Pyhtää suree syvästi Levin mökkipalossa menehtyneitä lapsia – ”Pienessä pitäjässä tämä on niin iso asia” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Pyhtää suree syvästi Levin mökkipalossa menehtyneitä lapsia – ”Pienessä pitäjässä tämä on niin iso asia”

Julkaistu: 14.4.2019 21:17

Levin tulipalossa kuolleet kolme lasta kävivät kaikki samaa Huutjärven koulua Pyhtäällä

Huutjärven koulun pihalla Pyhtäällä on sunnuntaina illansuussa rauhallista. Lähes 500 oppilaan ala- ja yläaste sekä esikoulu seisovat hiljaisina mäntymetsikön reunassa.

Koulun ohittavalla tiellä liikkuu satunnaisesti joitakin ulkoilijoita ja autoilijoita, ja kolme tyttöä leikkii keskenään koulun edustan urheilukentällä.

Maanantaina Huutjärven koulun salkoon nostetaan lippu puolitankoon.

Kolme koulussa oppilaana ollut sisarusta ei enää palaa kouluun, sillä he menehtyivät lomamatkallaan huvilapalossa Levillä torstain ja perjantain välisenä yönä.

Sisaruksista vanhin, 17-vuotias, nukkui lapsista ainoana alakerrassa ja onnistui sen vuoksi pääsemään liekkejä pakoon. Perheen huoltaja ei ollut huvilalla tulipalon syttyessä.

Hieman yli 5 000 asukkaan Pyhtäällä tragedia on koskettanut ihmisiä, vaikka monet ovat vasta lukeneet asiasta lehdistä eivätkä tiedä keitä menehtyneet lapset olivat.

– Minulla ei ole tietoa, että he olisivat tuttuja. Mutta se on joka tapauksessa hirveän järkyttävää. Itsellänikin on pieniä lapsia, ja sen vuoksi siitä tuli ihan ekstra paha olo, sanoo Pyhtään keskustassa autoa tankkaamassa ollut Patrik Brinkas.

Ruokakaupassa asioinut rouva sanoo tapahtunutta hirveäksi tragediaksi, vaikka hän ei tunnekaan menehtyneitä.

– En tunne heitä, sillä omat lapseni käyvät toista koulua. Toivon perheelle paljon voimia. Vastaavaa voisi tapahtua sinänsä ihan missä hyvänsä, asun itsekin vanhassa hirsitalossa, sanoo nimettömänä pysyttelevä rouva.

Koulun vieressä sijaitsee Pyhtään kirjasto, joka on kunnan eduskuntavaalien äänestyspaikoista toinen. Äänestämässä ovat varsinaisena vaalipäivänä käyneet myös Jaana ja Petri Vehviläinen.

Tragedia koskettaa välillisesti myös heitä, sillä Vehviläisten nuorin lapsi käy myös Huutjärven koulua.

– Olemme keskustelleet asiasta hänen kanssaan, he kertovat.

Levin tulipalossa kuolleet kolme lasta kävivät kaikki samaa Huutjärven koulua Pyhtäällä. Huutjärven koulussa on esikoulu sekä ala- ja yläaste ja lähes 500 oppilasta.

Heillä ei ole tapahtumista eikä uhreista tarkempaa tietoa, mutta lasten julma kohtalo tuntuu heistä järkyttävältä.

Äänestysmatkalla ovat myös Eero ja Tarja Huotari, joiden lapsenlapsi käy esikoulua Huutjärven koulussa. Huotarit eivät tiedä menehtyneitä lapsia, mutta poikkeuksellisen tuhoisa tulipalo on herättänyt paljon kysymyksiä.

– Yleensäkin lapsista on ihan valtava vastuu, he pohtivat.

Eero ja Tarja Huotarin lapsenlapsi käy esikoulua Huutjärven koulussa.

Tarja Huotari miettii myös lomahuvilan paloturvallisuutta: onko esimerkiksi yläkerrassa ollut turvatikkaat, joiden varassa toisessa kerroksessa olevat olisivat voineet pelastautua?

Huutjärven koulussa on maanantaina valmius kriisityöhön yhteistyössä kunnan nuorisotyöntekijöiden ja nuorille tukea antavan Ohjaamo-keskuksen kanssa. Myös kunnan nuorisotila on alkavalla viikolla tavanomaista laajemmin auki.

Tiistaina illalla Pyhtään seurakunta järjestää kirkossa hartaustilaisuuden lasten muistoksi.

– Pienessä pitäjässä tämä on niin iso asia, että järjestämme suruhartauksen. Olemme sopineet perheen ja läheisten varjelemiseksi, että en kommentoi asiaa muutoin kuin että olen tietenkin tavattoman pahoillani ja murheellinen tapahtuneesta, sanoo kirkkoherra Marjo Kujala.

Poliisi ei ole vielä saanut selville palon syytä, mutta asiassa ei epäillä rikosta. Palon syytä tutkii myös Onnettomuustutkimuskeskus (Otkes).

– Asiassa on tehty sunnuntaina kuulemisia, ja poliisi eristi paikan lisätutkimuksia varten, totesi Otkesin viestintäpäällikkö Sakari Lauriala sunnuntai-iltana.

Jaana ja Petri Vehviläisen nuorimmainen käy samaa Huutjärven koulua kuin tulipalossa menehtyneet lapset.

Hänen mukaansa palo on todennäköisesti levinnyt nopeasti, sillä palokunta ei voinut enää paikalle saavuttuaan tehdä mitään uhrien hyväksi.

Otkes tutkii muun muassa huvilan sähköjärjestelmien ja palovaroittimien toimivuutta ja pelastautumisturvallisuutta.

Lopullinen onnettomuustutkintaraportti valmistuu 6–9 kuukauden kuluttua, mutta Laurialan mukaan jo muutaman viikon kuluttua on luvassa välitiedote tapahtumien kulusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?