Kirkkonummella hylättiin 23 ennakkoääntä saman virheen vuoksi

Julkaistu:

eduskuntavaalit 2019
Ennakkoäänen lähetekirje ei ole mikään turha kääre.
Kirkkonummella keskusvaalilautakunta on päättänyt olla hyväksymättä 23 ennakkoääntä sen vuoksi, että äänen mukana uurnaan pantavasta lähetekirjeestä puuttuu joko äänestäjän tai toimitsijan allekirjoitus. Alun perin vaalilautakunta oli hylkäämässä 28 ääntä, mutta yhden äänestäjän allekirjoitus löytyi toisesta kohtaa lomaketta ja lopuissa neljässä tapauksessa kyse oli toimitsijan allekirjoituksen puuttumisesta.

Lähetekirje tulostetaan ja allekirjoitetaan äänestystilanteessa. Toimitsija allekirjoittaa paperin myös itse ja hänen pitäisi katsoa, että äänestäjä tekee niin.

Kirkkonummen tapaus ei ollut ainutlaatuinen.

– Näitä on aina ollut ja varmaan jatkossakin tulee olemaan, sanoo vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä.

Määrää Jääskeläinen ei osaa arvioida.

Sekä vaalilaki että hallinto-oikeuden vanhat ratkaisut linjaavat, että allekirjoituksen puuttuessa ääni jätetään huomiotta. Lopullisen päätöksen puutteellisilla lähetekirjeillä varustettujen äänten kohtalosta tekee kukin keskusvaalilautakunta.

Koska ääni jätetään ottamatta huomioon, äänioikeus on teoriassa vielä jäljellä. Ja koska lähetekirjeestä käy ilmi äänestäjän henkilöllisyys ja lomakkeet tarkastetaan heti äänestyspäivän jälkeen, kutakin tapausta voisi selvittää esimerkiksi ottamalla äänestäjään yhteyttä.


Ainakaan suurimmassa vaalipiirissä Uudellamaalla näin ei tunnuta tekevän.

– Isossa kaupungissa jälkikäteinen selvittäminen ei ole käytännössä mahdollista, Espoon vaalilautakunnan sihteeri Risto Pirkanniemi sanoo.

Myös Hyvinkäällä on vuosia ollut selkeä linja noudattaa vaalilakia. Eli jos allekirjoitus puuttuu, ääni on hylätty. Tapauksia on joka vaaleissa vähintään yksi.

– Toteamme aina sen ikävän puolen, että on virkailijan huolimattomuutta, jos tällaista pääsee tapahtumaan, Hyvinkään keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Esa Hintikka lisää.


Kirkkonummella päätös nojasi hallinto-oikeuden vanhaan ratkaisuun, keskusvaalilautakunnan sihteeri Ulla Gahmberg kertoo.

Kunnassa pohditaan nyt, kuinka asiasta voisi vielä erikseen muistuttaa äänestyspaikalla.

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 15. toukokuuta.

Juttua päivitetty 14.4. klo 15:28. Kirkkonummen keskusvaalilautakunta tarkensi tietoja hylätyistä äänistä jutun julkaisun jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt