Kommentti: Orpo saa mennä – perintöprinssi Häkkänen vaanii jo kintereillä

Julkaistu:

Politiikka on tyly laji, kirjoittaa IS:n politiikan toimittaja Mika Lehto.
Puheenjohtaja Petteri Orpo hoiti kokoomukselle siedettävän torjuntavoiton.

Politiikka on tyly laji.

On kokoomus mukana Antti Rinteen (sd) hallituksessa tai ei, Orpo väistyy kokoomuksen johdosta vuoden kuluttua kesän 2020 puoluekokouksessa.

Sen tiesi Orpo jo vaalivalvojaisissa kiitospuheessaan. Voittoa ei tullut, ja uusi juhta on tulossa vetämään kokoomusta ja vaalivankkureita.

Toista kertaa kokoomus ei lähde häviämään vaaleja Orpon johdolla, eikä Orpo tule istumaan kiviriippana kokoomuksen johtajana.

Suuri ennustaja ei tarvitse olla, jos kesällä 2020 kokoomusta johtaa puolueen äänikuningas Antti Häkkänen, yli 20 000 ääntä kerännyt puolueen varapuheenjohtaja ja Orpon perintö-prinssi.

Orpolla on vähän murehdittavaa henkilökohtaisessa urasuunnitelussaan, sen huippu oli valtiovarainministerin paikka.

Orpon lähiviikkojen huoli on päättää ja neuvotella kokoomuksen paikka poliittisella kartalla seuraavan neljän vuoden aikana. Mukaan Rinteen hallitukseen vai oppositioon kasvamaan.

Kovin ruusuista tulevaisuutta Sdp:n vetämissä hallitusneuvotteluissa ei voi povata kokoomukselle, sen verran kaukana puolueiden talousnäkemykset ovat toisistaan. Jos samaan hallitukseen Sdp ja kokoomus päätyisivät, jomman kumman pitää joustaa vaalilupauksistaan ja paljon.

Mukaan demarivetoiseen hallitukseen on vaalituloksen perusteella tulossa ainakin vihreät, ja miksei vasemmistoliittokin.

Punavihreää hallitusta houkuttelevampi vaihtoehto Kokoomukselle ehkä on lähteä oppositioon kasvattamaan suosiotaan, ja Häkkäsen johdolla kuntavaaleihin 2021 ja tavoittelemaan pääministerin paikkaa 2023.