Levin tulipalossa kuoli kolme kouluikäistä sisarusta – tämä tragediasta tiedetään nyt - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Levin tulipalossa kuoli kolme kouluikäistä sisarusta – tämä tragediasta tiedetään nyt

Neljän alaikäisen kanssa Levillä ollut aikuinen on poliisin mukaan lasten huoltaja.

14.4.2019 10:52 | Päivitetty 14.4.2019 11:22

Poliisista kerrottiin lauantaina STT:lle, että Kittilän Levillä varhain perjantaiaamuna syttyneessä mökkipalossa sai surmansa kolme kouluikäistä.

Mökissä oli palon syttymishetkellä neljä henkilöä, joista vain yhden onnistui pelastautua palavasta kelohirsimökistä. Hän on lähes täysi-ikäinen ja vanhin mökissä olleista.

Yläkerrassa nukkumassa olleiden kolmen henkilön pelastamiseksi ei ollut tehtävissä mitään, poliisi tiedotti perjantaina.

Tutkinnanjohtaja Kirsi Huhtamäki vahvisti sunnuntaina tiedot Ilta-Sanomille. Hän ei kuitenkaan tahdo paljastaa tarkemmin, minkä ikäisiä uhrit ja pelastautunut ovat.

– Sovimme Onnettomuustutkintakeskuksen kanssa, ettemme kerro kenenkään ikää tässä vaiheessa yksityisyyden suojaamiseksi, Huhtamäki perustelee.

Mökistä pelastautunut hälytti palopaikalle apua noin kello 3.25 torstain ja perjantain välisenä yönä.

Sen hän kuitenkin vahvistaa, että kaikki mökissä olleet olivat sisaruksia.

– Kyllä. He ovat sisaruksia ja samasta perheestä.

Aiemmin on kerrottu, että mökin oli vuokrannut Leville lomamatkalle tullut eteläsuomalainen perhe. Kymen Sanomien tietojen mukaan perhe on kotoisin Pyhtäältä. Lehti kertoo, että Pyhtään kirkossa järjestetään tiistaina suruhartaus menehtyneiden muistoksi.

Huhtamäki vahvistaa, että mukana lomamatkalla oli neljän alaikäisen lisäksi yksi aikuinen, joka ei ollut palon syttyessä mökissä.

– Hän on huoltaja. Tiedämme, missä Levin alueella hän tarkalleen ottaen oli tapahtumahetkellä, mutta emme kerro asiasta julkisuuteen tarkemmin, sanoo Huhtamäki.

Hän ei ota kantaa siihen, onko kyseessä sisarusten äiti tai isä.

Tutkinnanjohtaja kertoo havainneensa, että murheellisesta tapauksesta on viikonlopun mittaan liikkunut monenlaisia spekulaatioita.

– Korostan, ettei rikosta ole syytä epäillä. Myöskään siitä ei ole viitteitä, että palo olisi aiheutunut huolimattomuudesta.

Sekä Huhtamäki että niin ikään tutkintaa palopaikalla suorittavan Onnettomuustutkintakeskuksen hallintojohtaja Hannamari Helke sanoivat Ilta-Sanomille sunnuntaiaamuna, ettei palon syttymissyystä ollut vielä kerrottavaa julkisuuteen.

– Mökki on suurehko. Sieltä on saatu suljettua pois sellaisia tiloja, joista palo ei ainakaan ole lähtenyt, mutta syttymissyy on yhä epäselvä, Huhtamäki kertoi.

Poliisi tai Otkes eivät ole vielä tiedottaneet palon syttymissyystä. Tutkinta tapahtumapaikalla jatkuu sunnuntaina.

Mökin alakerrassa nukkunut ja ainoana pelastautunut oli herännyt palovaroittimen ääneen ja hälyttänyt apua paikalle noin kello 3.25 torstain ja perjantain välisenä yönä. Huhtamäki kertoi lauantaina, että pelastuslaitos oli saapunut palopaikalle erittäin nopeasti.

Otkesin tapahtumapaikalta julkaisemien kuvien mukaan massiivisesta kelohongasta rakennettu 170 neliön mökki kärsi palossa pahoja vahinkoja.

Yläkerrassa nukkuneet kuolivat tulipalossa, ja vain alakerrassa nukkunut heräsi palovaroittimeen ja pääsi pelastautumaan. Tämä on herättänyt kysymyksen siitä, oliko mökin yläkerrassa palovaroitin. Poliisilla tai Otkesilla ei ollut kuitenkaan vielä sunnuntaiaamuna vastausta kysymykseen.

– Se on selvitettävä seikka, jota tässä tutkimuksessa haetaan, tutkinnanjohtaja vahvistaa.

Mökki oli rakennettu massiivisesta kelohongasta vuonna 2006. Siellä on makuupaikkoja kahdeksalle henkilölle ja mukavuuksiin kuuluvat muun muassa poreamme ja kylmävesiallas.

Poliisi ja Otkes jatkavat perusteellisia tutkimuksia palopaikalla sunnuntaina. Kuulemisia on jo viikonlopun mittaan tehty, mutta Huhtamäen mukaan myös ne jatkuvat sunnuntaina.

– Olemme jo päässeet kuulemaan henkilöä, joka mökistä selviytyi, vaikka tietysti hyvin traagisesta tapahtumasta on kyse. Poliisi on ollut yhteydessä myös huoltajaan, tutkinnanjohtaja kertoo.

Otkesin viestintäpäällikkö Sakari Lauriala arvioi lauantaina, että alustavissa tuloksissa menee yleensä päiviä tai mahdollisesti viikkoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?