Suomen poikkeukselliset vaalit puhuttavat maailmalla – arvostettu lehti maalailee tulevaa: ”Se voi vaikuttaa EU:n päätöksentekoon”

Julkaistu:

Suomessa vietetään tänään sunnuntaina vaalipäivää, joka on noteerattu laajalti ulkomaita myöten.
BBC kirjoittaa tämänaamuisessa artikkelissaan, kuinka Suomi on kallistumassa vasemmalle ensi kertaa 20 vuoteen oikealta tulevan puolueen hengittäessä niskaan.

Lehti huomauttaa, että Suomen eduskuntavaalien lopputulos voi tuntua myös maan rajojen ulkopuolella, sillä Suomesta on määrä tulla EU:n puheenjohtajamaa heinäkuusta alkaen.

– Jos perussuomalaiset saavat eduskunnasta merkittävän määrän paikkoja, se voi vaikuttaa EU:n päätöksentekoon, BBC kirjoittaa.

BBC nimeää Suomen eduskuntavaalien kuumiksi perunoiksi terveydenhuoltoon, maahanmuuttoon ja ilmastonmuutokseen liittyvät kysymykset.

Washington Post puolestaan kirjoittaa, että Suomessa käydään tänä vuonna ilmastovaaleja.

– Ilmastonmuutoksen selättäminen on tärkeä tavoite tälle Pohjoismaalle, jonka yksi kolmasosa sijaitsee Pohjoisen napapiirin yläpuolella, mutta siellä on selkeää epäselvyyttä siitä, miten ongelmaa tulisi lähestyä, lehti kirjoittaa.

Washington Postin mukaan moni suomalainen puolue pitää ongelman ratkaisuna sähköautoja, lihaveroa ja kasvisruuan lisäämistä muun muassa kouluissa.

– Populistinen perussuomalaiset on sen sijaan kasvattanut tukijoukkojaan vetoamalla niihin, jotka vastustavat kyseisiä uhrauksia ilmastonmuutoksen takia, lehti kirjoittaa.

Amerikkalainen New York Times nostaa Suomen eduskuntavaaleja koskevassa jutussaan esiin perussuomalaisten viimeaikaisen nousun mielipidemittauksissa.

Lehden mukaan puolue on onnistunut saamaan kannattajansa liikkeelle ottamalla teemakseen maahanmuuton sijaan ehkä hieman yllättävästi ilmaston.

– Kun Suomen muut puolueet ovat kilpailleet kunnianhimoisilla ilmastotavoitteilla ennen vaaleja, on perussuomalaiset esitellyt aiheen uutena kulttuurisodan kohteena, varoittaen konservatiivisia, työläistaustaisia kannattajiaan joutumisesta kaupunkilaiseliitin pettämiksi, lehti kirjoittaa.
Ruotsalainen Expressen puolestaan äimisteli sitä, miksi Suomi haluaa olla sote-uudistuksensa kanssa kuin Ruotsi, vaikka Suomessa moni asia on todistetusti paremmin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt