Keskustan puoluesihteeri Sipilän eropäätöksestä: ”Siinä keskustelussa oli myös paljon tunteita mukana”

Julkaistu:

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen vakuuttaa keskustan olevan täysin toimintakykyinen puolue. Hänen mukaansa Sipilän luopumispäätös on kuitenkin vaikeaa myös puolueelle.
Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen piti tiedotustilaisuuden medialle tiistaina iltapäivällä. Hän vastasi tilaisuudessa muun muassa kysymyksiin keskustan jatkonäkymistä ja puheenjohtaja Juha Sipilän luopumispäätöksestä. Sipilä ilmoitti tiistaina aamupäivällä julkisuudessa jättävänsä keskustan puheenjohtajuuden.

Sipilä itse on ilmoittanut kommentoivansa asiaa medialle vasta ensi viikolla pääsiäisen jälkeen.

Pirkkalaiselta kysyttiin tiedotustilaisuuden alussa, onko keskusta ollut sekasorron tilassa huonon vaalituloksen ja Sipilän päätöksen jälkeen.

– Keskusta on kyllä täysin toimintakykyinen puolue. Vaalitulokseen osattiin ensinnäkin tässä matkan varrella jo varautua, ja siinä mielessä suunnitelmat tästä eteenpäin ovat olleet tietyllä tavalla meillä jo mielessä hautumassa.

– Puoluehallituksen kokous oli erittäin hyvähenkinen, rakentava ja eteenpäin katsova. Ihan hyvässä tilanteessa meidän puolue on ja katsoo vahvasti tulevaisuuteen.

Päätös keskustan puheenjohtajuudesta luopumisesta oli Pirkkalaisen mukaan Sipilän oma ratkaisu. Pirkkalainen ei osannut sanoa, milloin Sipilän päätös puheenjohtajan tehtävästä jättäytymisestä syntyi.

– Siihen en pysty vastaamaan, että missä vaiheessa hän on omalta osaltaan päätöksensä tehnyt. Mutta puoluejohto on sunnuntain jälkeen ollut koolla, ja tästä ollaan puoluejohdon kesken käyty kyllä keskustelua.

”Kyllähän se myös puolueelle on vaikeaa”

Pirkkalaiselta kysyttiin myös, onko hänellä tietoa siitä, kuinka vaikea päätös oli Sipilälle.

– Henkilö, joka on johtanut tätä puoluetta seitsemän vuotta, on tietenkin varmasti tehtäväänsä erittäin kiintynyt. En pysty hänen puolestaan vastaamaan, että kuinka syvältä riipaiseva se päätös on ollut. Mutta kyllähän se myös puolueelle on vaikeaa. Hän on ollut puoleen sisällä erittäin pidetty puheenjohtaja.

Entä yritettiinkö Sipilän päätä kääntää?

– Keskustelua tietenkin käytiin. Sen voin todeta, että kyllä siinä keskustelussa oli myös paljon tunteita mukana. Mutta kuten tiedotteesta oli havaittavissa, niin kyllä puoluehallitus sen ylimääräisen puoluekokouksen ihan yksimielisesti koolle kutsui. Siitä pystyy sen lopputuloksen päättelemään.

Pirkkalainen ei ottanut kantaa mahdollisiin ehdokkaisiin Sipilän seuraajaksi puolueen puheenjohtajana.

Sipilä kertoi tiistaisessa twiitissään, että ylimääräinen puoluekokous valitsee Keskustalle uuden puheenjohtajan 7. syyskuuta 2019. Sipilä jatkaa puheenjohtajana siihen saakka.

Pirkkalaisen mukaan tiistain puoluehallituksen kokouksessa ei käyty läpi mahdollisia nimiä ehdokkaiksi. Hän ei osannut sanoa, koska ilmoittautumisia puheenjohtajakisaan voisi odottaa.

– Sitä en osaa kyllä itse arvioida, milloin mahdolliset ehdokkaat ovat valmiit tekemään päätöksiä ja ilmoittautumaan mukaan kisaan. Se jää heidän tehtäväkseen.

Pirkkalainen ei kommentoinut sitä, miten Sipilän vetäytyminen puheenjohtajan paikalta voisi vaikuttaa keskustan kannatukseen.

Pirkkalaisen mukaan keskustan kynnys lähteä hallitukseen on hyvin korkea.

– Keskustan puoluehallitus tulkitsi itse sitä vaalitulosta niin, että äänestäjien toive on, että keskustan suunta on kohti oppositiota. Kyllä meidän kynnys lähteä hallitukseen on todella korkea.

Pirkkalaiselta tentattiin myös, miksi Sipilä itse ei astunut tiistaisen ilmoituksensa jälkeen vastaamaan toimittajien kysymyksiin, vaan ilmoitti vetäytyvänsä ensi viikkoon saakka mediahiljaisuuteen.

– Hän kirjoitti tästä päätöksestään blogin. Hän käy siinä läpi, mitä haluaa tässä vaiheessa sanoa.