Eduskunnasta pudonnut Ozan Yanar ei ole siivonnut eduskunnan työhuonettaan – päivitys Facebookissa: ”En olisi uskonut, että tippuisin”

Avoimessa Facebook-päivityksessään Ozan Yanar kertoo olevansa huolissaan monesta asiasta.

15.4.2019 11:05

Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar oli yksi niistä monista istuvista kansanedustajista, jotka putosivat eduskunnasta. 31-vuotias Yanar kommentoi maanantaiaamuna Facebookissa putoamistaan.

– Sanon suoraan. En olisi uskonut, että tippuisin eduskunnasta, Ozan Yanar kirjoittaa Facebookissa.

Tällä hetkellä Yanarin tunteiden kirjo on laaja: suru, epäusko ja itsensä kyseenalaistaminen. Yanar uskoo, että tunteita tulee varmasti lisää ajan myötä.

Ozan Yanar Ilta-Sanomien vaalitentissä maaliskuussa 2019 Sanomatalossa.

Yanar kertoo vetäneensä lujaa nämä neljä vuotta. Lepäämättä, antamatta tarpeeksi aikaa läheisilleen. Hän on ajatellut, että kaikki työn määrä näkyy ja ihmiset olisivat tyytyväisiä siihen.

– Tein niin valtavasti töitä, että ihmettelin, miten muut edustajat ehtivät siivota työhuoneitaan siltä varalta, että tippuisivat. Minulla ei yksinkertaisesti ollut aikaa siihen, Ozan Yanar kirjoittaa.

Toisaalta hän on iloinen siitä, ettei joudu olemaan työpaikassa, jossa on joka päivä jossain ihmeellisessä puolustusasemassa ja joutuu pohtimaan, kuka taas hyökkää minua ja minunlaisia ihmisiä kohti.

– Olen iloinen, että en joudu miettimään, tuleeko käytävillä vastaan se käsittämätön tyyppi, joka juuri äsken puhui istunnossa rasistisimpia juttua, joita olen taas vähään aikaa kuullut, Ozan Yanar kirjoittaa.

– Tai että joudun todistamaan ns. hyviksillekin, että maahanmuuttajakin voi tietää taloudesta, eikä ole vain maskotti, Ozan Yanar kirjoittaa.

Ozan Yanar presidentinvaalivalvojaisissa 2018.

Avoimessa Facebook-päivityksessään Ozan Yanar kertoo olevansa huolissaan monesta asiasta. Esimerkiksi siitä, millaisessa yhteiskunnassa nuoret kasvavat. Tai siitä, miten ilmastonmuutoksen pysäyttämisen suhteen vastuuttomat puheet saavat kaikupohjaa.

–  Mutta nyt on aika levätä hetki. Ja ottaa takaisin aikaa, joka on ollut pois perheeltäni, Ozan Yanar päättää kirjoituksensa.

Ozan Yanar sai lapsen marraskuussa 2018 puolisonsa, Yleisradion toimittaja Aishi Zidanin kanssa.

Yanar muutti Suomeen 14-vuotiaana. Hänen isänsä meni naimisiin suomalaisen naisen kanssa. Yanar on turkkilaistaustainen, mutta asui lapsena myös Englannissa ja Kyproksella.

Ozan Yanar puolisonsa Aishi Zidanin kanssa Linnan juhlissa.

– Suomi on saavuttanut aivan valtavasti. Se on erittäin hyvinvoiva ja toimiva yhteiskunta, Ozan Yanar kertoi Ilta-Sanomissa joulukuussa 2015.

–  Meillä on maa, jossa ihmisillä on mahdollisuus tavoitella unelmiaan. Suomi on panostanut koulutukseen ja siten vaurastunut. Suomesta saa ja pitääkin olla ylpeä. Olen hieman huolissani siitä, että nykyinen hallitus on heikentämässä tasa-arvoista yhteiskuntaa eikä pidä pienen ihmisen puolta. Pidetään hyvästä yhteiskunnasta kiinni. Terve kansallinen itsetunto ei perustu muiden poissulkemiseen ja väheksymiseen. Täällä voi olla monia suomalaisuuksia, Ozan Yanar pohti Ilta-Sanomille joulukuussa 2015.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?