IS selvitti: Suomen suurimmat kaupungit eivät maksa omia laskujaan ajoissa – veronmaksajille yli miljoonan euron lasku - Kotimaa - Ilta-Sanomat

IS selvitti: Suomen suurimmat kaupungit eivät maksa omia laskujaan ajoissa – veronmaksajille yli miljoonan euron lasku

Suuret kaupungit eivät maksa omia laskujaan ajoissa. Sen takia ne maksavat vuosittain jopa kymmeniä tuhansia euroja viivästyskorkoja.

IS:n selvityksen mukaan isot kaupungit maksavat vuosittain useita tuhansia euroja viivästyskoroista.­

8.4.2019 6:30

Isojen kaupunkien holtiton rahantuhlaus jatkuu, käy ilmi IS:n tekemästä selvityksestä.

Kun laskut ovat rästissä, niistä pitää tyypillisesti maksaa viivästyskorkoja. Tämä koskee tavallisten veronmaksajien lisäksi myös kaupunkeja ja kuntia. IS:n tekemän selvityksen mukaan kaupungeilla onkin huomattavia ongelmia laskujen maksamisessa.

IS kysyi väkiluvultaan Suomen 11 suurimmalta kaupungilta, paljonko ne maksoivat myöhässä maksetuista laskuista viivästyskorkoja vuosien 2015–18 välisenä aikana. Vuosittaiset summat vaihtelivat tuhansista euroista useisiin kymmeniintuhansiin euroihin.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Summat olivat samankaltaisia IS:n aiemmassa selvityksessä, joka koski vuosia 2010–2014. Kuten tuolloin, niin myös nyt Helsingin kaupunki maksoi selvästi eniten viivästyskorkoja.

Vaikka tämänkertaisessa selvityksessä oli yksi tarkasteluvuosi vähemmän kuin edellisessä selvityksessä, Helsingin maksama kokonaissumma nousi reilusta 275 000 eurosta lähes 300 000 euroon.

– Kyllähän siinä on euroja ihan liikaa, Helsingin taloushallintopalveluiden toimitusjohtaja Tuija Kuivalainen myöntää.

IS:n selvityksen mukaan Helsinki maksoi eniten viivästyskorkoja.­

Isoihin ongelmiin Helsinki joutui erityisesti vuoden 2017 kesällä, kun kaupunki uudisti organisaatiorakenteensa. Sen takia laskut menivät vääriin paikkoihin ja laskujen maksaminen myöhästyi. Organisaatiouudistuksen tuomat ongelmat heijastuivat myös viime vuodelle.

– Meillä muuttui kaikki laskutusosoitteet, kun entisiä virastoja ei enää ollut.

– Eli vaikka informoimme muutoksista niille, joilta ostamme palveluita, niin laskuja tuli silti vanhoilla osoitteilla, vanhoihin yksiköihin ja vanhoille yhteishenkilöille, Kuivalainen kertoo.

Hän vakuuttaa, että kaupunki tekee ja on tehnyt kaikkensa tilanteen parantamiseksi.

Tampereen kaupungin talousjohtaja Jukka Männikkö ruoti jo IS:n edellisen selvityksen aikaan kovin sanoin kaupungin turhaa, kymmenientuhansien eurojen tuhlailua.

– Kaikki syyt ovat selittelyä. Olemme tyhjästä maksaneet, ja silloin ei voi itseä hirveästi kehua, eikä ole syytäkään kehua, Männikkö sanoi edellisen selvityksen aikaan.

Tampere ei ole onnistunut vähentämään viivästyskorkomenoja.­

Hän sanoi tuolloin myös, että kaupungin pitäisi parantaa toimintaansa, koska ”ei näitä saisi tulla”.

 Tyhmäähän se on maksaa, jos lasku viivästyy. Se on selvä asia.

Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä tilanne paheni entisestään. Kaupungin maksamien viivästyskorkojen yhteissumma nousi reilusta 67 000 eurosta yli 100 000 euroon.

Männikkö ei ole muutoksesta ilahtunut.

