Sari kertoo, miten islamiin kääntyneet suomalaisnaiset levittivät rajua oppia Facebookissa – ”He painostavat ihmisiä” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Sari kertoo, miten islamiin kääntyneet suomalaisnaiset levittivät rajua oppia Facebookissa – ”He painostavat ihmisiä”

Entisen muslimin mukaan pieni osa suomalaisista käännynnäisnaisista levittää ankaraa islamin tulkintaa.

Myös Suomesta on lähtenyt naisia Isisin alueille.

10.4.2019 12:33

Sari” kantaa nykyisin kaulassaan ristikorua, mutta vielä muutama vuosi sitten sitä ei ollut. Sen sijaan hänen hiuksiaan peitti musliminaisen huivi.

Suomalaiseen perheeseen syntynyt Sari kääntyi muslimiksi ulkomaalaisen miehensä myötä. Hän kuitenkin pelästyi suomalaisten käännynäisnaisten keskuudessa leviäviä rajuja oppeja ja kääntyi takaisin kristinuskoon.

Sari ei halua esiintyä tässä haastattelussa omalla nimellään, sillä hän ei koe olevansa täysin turvassa puhuessaan suomalaisen muslimiyhteisön pienestä äärisiivestä. Sinne häntäkin houkuteltiin vuosikymmenen alussa.

– Muslimien keskustelupalstoilla vallitsivat hyvin salafistiset opit, joita levittivät suomalaiset käännynäisnaiset, Sari kertoo.

Salafismi on äärimmäisen konservatiivinen islamin suuntaus, jonka päämääränä on puhdistaa islam kaikesta maallisesta ja palauttaa uskonto sen alkulähteille. Sen jihadistinen suuntaus sallii väkivallan päämäärän saavuttamiseksi.

”Suomalaisnaiset kiinnostuneita jihadista”

Suomessa jihadisteja on tutkija Toni Alarannan arvion mukaan ”kourallinen”. Noin parikymmentä jihadismin nimiin vannovaa naista on matkustanut Suomesta Syyrian ja Irakin konfliktialueille.

Heihin lukeutuvat muun muassa kantasuomalaiset Sanna ja ”Fatima”, joista Ilta-Sanomat raportoi maaliskuussa.

– On hirveän vaarallista kuvitella, että he ovat vain uhreja. Se on ihan höpö-höpö-puhetta. Suomalaiset käännynnäiset naiset ovat olleet erittäin kiinnostuneita jihadismista. He ovat varmasti tienneet, mihin ovat menossa, Sari painottaa.

– Oletan, että heidän ideologiansa ei ole muuttunut vähemmän radikaaliin suuntaan. Koska kalifaatille kävi miten kävi, he joutuvat palaamaan olosuhteiden pakosta. He kykenevät varmasti paljon enempään kuin ennen lähtöään. Kostonhalu länsimaille on suuri.

Vahvoja persoonia

Sari etsi tietoa islamista kaikkein aktiivisimmin tämän vuosikymmen alussa. Hän kuului suomalaisten musliminaisten ryhmiin Facebookissa ja osallistui suomenkieliselle keskustelupalstalle.

– Siellä islamin tulkinta oli hyvin vahva ja ankara. Kaikki oli haram (kielletty), Sari kertoo.

– Koin hyvin nopeasti, että tämä on ahdistavaa. En voinut hyväksyä, että äärimmäisyyksiin menevät uskonnolliset opit ohjaavat kaikkea elämää.

Kun Sari kyseenalaisti palstoilla vallitsevia oppeja, hänet vaiennettiin.

– Sain joistakin ryhmistä lähtöpassit.

Sarin mukaan palstoilla vaikutti voimakkaita persoonia, jotka halusivat ohjailla muiden käytöstä.

– He painostavat ihmisiä, jotka eivät lähde salafistiselle linjalle ja kyseenalaistavat, ovatko he muslimeita ollenkaan, Sari sanoo.

– Henkilöllä, jolla on itsetunnon kanssa ongelmia, on hyvin suuri vaara lähteä mukaan siihen.

Samaa mieltä on toinen suomalainen entinen muslimi, joka kuului osin samoille palstoille kuin Sari aikanaan. Hänen mukaansa jihadistisen ideologian levittäminen on asteittainen prosessi.

– Ei heti ensimmäisissä viesteissä pyydetä lähtemään Syyriaan. Se on tosi pitkä, vuosien prosessi. Aatetta syötetään hiljalleen, ja pikku hiljaa se muuttuu radikaalimmaksi. Minulla alkoivat lopulta hälytyskellot soida, nainen kuvailee IS:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?