Tämä näky harvinaisessa muumimukissa sai mystisen aurinkolasinaisen perumaan 6 100 euron kaupat – asiantuntijalta kylmä arvio mukin nykyarvosta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Tämä näky harvinaisessa muumimukissa sai mystisen aurinkolasinaisen perumaan 6 100 euron kaupat – asiantuntijalta kylmä arvio mukin nykyarvosta

Virhepainatettu Vilijonkka-muumimuki myytiin sunnuntaina 6 100 eurolla, mutta ostaja perui kaupat hiusmurtuman takia. IS pyysi asiantuntijaa arvioimaan, mitä hiusmurtuma tekee harvinaisen mukin arvolle.

Tämä harvinaisen muumimukin korvassa oleva hiusmurtuma sai maskulaisen ostajan perumaan 6 100 euron kaupat.

9.4.2019 13:45

Muumimukihuutokauppa Turengissa viime sunnuntaina sai paljon huomiota, kun maskulaisnainen maksoi virheellisestä Vilijonkka-mukista peräti 6 100 euroa. Harvinaisen mukista tekee se, että siinä on virhepainatuksesta huolimatta virallinen Arabian leima.

Ilta-Sanomat uutisoi tuoreeltaan sunnuntaina, kuinka mystinen aurinkolasinainen huusi harvinaisen, peräti ainutlaatuisen mukin hurjalla summalla.

Kauan ei ehtinyt kaupasta kulua, kun maskulaisnainen löysi muumimukista hiushalkeaman ja perui kaupat. Huutokauppameklari Petri Vuorinen Turengista vahvisti asian Ilta-Sanomille tiistaina aamulla.

Vuorisen Ilta-Sanomille lähettämä kuva paljastaa, kuinka mukin korvassa ja korvan sisäpinnan yläpuolella liitoskohdassa oli pieni hiusmurtuma. Vuorinen kertoi, että mukista jo ennen kauppaa otetuista kuvista löytyivät samat hiusmurtumat. Niitä ei oltu huomattu ennen huutokauppaa.

– Luulen, että se on ollut siinä iän kaiken tuo vika. Saa oikein suurennuslasilla katsoa, että ne löytää. Saattaa olla, että murtumat ovat tulleet jo valmistettaessa.

Meklari sanoo, että jo huudettujen tuotteiden palautukset ovat erittäin harvinaisia. Hän arvioi, että kymmentä huutokauppaa kohden tulee noin kaksi palautettua tuotetta.

– Ja näissä huutokaupoissa myydään siis kerrallaan jopa tuhannen tuotetta.

Meklari Petri Vuorinen veti huutokauppaa viime sunnuntaina. Hänen nuijansa kautta myytiin harvinainen muumimuki 6100 eurolla. Sittemmin muki palautettiin siitä löytyneen hiusmurtuman takia.

Vuorinen pohtii, että hiusmurtuma voi tehdä mukista vieläkin arvokkaamman. Hän sanoo, että nyt mukilla on ikään kuin sormenjälki, ja se voidaan varmuudella erottaa mahdollisista väärennöksistä.

– Mukista on tullut jo useampi tarjous. Hetki sitten soittaja tarjosi tuhat euroa mukista. Aiemmin oli tarjottu 500 euroa. En ole vielä voinut ottaa kantaa tarjouksiin, kun en ole jutellut mukin omistajan kanssa, Vuorinen sanoi puolen päivän aikaan.

Asiantuntijalta tyly arvio mukin markkina-arvosta

IS kysyi keräilymarkkinoiden ja arvotavaran asiantuntijalta Pentti Avomaalta, mitä hiusmurtuma tekee harvinaisen muumimukin arvolle. Asiantuntijan arvio on tyly.

– Kyseessä on sekundatuote. Mielestäni sillä ei ole erityistä arvoa.

– Mitä tulee hiusmurtumaan, se tekee tuotteesta vielä enemmän sekundaa.

Avomaa ei innostu ajatuksesta, että hiusmurtuma tekisi tuotteesta arvokkaamman. Hän muistuttaa, että kun mennään mikroskooppitasolle, jokainen tuote on joka tapauksessa ainutlaatuinen ilman hiusmurtumiakin.

– Ei ole yhtään täysin samanlaista mukia tai postimerkkiä.

Harvinainen muumimuki kuvattuna Turengissa ennen huutokauppaa.

Avomaa sanoo, ettei ihmettelisi yhtään, vaikka pian markkinoille ilmestyisi lisää vastaavanlaisia, leimoilla varustettuja ja virhepainatettuja Arabian muumimukeja.

– Jos niistä maksetaan noin paljon, niin on ihan mahdollista, että kohta tulee väärennöksiä tai uusia vastaavanlaisia mukeja Thaimaasta.

Vaikka Avomaa on sitä mieltä, ettei paljon näkyvyyttä saaneella muumimukilla ole erityistä arvoa, voi hiusmurtumalla varustetun mukin hinta nousta tulevaisuudessa korkeaksi. Sen määrittävät lopulta ostajat. Avomaa arvioi jo ennen sunnuntaista huutokauppaa, että mukin silloinen 2 000 euron lähtöhinta on korkea. Arviosta huolimatta muki huudettiin lähtöhintaansa nähden yli kolminkertaisella hinnalla.

– Olin ällistynyt, kun siitä maksettiin niin paljon, Avomaa myöntää.

Kauppojen peruuntumisesta kirjoitti ensin Turun Sanomat.

Ota kantaa: Paljonko maksaisit virhepainatetusta Vilijonkka-muumimukista?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?