Aku Ankka, Mustanaamio, polkupyörä ja kiky – nämä äänet hylättiin eduskuntavaaleissa

rac

Julkaistu:

Hylättyjä ääniä on keskimäärin hieman alle prosentti kaikista äänistä. Äänisaaliin vie vuodesta toiseen Aku Ankka.
Muumipappa, Mustanaamio, Aku Ankka, Juice Leskinen, Teppo Tulppu, Pelle Hermanni, Vladimir Putin, Cthulhu, ruskea tulevaisuus, joulupukki, polkupyörä, Jeesus, Late Lammas, Muumimamma sekä Kekkonen.

Muun muassa nämä saivat ääniä eduskuntavaaleissa Suomen suurimmassa vaalipiirissä Uudellamaalla.

Uudenmaan vaalipiirilautakunnan puheenjohtaja Matti Hilli kertoo, että hylättyjä ääniä on keskimäärin 0,8–1 prosenttia kaikista äänistä. Lukumäärällisesti niitä on siis tuhansia.

– Aku Ankka on klassikko ja se sai tänäkin vuonna paljon ääniä. Lisäksi esimerkiksi Urho Kekkonen ja Late Lammas löytyivät äänestyslapuista. Yllättävä hahmo on myös Adolf Hitler. Hän saa ääniä jokaisissa vaaleissa.


Hillin mukaan hylätyt äänet voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään.

– Selkein ryhmä ovat ne äänet, joissa on annettu tyhjä, nolla tai vedetty pelkkä viiva. Ne ovat niitä ääniä, jotka sosiaalisen paineen takia pitää antaa. Esimerkiksi puoliso sanoo, että nyt pitää lähteä äänestämään ja henkilö on itse sitä mieltä, että äänestäminen ei kiinnosta.


Hylättäviä ääniä annetaan Hillin mukaan enemmän ennakkoäänestyksessä.


Toisessa ryhmässä ihmiset haluavat Hillin mukaan selkeästi osoittaa mieltään.

– Äänestyslappuun on kirjoitettu rivouksia, poliitikkojen haukkumista tai piirretty kirkkoveneen kuvia.


Vaalipiirilautakunnan puheenjohtaja ihmettelee ihmisten toimintaa. Hän sanoo, että tekstin tai piirroksen näkee paikallinen vaalilautakunta, laskentapöytä ja vaalipiirilautakunta. Poliittiset sanomat eivät leviä kovinkaan laajalle.


Ikävimpänä ryhmänä Hilli pitää niitä hylättyjä ääniä, joista ei saa selvää.

– Erityisesti iäkkäät ihmiset eivät saa tehtyä kunnollisia numeroita äänestyslappuun. Numero on vapisevalla kädellä piirretty ja me emme parhaallakaan tahdolla saa selvää onko se 3 vai 5, onko se 7 vai 1 ja jopa 4 ja 9 menee sekaisin. Jos emme saa selvää, niin ääni joudutaan hylkäämään.

Hilli muistuttaa, että vaaliavustajaan on mahdollista turvautua, mikäli henkilö ei pysty itse kunnolla numeroa kirjoittamaan. Nykylain mukaan on mahdollista käyttää myös haluamaansa henkilöä.

– Esimerkiksi oma puoliso, oma lapsi tai luotettava naapuri ovat hyvä vaihtoehtoja. Ehdokasta tai ehdokkaan lähiomaista ei saa kuitenkaan käyttää.

Tällöin koppiin mennään avustajan kanssa ja siitä tehdään pöytäkirjaan merkintä.


Uudellamaalla on ennakkoäänet käyty läpi ja nyt tarkastetaan vaalipäivän ääniä.

Hilli kertoo, että ennakkoääniä annettiin 240 000, joka on 35 000 ääntä enemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa. Varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina ääniä tuli 308 000.


Uudenmaan vaalipiirissä laskentaa tehdään suurella joukolla. Helsingin kulttuuritaloon on pystytetty 65 pöytää, joista jokaisessa on seitsemän ihmistä.

Laskijoiden lisäksi vahtimestarit, lähetit, sihteeristö ja tallentajat tekevät omaa työtään. Ihmisiä on töissä kaikkiaan noin 560.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt