Patrick kuvasi hätkähdyttävän videon sinisorsan rajusta parittelusta kuolleen naaraan kanssa – sorsatutkija: ”Kevät on sellaista aikaa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Patrick kuvasi hätkähdyttävän videon sinisorsan rajusta parittelusta kuolleen naaraan kanssa – sorsatutkija: ”Kevät on sellaista aikaa”

Arkistokuva sinisorsasta.

Julkaistu: 10.4.2019 19:20

Medioissa leviää video kuollutta naarasta raiskaavasta sinisorsakoiraasta. Sorsatutkija Veli-Matti Väänäsen mukaan ilmiö on harvinainen, mutta ei täysin poikkeuksellinen.

Medioissa leviää hämmennystä herättänyt Patrick Wikbladin kuvaama video, jossa sinisorsakoiras parittelee kuolleen sinisorsanaaraan kanssa. Wikblad kertoo, että tilanne näytti aluksi siltä, kuin koiras olisi syönyt kuollutta naarasta. Myöhemmin kuitenkin on paljastunut, että kyse oli nekrofiliasta.

– Me oltiin iltakävelyllä vaimon kanssa ja huomattiin, kun yksi sorsapariskunta ylittää Länsimäentietä. Sitten siinä tien sivussa makaa kuollut sorsa ja tämä uros menee sen kimppuun. Se näytti kyllä syövän sitä, mutta onkin käynyt ilmi, että se oli ilmeisesti sitten vähän rajumpaa parittelua, Wikblad nauraa.

Voit katsoa videon alta.

Wikbladin mukaan sinisorsakoiras oli niin kiimoissaan, ettei se lainkaan häiriintynyt vieressä seisovasta ihmisyleisöstä.

– Me jäätiin vähän niin kuin suut auki vaimon kanssa. Eikä se uros ollut moksiskaan, vaikka me siinä ihan vieressä seistiin, noin metrin päässä. Näytti kyllä aika rajulta. En ole tuollaista nähnyt aiemmin, aika hurja kyllä, luonto on ihmeellistä. Näin sitä vaan oppii uusia asioita, Wikblad sanoo.

Kuolleen naaraan asento voi laukaista nekrofiilisen käytöksen

Sorsatutkija Veli-Matti Väänäsen mukaan lintujen nekrofiilinen käytös on harvinaista, mutta ei täysin poikkeuksellista. Väänänen selittää nekrofiliaa kuolleen naaraan parittelu-asentoa muistuttavalla asennolla, mikä Wikbladin kuvaamassa videossakin naaraalla näkyy.

– En ole nähnyt videota itse, mutta nekrofiliaa esiintyy sinisorsien ohella ainakin fasaaneilla. Näissä tapauksissa kuollut naaras on maannut vatsallaan maassa kaula pitkällään, eli ollut parittelu-asennossa, joka varmasti on laukaissut sen koiraan paritteluvietin. Ja kevät on sellaista aikaa, että sinisorsat ovat äärimmäisen kiihkeitä hakemaan parittelukumppaneita, Väänänen selventää.

Tutkimustietoa sinisorsien nekrofilian tai raiskauksien määristä ei Väänäsellä ole, mutta sinisorsat ovat tunnettuja juuri koiraiden tekemistä rajuista joukkoraiskauksista. Näissä tilanteissa yksinäinen naaras voi jopa menehtyä.

– Siinä voi olla vaikka 10–20 sorsakoirasta, jotka yrittävät käydä sen naaraan kimppuun ja paritella. Ne ottavat niskasta kiinni ja painavat päätä veden alle, ja sitten naaras voi hukkua. Näitä on dokumentoitu, mutta mistään tarkoista määristä en tiedä. Kyllähän se aika rajua touhua on, Väänänen kuvailee.

Kaupunkiympäristöt pahentavat raiskauskäytöstä

Väänäsen mukaan sinisorsat liikkuvat yleensä pareina, jolloin koiraan tehtävä on puolustaa naarasta muilta koirailta. Normaalisti sinisorsien muninta-aikana tämä onnistuu hyvin. Kuitenkin naaraan alkaessa hautoa koiraat ovat vapaita etsimään uusia naaraita, jolloin ongelmat alkavat, koska liikkuvia koiraita on paljon ja naaraita vähän. Tällöin naaraat piilottelevat ja välttelevät raiskailevia koirasporukoita.

Väänänen kuitenkin tuo esiin, että tällainen rajumpi parittelukäyttäytyminen korostuu ihmisen tekemässä kaupunkiympäristössä, joka ei ole sinisorsille luonnollinen tilanne.

– Se voi liittyä tähän kaupunkiympäristöön. Juuri kaupungeissa sorsia on ylen määrin joka puolella, mikä ei ole luonnonmukainen tilanne. Kun mennään maaseudulle, niin siellä sinisorsapareja on harvassa, ja tällaisia ongelmia ei juuri ole. Mutta kaupungeissa muodostuu näitä suuria koirassorsaparvia. Tietyllä tavalla tämä voidaan nähdä siis myös ihmisen aiheuttamana tilanteena, Väänänen katsoo.

Lisää aiheesta