Venäjä media Suomen vaaleista: Yksikään venäjänkielinen ei päässyt läpi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Venäjä media Suomen vaaleista: Yksikään venäjänkielinen ei päässyt läpi

Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokkaan Daniel Sazonovin vaalimainoksia näkyi Helsingissä esimerkiksi raitiovaunujen kyljessä.

Julkaistu: 15.4.2019 13:01

Venäjän media huomioi Suomen vaaleista myös naisten lisääntyneen määrän eduskunnassa.

Venäjän mediassa on ilmestynyt Suomen eduskuntavaaleista toistaiseksi vain lähinnä perusmuotoisia uutisjuttuja.

Otsikkotasolle on noussut myös muutamia kuriositeettimaisia havaintoja, joiden uskotaan kiinnostavan erityisesti venäläisiä lukijoita.

Esimerkiksi Sputniknews ja uutistoimisto Ria Novosti nostivat esille sen, että eduskuntaan ei päässyt läpi yhtään venäjänkielistä ehdokasta.

Suomessa Yleisradion venäjänkielinen toimitus järjesti ennen vaaleja jopa venäjänkielisen vaaliväittelyn, johon otti osaa ehdokkaita kahdeksasta eri eduskuntapuolueesta. Heillä kaikilla oli joko sukujuuria entisessä Neuvostoliitossa tai heillä oli muuten hankittuna venäjän kielen taito esimerkiksi ammatillisen kiinnostuksen kautta.

Ylen arvion mukaan eduskuntavaaleissa äänioikeus oli kaikkiaan noin 30 000 henkilöllä, joiden äidinkieli on venäjä. Ennen vaaleja syntyi myös vaikutelma, että Suomessa asuvien venäjänkielisten äänestysaktiivisuus ja halu vaikuttaa vaaleissa olisi nousussa.

Myöhään sunnuntai-iltana Ylen venäjänkielinen vaaliseuranta kertoi kuitenkin näin:

– Yksikään venäjänkielinen ehdokas ei pääsyt parlamenttiin. Kaikkein eniten heistä ääniä (1935 kpl) sai kokoomusta edustava Daniel Sazonov, joka oli ehdolla Helsingin vaalipiirissä.

Itse asiassa eduskuntaan pääsi kuitenkin läpi Suomen politiikassa jo pitkään mukana olleita henkilöitä, jotka osaavat venäjää. Heitä ovat muun muassa Kai Mykkänen (kok), Maria Guzenina (sdp) ja Jussi Halla-aho (ps).

Pietarissa ilmestyvä Fontanka-uutissivusto nosti puolestaan esiin naisten menestyksen eduskuntavaaleissa.

– Naiset saivat 92 paikkaa Suomen eduskunnan yhteensä 200 paikasta. Se on kaikkein korkein luku maan koko historiassa, Fontanka kirjoitti.

Myös Venäjällä on naisia politiikassa, mutta he ovat yhä selkeänä vähemmistönä, minkä vuoksi suomalaisten naisten menestystä seurataan Venäjällä kiinnostuneesti. Venäjän duuman 450 kansanedustajasta 75 on tällä hetkellä naisia.

Tarkennettu 16.4. klo 20.17. Lisätty huomio, että eduskuntaan pääsi venäjää osaavia tunnettuja suomalaispoliitikkoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?