Pyhtääläisen koulun pihalla lippu laskettiin maanantaina puolitankoon – kouluviikko alkoi hiljaisella hetkellä Levin tragediassa kuolleiden muistoksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pyhtääläisen koulun pihalla lippu laskettiin maanantaina puolitankoon – kouluviikko alkoi hiljaisella hetkellä Levin tragediassa kuolleiden muistoksi

Pyhtääläisellä koululla suruliputettiin maanantaina. Levillä tulipalossa kuolleet nuoret olivat koulun oppilaita.

Julkaistu: 15.4.2019 22:48

Viikko käynnistyi surullisissa tunnelmissa koululla Pyhtäällä. Maanantaina koululla pidettiin hiljainen hetki Levin mökkipalossa menehtyneiden kolmen paikallisen lapsen muistoksi.

Pyhtäällä sijaitsevan koulun pihassa liehuu maanantaina lippu puolitangossa Levillä kuolleiden pyhtääläislasten muistoksi.

Perjantaina aamuyöllä Kittilän Levillä syttyi tuhoisa mökkipalo, joka vaati kolmen alaikäisen perheenjäsenen hengen. Poliisi kertoi jo aiemmin, että perhepiiri oli Levillä lomamatkalla.

Perhe on kotoisin kymenlaaksolaisesta Pyhtään kunnasta. Ilta-Sanomille asian vahvisti aiemmin Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho, jonka mukaan sekä kunta että seurakunta ovat saaneet tiedon murheellisesta tapauksesta.

Tulipalossa menehtyneet kolme alaikäistä kävivät kaikki samaa koulua Pyhtäällä. Koulun rehtori Sari Hakulinen kertoo, että he olivat kaikki eri ikäisiä, 4-8 -luokkalaisia.

– He olivat sosiaalisia, iloisia, hyviä koululaisia. Kaikin puolin positiivisia koululaisia.

Hakulinen sanoo, että menehtyneiden muistoksi pidettiin maanantaina hiljainen hetki.

– Menehtyneet olivat tietenkin monien lasten ystäviä. On suruliputus ja on pidetty hiljainen hetki. Ja meillä on ollut tarjolla keskusteluapua niille oppilaille, jotka ovat halunneet vielä enemmän keskustella.

– Tuolla kun kiertelin luokkia, niin moni jo tiesi asiasta. Mutta kertasin vielä lyhyesti päivänavauksessa ennen hiljaista hetkeä, että miksi tämä hiljainen hetki vietetään ja miksi lippu on puolitangossa.

”Kosketti ja hiljensi”

Tapahtunut on järkyttänyt noin 500:n oppilaan kouluyhteisöä. Rehtori Hakulinen kuvailee surun pysäyttäneen maanantaina.

– Kyllä oppilaat minusta hyvin kauniisti ajattelevat nämä asiat. He huomioivat heti, että meillä on suruliputus. Täällä oli aivan hiirenhiljaista hiljaisen hetken aikana. Kun ajattelee, että tämä on iso talo, niin kyllä tämä kosketti ja hiljensi, pysäytti kaikki hetkeksi. Rauhallinen tunnelma täällä koululla on.

– Tietysti tämä koskettaa myös henkilökuntaa, koska nämä lapset ovat niin monen opettajan oppilaita, Hakulinen lisää.

Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho kertoo tragedian koskettavan laajasti koko noin 5 000 asukkaan Pyhtään kunnan yhteisöä.

Eho sanoo, että paikallisille nuorille on järjestetty mahdollisuus hakea tukea ja keskusteluapua. Tiistaina iltakuudelta Pyhtään seurakunta järjestää kirkossa suruhartauden lasten muistoksi.

Pyhtään seurakunta järjestää tiistaina suruhartauden.

– Koulun rehtorin johdolla on toimittu kriisityössä yhteistyössä seurakunnan kanssa, ja perhetyöntekijä ja nuorisotyö on ollut mukana. Nuorisotyöntekijät ja Ohjaamon henkilökunta ovat nuorisotilassa illalla. Se on maanantaina ja keskiviikkona yhdeksään asti auki, ja tiistaina kirkon suruhartauden jälkeen mahdollisuuksien mukaan.

Pienellä paikkakunnalla tragedia on tullut hyvin lähelle.

– Tämä on ihan hirveän järkyttävää ja koskettaa niin monia, paikkakuntalainen nainen sanoi IS:lle maanantaina.

– Ilmapiiri on järkyttynyt. Kun luin, että he ovat Pyhtäältä, se tuli todella lähelle. Tajusin, että jos he eivät ole tuttuja, niin he ovat tutun tuttuja, ja että tämä tulee koskettamaan täällä läheltä, toinen paikallinen nainen kuvailee ja murtuu kyyneliin.

Tutkinnanjohtaja: ”Syttymissyy ei ole vielä selvinnyt”

Poliisi ja Onnettomuustutkintakeskus ovat jatkaneet palopaikan tutkimista maanantaina pelastuslaitoksen avustuksella. Poliisi kertoi jo aiemmin, että asiassa ei epäillä rikosta.

– Tutkinta on varsin hidasta, koska mökki paloi kauttaaltaan. Syttymissyy ei ole vielä selvinnyt, rikoskomisario Kirsi Huhtamäki kommentoi.

Surmansa saaneet nuoret olivat majoittuneet kaksikerroksisen hirsisen vuokramökin yläkertaan. Alakerrassa nukkunut neljäs henkilö, lähes täysi-ikäinen nuori, heräsi palovaroittimen ääneen ja pystyi pelastautumaan palavasta rakennuksesta.

Poliisi on kuullut asianosaisia. Tulipalosta pelastautunutta lähes täysi-ikäistä nuorta on puhutettu häntäkin.

Hän ei alakerrasta kyennyt pelastamaan yläkerrassa olleita kolmea kouluikäistä lasta, jotka kuolivat palossa. Kuolleet ovat poliisin mukaan samasta perheestä.

– Olemme pystyneet sulkemaan pois joitakin tiloja, joista palo ei ainakaan ole saanut alkunsa. Tarkemmin en ota kantaa, kaikkia vaihtoehtoja pidetään auki, Huhtamäki sanoo.

Otkesin viestintäpäällikkö Sakari Lauriala sanoi aiemmin, että palo on todennäköisesti levinnyt nopeasti, sillä palokunta ei voinut enää paikalle saavuttuaan tehdä mitään uhrien hyväksi.

Otkes tutkii muun muassa rakennuksen sähköjärjestelmien ja palovaroittimien toimivuutta sekä pelastautumisturvallisuutta.

Tutkinnanjohtaja Huhtamäen mukaan lapset olivat Levillä yhdessä huoltajansa kanssa, joka ei ollut mökissä, kun palo sai alkunsa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?