Eero Lehdeltä yritettiin vaatia 13 miljoonaa euroa – poliisi epäilee törkeän petoksen yritystä

Julkaistu:

Petosyrityksestä epäilty liikemies on esittänyt kansanedustajaa kohtaan väitteitä jo vuosien ajan.
Eduskunnasta viikonlopun vaaleissa pudonnut kansanedustaja Eero Lehti (kok) on poliisin epäilyjen mukaan joutunut miljoonaluokan petosyrityksen uhriksi. Lehdeltä on poliisin mukaan yritetty periä oikeudessa yli 13 miljoonan euron tekaistua saatavaa.

Helsingin poliisi ei kerro asianomistajana olevan poliitikon nimeä, mutta IS:n tietojen mukaan hän on Lehti.

– Kyseessä on niin sanottu prosessipetos, jossa viranomaista erehdytetään antamaan jotakin osapuolta taloudellisesti suosiva päätös riita-asiassa. Petos täyttyy, kun viranomainen erehdytettynä päätyy asianosaisen kannalta edullisempaan ratkaisuun kuin mihin tämä olisi muuten oikeutettu. Koska käräjäoikeus jätti lopulta antamatta päätöksen, eikä maksua tapahtunut, teko jäi yrityksen asteelle, rikostarkastaja Harri Saaristola kertoi poliisin tiedotteessa.

Poliisi tutkii tapausta epäiltynä törkeän petoksen yrityksenä.

Tutkinnan kohteena oleva velkomuskanne jätettiin Tuusulan käräjäoikeuteen eduskuntavaalien alla tammikuussa 2015. Kanne tehtiin erään osakeyhtiön nimissä. Maaliskuussa 2018 antamallaan välituomiolla käräjäoikeus hylkäsi vaatimukset.

Epäiltynä asiassa on IS:n tietojen mukaan 72-vuotias liikemies, jolla on taustallaan aiempia talousrikostuomioita. Hän on esittänyt Eero Lehteä kohtaan erilaisia väitteitä jo 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Tuolloin Lehti oli vähän aikaa rahoittajana liikemiehen pojan yritystoiminnassa.

Lehti kuitenkin vetäytyi hankkeesta. Pojan liiketoiminta ajautui konkurssiin. Isä ja poika saivat molemmat myöhemmin tuomion konkurssiyhtiöön liittyneistä talousrikoksista.

Helsingin poliisin esitutkinnassa liikemies on kiistänyt rikosepäilyt. Esitutkinta on loppulausuntoja vaille valmis ja siirtynee lähiaikoina syyttäjälle.