Kuopiolainen Jere harmistui, kun virpojat eivät pääse rappuihin – rakensi parvekkeelle vinssin

rac

Julkaistu:

Kuopion Haapaniemellä virpomisvitsat ja -palkat liikkuvat pääsiäiskoristeilla koristetussa korissa maan tasalta parvekkeelle.
Palmusunnuntaina kaduilla on liikkunut jälleen suloisia pikkunoitia pajunkissoineen ja palkkioksi saamineen pääsiäismunineen.

Virpomisperinne on kuitenkin viime vuosina aiheuttanut nurinaa. Kaikkia ei miellytä se, että ovella ramppaa sunnuntaina aamusta alkaen vieraita lapsia, joille pitäisi vielä olla karkkiakin varattuna.

Kuopiolainen Jere Veijalainen on sen sijaan täysin toista mieltä. Hän tunnustautuu virpomisperinteen suureksi ystäväksi. Virpominen oli hänelle lapsena kevään kohokohta ja Veijalainen tahtoi jatkaa perinnettä, että muutkin lapset pääsevät kokemaan saman.

– Varsinkin nyt, kun on niin paljon ollut esillä sitä, etteivät ihmiset tykkää siitä, että virvotaan ja että he raivoavat lapsille. Halusin, että voisi olla myös päinvastaisia kokemuksia, hän kertoo.

Hän kuitenkin huomasi viime vuonna uuteen osoitteeseen muuttaessaan ikävän seikan.


– Tässä keskustan alueella alaovet ovat lukittuina. Virpojat eivät pääse rappukäytävään, vaikka on myös ihmisiä, joiden luona saisi virpoa, Veijalainen kertoo.

Ratkaisu alkoi jalostua viime vuonna. Parvekkeelta roikkuu naru, jolla virpoja pystyy soittamaan kelloa merkiksi saapumisestaan.


– Siinä on lappu, että virpoja, nykäise tästä. Viime vuonna meillä oli vain kassi, joka laskettiin narulla alas palkkion kanssa, mutta nyt käytössä on vinssi, Veijalainen kertoo systeemistä, jolla vitsat ja palkat vaihtavat omistajaansa viime keväänä parvekkeelta käsin.

Vinssin lisäksi panostus on näkynyt tänä vuonna muutenkin. Kassin sijaan vitsat ja palkat liikkuvat maan tasalta parvekkeelle pääsiäiskoristein varustetussa korissa ja lisäksi parvekkeella on kukkalaatikko narsisseineen ja orvokkeineen, jota myös virpojilta saadut vitsat pääsevät koristamaan.

Keksintö ihastutti Kuopion Puskaradion Facebook-ryhmässä, jossa Veijalainen jakoi lauantai-iltana videon vinssistä ja kertoi, että virpomaan saa tulla vaikka heti aamuyhdeksältä.


Haastattelua tehtäessä virpojia oli käynyt jo 12.

– Ensin luultiin, ettei ketään tulekaan, mutta kello 12 jälkeen kävijöitä on ollut tasaisesti, Veijalainen kertoi väliaikatietoja hieman ennen kello yhtä.

Veijalainen sanoo yllättyneensä suosiosta, jonka video sai Facebookissa. Myös pienet virpojat ovat olleet innoissaan. Jotkut ovat tulleet virpomaan autolla pidemmän matkan takaa.

– Lapset ovat tykänneet kovasti. Myös satunnaiset ohikulkijat ovat pysähtyneet ottamaan kuvia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt