Joensuun murha-Uzin omistaja joutui United Brotherhoodin kiristyksen kohteeksi - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Joensuun murha-Uzin omistaja joutui United Brotherhoodin kiristyksen kohteeksi

Uzi-konepistooli. Arkistokuva.

Julkaistu: 8.4.2019 21:17

Asianosaiset ovat vaienneet esitutkinnassa, eikä viranomaisilla ole täyttä varmuutta siitä, ovatko vaaditut eurot vaihtaneet omistajaa.

Yli kuusi vuotta sitten uudenvuodenaattona menehtyi United Brotherhoodin jäsen ja toinen haavoittui konepistoolisarjan repimänä Joensuussa. Teosta tuomittiin keväällä 2013 yksi henkilö murhasta elinkautiseen ja konepistoolin omistanut mies avunannosta kahdeksan vuoden vankeuteen.

Konepistoolin ampumapaikalle hakenut mies joutui tekonsa johdosta United Brotherhoodin silmätikuksi vankilassa. Tutkintavankeudessa olleelle miehelle tuotiin lokakuussa 2013 vankilatapaamisen yhteydessä viesti, jossa häntä kehotettiin ottamaan yhteyttä nimettyyn United Brotherhood Karjalan täysjäseneen.

Marraskuun alussa osapuolet tapasivatkin Kuopion vankilassa vankilatapaamisessa. Haastehakemuksen mukaan miehet olivat keskustelleet uudenvuodenaaton tapahtumista ja aseenomistajan tekemisistä tapahtumailtana.

Jo aiemmin viestintuojan välityksellä UB:n taholta oli esitetty 8 000–13 500 euron korvaus menetetystä hengestä ja yhdestä haavoittuneesta. Marraskuun 2013 tapaamisessa UB:n täysjäsen oli uusinut pyyntönsä ja todennut, ettei tapaus ole vielä taputeltu ja loppuunkäsitelty.

Asianosaiset ovat pitäneet suunsa kiinni jutun esitutkinnassa, eikä viranomaisilla ole täyttä varmuutta siitä, onko vaaditut eurot vaihatneet omistajaa. Syyttäjän mukaan kiristyksen uhrin alistunut asenne United Brotherhoodia kohtaan vankilatapaamisen yhteydessä kertoivat omaa kieltään siitä, että korvausten maksu oli miehen ainoa vaihtoehto.

Rahavaatimuksen esittäneelle United Brotherhoodin täysjäsenelle syyttäjä vaatii vähintään kolmen vuoden ehdotonta vankeutta. Osapuolten vaitonaisuuden takia tuomion kannalta ratkaisevaan asemaan noussevat poliisin suorittama tekninen kuuntelu ja vankilatapaamistallenteet. Tuomio jutussa annetaan myöhemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?