Pienryhmistä ei eduskuntaan mennä, poikkeuksena vain Hjallis Harkimo - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pienryhmistä ei eduskuntaan mennä, poikkeuksena vain Hjallis Harkimo

Toreilla ja turuilla kovaa kieltä käyttäneet eivät menneet läpi.

15.4.2019 14:01

Pienistä ryhmistä on edelleen hyvin vaikea nousta eduskuntaan, vaikka ehdokkaan äänimäärä oli varsin korkeakin. Vain Liike Nyt -listalla ollut Harry Hjallis Harkimo pääsi läpi lähes 13 000 äänellään Uudenmaan vaalipiiristä. Muut liikkeen tunnetut ehdokkaat, kuten Harkimon poika Joel Harkimo jäi valitsematta vaikka saikin melkein 4 000 ääntä Helsingistä. Perustajajoukossa ollut Karoliina Kähönen Pirkanmaalta jäi niin ikään valitsematta runsaalla 3 000 äänellään.

Liikkeen perustajiin kuuluneet entinen kansanedustaja Mikael Jungner ja toimittaja Tuomas Enbuske eivät olleet ehdolla. Eduskunnan entinen puhemies ja aiemmin sinisiin ja perussuomalaisiin kuulunut Maria Lohela ei ollut ehdolla, kuten eivät olleet kiinteistönvälittäjä Jethro Rostedt tai yökerhoyrittäjä Seppo Sedu Koskinenkaan.

Uutena puolueena eduskuntaan pyrki Feministinen puolue, jonka puheenjohtaja Katju Aro jäi valitsematta Helsingistä. Hän sai noin 2 400 ääntä. Puolue kertoi tavoitelleensa yhtä paikkaa nimenomaan Helsingistä vaaliliittonsa avulla.

– Juuri nyt tarvitsemme vahvaa feminististä ihmisoikeuspolitiikkaa enemmän kuin koskaan. Suomen tulevaisuuden suunnan tulee olla ihmisoikeuksien puolella, eikä rasistiselle oikeistopopulismille tule antaa tilaa päätöksenteossa, Aro sanoi tuoreeltaan tiedotteessa tuloksen varmistuttua maanantain vastaisena yönä.

Oulun piirissä oman valitsijaryhmänsä kautta ehdolla ollut ja romukauppiaana sekä Ylen kanavilta tunnettu Markus Kuotesaho sai melkein 4 000 ääntä, mutta jäi silti valitsematta.

Väyrysen tähtitie katkesi

Piraattipuolueen kokonaisäänimäärä oli noin 19 000, ja sen puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Petrus Pennanen sai Helsingistä noin 4 700 ääntä, mutta jäi silti valitsematta.

Myös perussuomalaisista irtautunut siniset jäi nollatulokseen huolimatta valtakunnallisesti tunnetuista ministeritason ehdokkaistaan. Sinisten kokonaisäänimäärä oli noin 30 000. Esimerkiksi puolustusministeri Jussi Niinistö sai Uudeltamaalta noin 3 200 ääntä, joka pudotti hänet eduskunnasta. Puolueen puheenjohtaja Sampo Terho sai Uudeltamaalta hieman vähemmän ääniä kuin Niinistö ja jäi rannalle. Sen paremmin ei käynyt työministeri Jari Lindströmillekään, joka jäi valitsematta noin 1 700 äänellä Kaakkois-Suomen vaalipiiristä.

Tähtiliikkeen Paavo Väyrysen äänimäärä jäi noin 1 200:aan, jolla hän putosi eduskunnasta. Moninkertainen kansanedustaja, ministeri ja aiempi keskustavaikuttaja Väyrynen oli ehdolla Uudellamaalla. Tähtiliikkeen muutkaan edustajat eivät menneet läpi. Helsingin vaalipiirissä ehdolla ollut MV-julkaisun perustaja, tähtiliikkeen Ilja Janitskin sai 384 ääntä. Kaikkiaan tähtiliike keräsi runsaat 11 000 ääntä.

Maahanmuuttovastaisen Suomen kansa ensin -puolueen puheenjohtaja Marco de Wit sai 316 ääntä Uudenmaan vaalipiiristä. Puolueen ehdokkaat keräsivät kaikkiaan noin 2 400 ääntä.

Oulun vaalipiirissä muun muassa erilaisissa kunnianloukkausyhteyksissä esillä ollut, sitoutumattomana eduskuntaan pyrkinyt oululaisvaltuutettu Junes Lokka sai 469 ääntä.

Ehdokkaita eivät saaneet läpi myöskään kansalaispuolueen, itsenäisyyspuolueen, eläinoikeuspuolueen ja liberaalipuolueen ehdokkaat tai kommunistit.

Vaaleissa hylättiin noin 19 000 ääntä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?