HS: Sote-uudistus kaatui politikointiin ja poukkoiluun – kriittinen raportti lykättiin vaalien yli

Valtioneuvoston kanslian tilaaman raportin mukaan sote- ja maakuntauudistus kaatui muun muassa poikkeuksellisen vahvaan poliittiseen ohjaukseen, kertoo Helsingin Sanomat.

Sote-uudistuksen projektijohtajan Päivi Nergin mukaan julkaisua siirrettiin, koska raporttia ei ole ehditty käydä läpi.

Valtioneuvoston kanslian tilaaman raportin mukaan sote- ja maakuntauudistus kaatui poikkeuksellisen vahvaan poliittiseen ohjaukseen, epärealistiseen aikatauluun sekä poukkoileviin tavoitteisiin, kertoo Helsingin Sanomat näkemänsä loppuraportin luonnoksen pohjalta.

Lehden mukaan hallituksen kannalta kriittisen raportin julkaisua lykättiin eduskuntavaalien yli. Sote-uudistuksen projektijohtajan Päivi Nergin mukaan julkaisua siirrettiin, koska uudistuksen alasajon takia raporttia ei ole ehditty käydä läpi.

Selvitykseen on haastateltu muun muassa lainvalmistelusta vastanneita avainhenkilöitä. Selvityksen laatijoina on joukko konsultteja sekä lainsäädäntötutkimuksen emeritusprofessori Jyrki Tala.

Asiantuntijat kokivat uudistuksen merkittävimmäksi haasteeksi sen, että ”poliittisen ohjauksen asettamat reunaehdot ovat olleet lähes mahdottomia”.

Avainhenkilöiden suuri huoli on liittynyt tiukkoihin ja jatkuvasti muuttuneisiin aikatauluihin. Vaikeuksien taustalla nähtiin etenkin kokoomuksen ja keskustan 2015 tekemä sopimus maakunnista ja valinnanvapaudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?