Päivin Onni-kissa tuijotti pihapiiriä piinaavaa ilvestä silmästä silmään – riistakamera paljasti, kuinka sama peto surmasi 10-vuotiaan Mimmin

Ilvekset aiheuttavat Päivi Kvistin ponitallille monenlaisia ongelmia.

12.4.2019 20:58

Muuramessa ponitallia pitävällä Päivi Kvistillä naapureineen on iso ongelma. Alueella liikkuvat ilvekset ovat viime vuosina käyneet niin röyhkeiksi ja rohkeiksi, ettei Kvist uskalla enää pitää varsoja öisin ulkona.

– Olen asunut tässä jo kymmenen vuotta. Alkuvuodet menivät ihan sulassa sovussa ilvesten kanssa, mutta viimeisten kahden vuoden aikana yksi niistä on listinyt naapurustosta jo ainakin 11 kissaa. Sillä on noin viiden kilometrin rinki, jota se kulkee, Kvist sanoo.

Kvistin omista kissoista ilves on surmannut kaksi. Elokuussa 2017 sen saaliiksi joutui uroskissa Elmeri. Toukokuussa 2018 se tappoi 10-vuotiaan naaraskissa Mimmin. Hyökkäys tallentui Kvistin riistakameraan.

Yllä olevalla videolla nähdään riistakameran kuvaa siitä, kuinka ilves tappoi Mimmi-kissan. Video ei välttämättä sovi herkimmille.

Kvist on itsekin nähnyt kyseisen ilveksen. Tuolloin hän oli tallilla hoitamassa sairasta ponia, kun Kvistin Onni-kissa tuli kyselemään, josko se pääsisi yöksi sisälle kotiin.

– Se oli jääräpäisesti päättänyt pysyä ulkona ja olin sitä huudellut, mutta sitten se lopulta taipui. En ihan heti ehtinyt ovea avaamaan ja jatkoin puuhiani. Sitten kuulin äänen talon ovelta, jossa kissa oli odottamassa. Ajattelin, että mies päästi kissan sisälle.

Mimmi-kissa joutui ilveksen uhriksi viime vuoden toukokuussa.

– Sitten, kun menin katsomaan, niin siellä olivat ilves ja kissa nokakkain tuijottamassa toisiaan. Lähdin juoksemaan ja huusin, että nyt ilves pois. Se säikähti siitä sitten ja lähtikin. Heitin kissan sisälle. Jos Onni olisi liikahtanut, niin ilves olisi varmasti hyökännyt.

Ilveksen uhreiksi joutuneiden kissojen kohtalo surettaa Kvistiä. Ne olivat rakkaita lemmikkejä, jotka ovat asuneet hänen kanssaan jo yli kymmenen vuotta.

Kvistin kissat eivät kuitenkaan ole pelkkiä lemmikkejä, vaan tärkeitä yhteistyökumppaneita, jotka pitävät jyrsijät kurissa. Ilman niitä hän on neuvoton joka paikkaan tunkevien hiirten edessä.

– Nyt tallien kaapeissa olevista loimista on taas löytynyt reikiä ja hiiren paskaa on jopa satuloiden päällä. Loukkuihin niitä ei saa vaikka millä houkuttelisi, eikä myrkkyäkään voi enää käyttää. Sisäkissat taas käväisevät ulkona vain pikaisesti, eivätkä mene talliin pyytämään hiiriä.

Ilvekset ovat Kvistin mukaan liikkuneet pihapiirissä silloinkin, kun pihalla on ollut useita ihmisiä. Myöskään naapuruston metsästyskoiria ne eivät tunnu pelkäävän.

Kvist kertoo, että ilveksestä ei yleensä nähdä olevan vaaraa hevosille, mutta hänellä on pieniä poneja. Viime vuonna hän ei uskaltanut päästää varsaa yöksi ollenkaan laitumelle ensimmäisen kuukauden aikana. Tänä vuonna edessä on sama savotta.

Ponitallin lähiympäristössä liikkuu Kvistin mukaan ainakin seitsemän ilvestä. Yksi niistä on juuri kissoja tappannut ilves ja Kvist kertoo sen saaneen todistettavasti viisi pentua.

– Ja sitten on pentujen isä. Jostain ne pennutkin tulevat. Eivät ne neitseellisesti sikiä.

Ilveksille ei heru kaatolupaa. Kvist kertoo, että viranomaisten mukaan ilves saa tappaa vaikka lampaan, eikä lupa siltikään irtoaisi.

– Uskomatonta miten paljon pedot saavat anteeksi. Kissaa pidetään jostain syystä alempiarvoisena lemmikkinä. Hoetaan sitä, että niistä ei pidetä huolta ja ne lisääntyvät villisti, mikä ei täällä pidä alkuunkaan paikkansa. Jos tapetut eläimet olisivat koiria, niin kaatolupa olisi jo olemassa. Mutta kun ne ovat kissoja, niin ei niillä ole väliä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?