Kommentti: Naiset vihreissä, miehet persuissa – auttaisiko rakkaus sukupuolten sotaan?

Julkaistu:

Sukupuolesta tuli uusi jako suomalaiseen politiikkaan. Auttaisiko romantiikka?, kysyy erikoistoimittaja Seppo Varjus.
Tyttö lähtee kesäksi maalle. Tai lähiöön koska tämä on nykyaikainen tv-sarja, mutta sovitaan, että maalle, kun se on tutumpaa.

Hän tapaa pojan, joka riuska ja komea. Nuoret ihastuvat. Sitten alkavat ongelmat. Poika haukkuu maahanmuuttajia ja tytön bestis on Somaliasta. Poika paistaa makkaraa, mutta tyttö haluaisi härkistä.

Vanhaisäntä Jussi hermostuu, kun tyttö puhuu ilmastosta ja sähköautoista. Tulee riita. Tyttö lähtee ovet paukkuen kaupunkiin. Jussi, joka on oikeasti herkkä mies, miettii, että mitä tulikaan sanottua.

Poika lähtee etsimään tyttöä kaupungista. Seuraa erilaisia kommelluksia. Poika on hädissään kaupungin houkutuksissa. Avuksi tulee tytön isä Pekka, Suomen sovittelevin mies.

Poika oppii arvostamaan kasvisruokaa. Tyttö maistaa makkaraa. He ostavat hybridiauton.

Vietetään kesähäitä. Pekka ja Jussi katselevat juhlia tunteikkaina. Herkän Jussin silmään hiipii kyynel, mutta hän muistaa, että miehet eivät itke ja vilkuilee nolona ympärilleen. Pekka huomaa, mutta ei hienotunteisesti sano mitään, vaan maistaa salaa pienen palan grillimakkaraa. Hyvältähän se maistuu 30 kasvispitoisen vuoden jälkeen.

Tällaisia tv-komedioita on pian luvassa niin, että napa naksuu. Käsikirjoittajat hakevat aikeita ajasta, ja sukupuolten sota on iso juttu nyt Suomessa.

Miehet perussuomalaisista

Perussuomalaiset on Suomen miehisin eduskuntapuolue. Perussuomalaisilla on merkittävää kannatusta kaupungeissa, mutta se on jo useissa vaaleissa kahminut keskustan perinteistä kannatusta maakunnissa.

Vaalien aikaisessa ilmastomuutoskiistassa esiin nousivat lihan syönti ja polttomoottoriautot. Suomen tunnetuin lihansyönnin puolustaja on puoluevirkailija Matti Putkonen, perussuomalaisten ilmastoasiantuntija.

Perussuomalaisten hyvän tuloksen arvellaan johtuneen siitä, että autoistaan huolestunut haja-asutusalueen väki äänesti heitä. Noin muuten autoharrastus on enemmän miesten heiniä.

Maahanmuuton vastustaminenkin on miehistä hommaa, minkä voi todeta vaikkapa istuskelemalla olutbaarissa puoli tuntia. Toki muuallakin, mutta sinne on yksinkertaisinta mennä istuskelemaan. Ei katsota ketään pitkään.

Helposti syntyy muillekin kuin tv-käsikirjoittajille kuva siitä, että perussuomalaisten riveihin rynnivät peruskoulupohjalla olevat pojat, kun tytöt ovat lähteneet opiskelemaan ja siisteihin sisätöihin.

Kun tällainen väestökehitys vastaa monella paikkakunnalla myös todellisuutta, ei ole ihme, että syntyy aggressiota, jotka etsivät purkautumiskanavaa. Alitajuiset intohimot sublimoituvat vaikkapa poliittiseen toimintaan, mikä toki on parempi kuin, se että voimaton raivo johtaisi regressioon. Jos ette tiedä mitä tuo tarkoitti, kysykää vaikka tohtori Halla-aholta, joka on hyvä sivistyssanoissa. Itselläni ei ole aavistustakaan.

Pitää muistaa, että hyvin suuri osa perussuomalaisten äänestäjistä on hyvätuloisia perheellisiä ihmisiä, jotka asuvat isoissa kaupungeissa, eivätkä koskaan istu olutbaareissa. Mutta nämä asiathan ovat niin kuin ne tuntuvat.


Naiset vihreissä

Vihreät saivat eduskuntavaaleissa 20 kansanedustajaa, joista vain kolme on miehiä: Atte Harjanne, Pirkka-Pekka Petelius ja Pekka Haavisto. Puolue pystyy oikeutetusti puhumaan itsestään Suomen feministisimpänä, kun Suomen feministinen puoluekaan ei saanut kansanedustajaa.

Vihreiden kannalta asia ei ole aivan ongelmaton. Puheenjohtaja Haavisto oli ainoa istuva mieskansanedustaja, joka valittiin uudestaan. Eduskunnasta putosivat esimerkiksi Ozar Yanar ja Olli-Poika Parviainen. Myös eduskuntaan pyrkivä Oras Tynkkynen jäi valitsematta. Kaikki ovat kohtuullisen nimekkäitä nuorehkoja vihreitä poliitikkoja, jotka voisivat poliittisella urallaan hyödyttää puoluetta. Jos heillä olisi sellainen.

Suomessa elannon ansaitseminen politiikassa merkitsee yleensä kansanedustajuutta tai puoluevirkailijan laihaa ja hohdotonta elämää. Kun lahjakkaat poliitikot jäävät eduskunnan ulkopuolelle he alkavat etsiä uusia uria ja tekevät sitoumuksia. Ylipäätään politiikkaan lähteminen on raskaiden uhrausten tie, josta yleensä odotetaan jonkinlaista palkintoa. Inhimillistä on, jos myös vihreät miehet tekevät näin.

Vihreiden ominta osaamista ovat ilmastoasiat, jotka eivät ole sukupuolikysymys. Jotta he voisivat edistää niissä omia kantojaan tarvittaisiin myös miesten ääniä. Joskus mieskansanedustajat tuovat niitäkin.

Suomen politiikan raskaaseen kastiin nouseminen vaatii puolueilta enää reilun 15 prosentin äänisaalista. Vihreät jäivät hyvästä voitostaan huolimatta reilusti tästä. Jotta tavoite saavutettaisiin ennen seuraavia eduskuntavaaleja käydään varmasti kaikki keinot läpi. Kipeä mieskysymys kuuluu niihin.

Tästäkin saataisiin ehkä jakso television uuteen suosikkikomediaan. Puskakomedia on aina sitä parasta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt