Kommentti: Nyt tuli se hallituskonkelo

Hallitusneuvotteluissa vain yksi on varmaa: niistä tulee pitkät ja erittäin vaikeat, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Jussi Halla-ahon Perussuomalaiset jäi vain paikan päähän Antti Rinteen demareista.

15.4.2019 5:15

Suomen historian tasaisin vaalitulos, eikä yksikään puolue saanut yli kahtakymmentä prosenttia.

Nyt on edessä se kuuluisa hallituskonkelo.

Termi tulee metsähommista: kaatunut puu tai useampi nojaa pystyssä olevaan puuhun; sen laukaiseminen on hengenvaarallista hommaa, kun puut saattavat kaatua kaatajan niskaan.

Ties vaikka vaalitulos ja vaalien voittaja muuttuu vielä tarkistuslaskennassa. Yöllä Sdp:llä oli 40 paikkaa ja perussuomalaisilla 39. Jos paikat menevät tasan, prosentti ratkaisee.

Eilisillan ja viime yön tapahtumat olivat sitä, mitä sanotaan poliittiseksi historiaksi.

Hallitusneuvotteluihin mennään huuli pyöreänä, neuvottomina. Kun poliittinen ykkönen puuttuu, puuttuu myös linja ja linjan vetäjä. Ei ole hevosta eikä hevoselle johtavaa ajajaa.

Jos joku naureskeli Ruotsin vaalitulokselle ja puoli vuotta kestäneille hallitusneuvotteluille, turhaan nauroi. Suomi on nyt hankalammassa pattitilanteessa.

Perussuomalaiset on joka tapauksessa avain siihen, miten hallitusta tehdään. Suomen versio ruotsidemokraateista.

Aloitetaan Sdp:stä. Sdp:n on turha rehennellä vaalivoitolla, odotuksiin nähden tulos oli surkea. Umpiheikko suoritus porvarihallituksen jälkeen.

 Eilisillan ja viime yön tapahtumat olivat sitä, mitä sanotaan poliittiseksi historiaksi.

Mutta pannaanpa nyt Sdp:n Antti Rinne kuitenkin tekemään hallitusta. Hän voi yrittää sinipunan (Sdp & kokoomus) varaan tehtävää hallituspohjaa, ja ottaa Rkp:n, vihreät ja kristilliset avuksi, kenties vasemmistoliiton.

Mutta ehei.

Ei ole helppoa. Rinne uhosi vaalien alla peruvansa käytännössä melkein koko nykyhallituksen teot ja kääntävänsä nykyisen talouslinjan päälaelleen.

Mutta kokoomuksen Petteri Orpo ei voi lähteä Sdp:n apupojaksi, sitä Orpon hupeneva uskottavuus ei kestä. Lisäksi pohja olisi sama kuin Jyrki Kataisen (kok) vuoden 2011 kuuden puolueen sekasikiöhallituksessa, jota pidetään Suomen nykyhistorian surkeimpana. Kaiken lisäksi hallituksen lopputaivalta leimasi Sdp:n ja kokoomuksen avoin välirikko.

Lisäksi Orpo sanoi ISTV:n haastattelussa illalla, ettei Sdp:n talouslinja kokoomukselle käy.

Jomman kumman, Rinteen tai Orpon pitää syödä sanansa. Ei onnistu kummaltakaan aivan helposti.

Jotenkin tuntuisi vaikealta sekin, että Rinne ja Jussi Halla-aho (ps) tekisivät hallituksen yhdessä. Siinä olisi monella kantakirjademarilla nielemistä. Ja mistä apupuolueet?

Yksi vaihtoehto olisi tietenkin kolmen ”entisen suuren” eli Sdp:n, kokoomuksen ja kepun hallitus.

Ehei.

Miksi Sdp lähtisi porvaripoikien apupuolueeksi? Ja kepu hallitukseen puolueen koko historian surkeimman vaalituloksen jälkeen?!?

Surkeutensa keskellä Juha Sipilä (kesk) tosin ei sulkenut hallitusovea kiinni.

Entäpä jos Jussi Halla-aho ja perussuomalaiset tekevät hallitusta?

 Presidentti Sauli Niinistö kommentoi illalla leimallisen voimakkaasti twitterissä jääkiekkoa.

Jos Halla-aho aloittaa kierroksen, se todennäköisesti päätyy tuloksettomana. Halla-ahon johtamaan hallitukseen ei tule kavereita. Hänelle käy kuin kokoomuksen Juha Rihtniemelle vuonna 1970, kun kokoomus sai murskavoiton ja Rihtniemi yritti tehdä YYA-aikana porvarivetoista hallitusta. Ei siitä mitään tullut, ja Urho Kekkonen nauroi päälle.

Halla-aho on vuoden 2019 Rihtniemi.

Ykköseksi Halla-ahoa ei päästetä, sen tulemme huomaamaan. Mutta persujen vaalitulos on sellainen, ettei Halla-aho lähde kovin hevillä kakkoseksikaan. Ja miksi pitäisi?

Kun kaikkea on kokeiltu, jäljelle saattaa jäädä yksi toimiva vaihtoehto. Se olisi nykyisen pohjan jatkaminen vuoden 2015 asetelmista, ajata ennen persujen hajoamista: eli kokoomus, kepu ja nykyiset persut. Ehkä Rkp:kin, sillä Rkp:n passitti oppositioon Timo Soini, Halla-aholla tuskin vastaavaa Rkp-vastaisuutta on.

Ei ole helppo sekään.

Vähemmistöhallitus? Suomen poliittinen kulttuuri ei sitä tue. Tuskin se onnistuisikaan, että esimerkiksi Rinteen johtama vähemmistöhallitus hakisi tukea eduskunnassa Halla-ahon johtamilta persuilta asia kerrallaan. Tai päinvastoin.

Ei ole helppoa, ei ole! Eikä tule!

Mikään ei ole helppoa. Nauratti, kun sekä Rinne että Orpo lupailivat pari viikkoa sitten, että hallituspohja on selvillä jo toukokuussa.

Hyvä jos on selvillä edes heinäkuun alkuun mennessä. Silloin alkaa Suomen EU-puheenjohtajuuskausi.

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi illalla leimallisen voimakkaasti twitterissä jääkiekkoa. Se oli varmaan viisasta, sillä hallituspohjaa ei kannata kommentoida, varsinkaan, jos ei löydä edes oikeita sanoja (kirosanoja ei hyväksytä).

Joku hänen pitäisi eduskuntaryhmien pohdintojen jälkeen nostaa kuitenkin hallitusta tekemään ja pääministeriksi, eduskunnan äänestettäväksi ja hyväksyttäväksi.

Taitaa Mäntyniemen isäntä huokailla. Sisäpoliittinen valta on Niinistöltä riisuttu, mutta siitä huolimatta Niinistö saattaa joutua hajottamaan eduskunnan jossakin vaiheessa, ellei tolkkua tule, ja määräämän ennenaikaiset vaalit.

Uhro Kekkonen päätti eduskunnan hajottamisesta itse, ja teki sen tempun kolme kertaa. Niinistö joutuu odottelemaan pääministerin perusteltua aloitetta.

Sellainen saattaa tullakin, ellei mistään mitään tule.

Nyt otetaan mittaa siitä kuuluisasta suomalaisesta yksituumaisuudesta, josta tosin ei ole viime vuosina ollut mitään merkkejä.

Näissä vaaleissa muuttui aikakausi, alkoi uuden poliittisen, epävakaan kulttuurin aika – aivan kuten muuallakin Euroopassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?