Kommentti: Onneksi ”Jussi” voitti ”tsunamin”

rac

Julkaistu:

Perussuomalaisten voitonmerkiksi suunniteltu tsunami-huuto oli mauton ja ajattelematon, sillä vuonna 2004 tsunamista tuli meille suomalaisillekin tappaja, Arja Paananen kirjoittaa.
Eduskuntavaalien kakkospaikalle yltäneillä perussuomalaisilla oli sunnuntai-iltana kahdenlaisia voitonhuutoja.

Alkuillasta huudettiin ensin ”tsunami, tsunami” ja loppuillasta, voitokkaan tuloksen jo varmistuttua ”Jussi, Jussi, Jussi, Jussi”.

En tiedä, oliko tässä välissä perussuomalaisten omissa joukoissa tehty jo jonkinlaista uudelleenharkintaa, mutta hyvä niin, jos oli.

Tsunami särähti nimittäin pahasti korviin kotikatsomoissa.

Vuonna 2004 tsunami iski meidän kaikkien suomalaisten tietoisuuteen tappaja-aaltona, joka vei yhteensä 179 suomalaisen hengen Thaimaan paratiisirannoilla.

Tsunami surmasi tuolloin yhteensä noin 9 000 aurinkoturistia, mutta kaikkineen kuolonuhrien määrä nousi Intian valtameren rannikkovaltioissa yhteensä liki 230 000 henkeen. Miljoonat menettivät kotinsa ja joutuivat aloittamaan elämänsä täysin tyhjän päältä.Hyvin läheltä piti myös se, ettei meillä olisi nykyistä presidenttiämme Sauli Niinistöä, ellei hän olisi onnistunut tarrautumaan kaikilla voimillaan hänen henkensä pelastaneeseen sähkötolppaan.

On myös varsin todennäköistä, että sunnuntaisen perussuomalaisten vaalimenestyksen takana on useita suomalaisia, joiden läheisiä kuoli Thaimaan tsunamikatastrofissa. Heidän korviinsa tsunami-huuto iski varmasti erityisen suurella voimalla.

Tsunami on myös erittäin konkreettinen esimerkki siitä, kuinka mikään tässä maailmassa ei ole enää yksinomaan ”perussuomalaista” – siis sellaista, jolta me täällä Pohjolan perukoilla voimme säästyä ja jolta me voimme sulkea silmämme.

Tsunamin seurauksena valtava määrä ihmisiä voi joutua yhtäkkiä kodittomiksi ja hädänalaisiksi ilman omaa syytään. Silloin he muuttuvat osaksi sitä pelättyä pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden virtaa, jonka vastustaminen oli yksi perussuomalaisten johtavista vaaliteemoista.

Viime vuonna tsunamipakolaisia joutui liikkeelle valtavat määrät Indonesiassa, jonne iski kaksi eri tsunamia maanjäristysten jäljiltä muutaman kuukauden väliajoin. Vuonna 2011 Japania kohtasi kolmoiskatastrofi – yhteen kietoutuneet maanjäristys, tsunami ja Fukushiman ydinonnettomuus – joka aiheutti käsittämättömän määrän tuhoa ja kärsimystä.Tiedän toki, että perussuomalaiset eivät varmasti tarkoittaneet ilkkua tsunami-huudollaan sen paremmin läheisiään menettäneille suomalaisille kuin tsunamipakolaisiksi joutuneille indonesialaisille tai japanilaisillekaan.

Mutta julkisuudessa ja politiikassa asiat ovat usein sitä, miltä ne näyttävät ja kuulostavat. Nyt ei kuulostanut hyvältä.

Politiikassa, jos missä, pitäisi osata asettua toisten ihmisten asemaan. Se, mikä meistä itsestämme kuulosta ehkä vain ”hyvältä läpältä”, saattaa osua jotain toista todella pahasti sieluun ja sydämeen.

Kaikenlaiset aalto-mielikuvat kuulostavat siten mauttomilta myös heistä, jotka miettivät Välimeren aaltoihin menehtyneitä turvapaikanhakijoita ihmisinä – ei vain jonain meitä suomalaisia lähestyvänä kasvottomana uhkana.

Mitä ilmeisimmin perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei tiennyt etukäteen puoluetovereidensa suunnittelemasta tsunami-huudosta.

Idean isäksi kerrottiin perussuomalaisten viestintävastaava Matti Putkonen. Halla-aho puolestaan vaikutti aidosti hieman yllättyneeltä ja nuivalta, kun häneltä kysyttiin tsunami-huudosta IS:n ja HS:n yhteisessä vaalilähetyksessä.

– Minäkin kuulen tästä sloganista nyt ensimmäistä kertaa, joten en osaa sitä sen kummemmin kommentoida, Halla-aho sanoi.

– Matilla on vilkas mielikuvitus. Kyllä minulle sopii, että Matti käyttää sitä sanaa. En ehkä itse omaksu sitä sanavarastooni aivan heti, hän jatkoi.

Loppuillasta perussuomalaiset huusivat Halla-ahon lavalle rytmikkäiden ”Jussi, Jussi, Jussi, Jussi” -huutojen kera.

Se kuulosti jo paljon paremmalta. Onhan Jussi-nimessä jotain niin hyvin perussuomalaista.

Alussa oli suo, kuokka ja Jussi. Nyt on myös huikea vaalitulos ja Jussilla itsellään eduskuntavaalien äänikuninkaan titteli 30 527 äänellä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt