Kommentti: Jo kolmas kova tulos perussuomalaisille – Halla-aho haluaa pitää hallitusvaihtoehdot pöydällä, pehmensi jo maahanmuuttopuheitaan

Julkaistu:

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho esiintyi sunnuntaina korostetun maltillisesti muiden puolueiden suuntaan, kirjoittaa IS:n politiikan toimittaja Olli Waris.
Perussuomalaisten vaalivalvojaisissa Apollo Live Clubilla koettiin ensimmäinen spontaani riemunpurkaus alkuillasta, kun kävi ilmi, että siniset olivat jäämässä ennakkoäänien perusteella kokonaan ilman kansanedustajia.

Muuten hurraahuutoja ei kuulunut, sillä ennakkoäänien perusteella perussuomalaisten kannatus oli viidentoista prosentin tasolla, mikä oli selvästi pettymys niin puoluejohdolle kuin kenttäväelle.

Kun kannatus alkoi ääntenlaskennan edetessä nousta, tunnelma muuttui riemukkaammaksi.

Kello 21.28 tunnelma räjähti kattoon, kun perussuomalaiset ohitti paikkamäärissä kokoomuksen. Kymmenen jälkeen paikkamäärä oli perussuomalaisten hyväksi 39–37.

Apollo Live Clubilla ei sunnuntai-iltana jytkytelty, sillä Jussi Halla-aho ei halunnut käyttää Timo Soinin lanseeraamaa puhkikulunutta termiä.

Niinpä perussuomalaisten viestintävastaava Matti Putkonen koitti virittää uutta slogania.

– Eihän meillä ole jytkyä enää, onko meillä tsunami? Eli kokeillaan kerran: tsunami!

Halla-aho ei tsunamihuudosta syttynyt, vaan vaikutti siitä jopa vaivaantuneelta. Eikä ihme, sillä sitä voi pitää hyvällä syyllä mauttomana.

– Matilla (Putkosella) on vilkas mielikuvitus. Meille on tärkeää se, että perussuomalaiset vakiinnuttavat asemansa suurena puolueena ja se, että me keksimme erisnimiä hyvälle vaalitulokselle antaa ymmärtää, että näissä vaalituloksissa olisi jotakin poikkeuksellista, Halla-aho puntaroi.

Perussuomalaiset saattaa jäädä Halla-ahon johdolla oppositioon, mutta kolmas kova eduskuntavaalitulos todistaa, että muut suuret puolueet eivät voi suhtautua siihen enää olankohautuksella.

Puolue on valtavirtaa Halla-ahon johtamanakin. Pohdittavaa on niin demareilla, keskustalla kuin kokoomuksellakin.

Karri Kähkönen, metallityöläinen Helsingistä, kertoi vaalivalvojaisissa kannattavansa perussuomalaisia, koska ”ilmastonmuutoshysteria alkaa mennä liian pitkälle”.

– Demarit ovat menneet hieman liikaa vasemmalle ilmastopolitiikassa ja multikultipolitiikassa, Kähkönen pohdiskeli.

Samalla on hyvä huomata, että esimerkiksi vihreiden ja vasemmistoliiton kannatus kasvoi. Demaritkin saivat ykkössijansa, vaikkakin melko heikolla tuloksella.

Perussuomalaisten heikkoutena on kapea kärki, Halla-aho on tällä hetkellä puolueen kasvot julkisuuteen päin.

Halla-aho esiintyi sunnuntaina korostetun maltillisesti muiden puolueiden suuntaan.

Maahanmuutosta puhuessaan Halla-aho totesi, että perussuomalaisten tavoitteena on ”lopettaa Suomen kannalta haitallinen maahanmuutto ja samaan aikaan mahdollistaa sellainen maahanmuutto, josta ei ole haittaa suomalaisille taloudellisesti tai muutenkaan”.

Tämä on yllättävää puhetta mieheltä, joka on puhunut tähän asti jyrkillä sanankäänteillä työperäisestäkin maahanmuutosta.

Ennen kuin hallitusneuvottelut on käyty, niin Halla-aho pitää kaikki vaihtoehdot pöydällä.