– Mielellään pitäisi tehdä niin, ettei niitä (viivästyskorkolaskuja) tulisi yhtään, mutta näin pääsee ikävä kyllä tapahtumaan. En halua tätä puolustella millään tavalla.

– Tyhmäähän se on maksaa, jos lasku viivästyy. Se on selvä asia, Männikkö summaa.

Hän lupaa tamperelaisille, että viivästyskorkomaksut saadaan nyt kuriin.

– Laskujen hyväksymisprosessi on osa-alue, jossa homma ei syystä tai toisesta toimi. Katsomme, missä ne isoimmat ongelmakohdat ovat, Männikkö kertoo.

Vähiten viivästyskorkoja maksoi Kouvola. Toiseksi vähiten puolestaan Lahti, joka maksoi vähiten viivästyskorkoja IS:n edellisessä selvityksessä.

Kouvola maksoi vähiten viivästyskorkoja.­

Kouvola maksoi viivästyskorkoja tarkasteluvuosina yhteensä vajaat 20 000 euroa ja Lahti hieman sen yli. Kumpikin kaupunki on sitä mieltä, että jokainen maksettu viivästyskorkoeuro on silti liikaa.

– Mittavia summia ne ovat, ja siihen kiinnitetään jatkossakin huomiota, että laskut pitää ajoissa hyväksyä, Lahden talousjohtaja Mervi Suomäki sanoo.

– Toki jokainen euro on liikaa, mitä maksetaan, mutta minun mielestä luvut ovat kohtuullisella tasolla. Toki yritämme nopeuttaa laskujen käsittelyprosesseja, ettei näitä viivästysmaksuja tulisi, Kouvolan talousjohtaja Hellevi Kunnas kertoo.

Lahti maksoi viivästyskorkoja toiseksi vähiten.­

Näin muut kaupungit kommentoivat korkomenoja

Espoo

IS:n edellisen selvityksen tapaan Espoon kaupunki maksoi myös nyt toiseksi eniten viivästyskorkoja. Tällä kertaa lähes 220 000 euroa.

Talouspalvelujen johtaja Marjo Eboreimen mukaan ostolaskujen kappalemäärä kasvoi voimakkaasti vuoden 2017 lopulla ja vuonna 2018, mikä hidastutti laskujen maksamista ja aiheutti siten viivästyskorkoja.

Espoo.­

– Se, että viivästyskorkoja syntyy, niin se ei ole hyvä asia.

Eboreimen mukaan kaupunki uudisti laskujen käsittelytavan, joka on nyt saatu haltuun.

– Olemme sähköistäneet ja edelleen sähköistetään näitä prosesseja. Se on kaiken a ja o, että saamme entistä enemmän automatiikkaa ja robotiikkaa laskujen käsittelyyn, Eboreime kertoo.

Vantaa

Vantaan kaupunki maksoi IS:n edellisen selvityksen tapaan myös nyt kolmanneksi eniten viivästyskorkoja.

Nyt kaupunki maksoi lähes 110 000 euroa. Suurin repsahdus tapahtui vuosina 2017 ja 2018, kun se maksoi kumpanakin vuotena yli 40 000 euroa viivästyskorkoja myöhässä maksetuista laskuista.

Vantaa suhtautuu viivästyskorkomenoihin vakavasti.­

Talouspalvelukeskuksen johtaja Minna Sevónin mukaan repsahdusta selittää esimerkiksi muutama iso viivästyskorkolasku, joista yksi oli peräti reilut 14 000 euroa. Hän suhtautuu turhiin menoihin vakavasti.

– Kiinnitämme tähän huomiota. Kun tulee erääntyvä lasku, johon ei ole reagoitu, laitetaan robotiikka-avusteisesti huomautus laskun käsittelijälle ja tämän esimiehelle. Se on meillä työn alla, että saamme laskujen kiertoa parannettua, Sevón kertoo.

Pori

Porin talouspäällikkö Maritta Rosenqvistin mukaan kaupungin viivästyskorkokulut pitää saada kuriin. Korkoihin meni yhteensä runsaat 55 000 euroa.

– Viime vuoden loppupuolelta lähtien olemme ryhtyneet käymään läpi viivästysmaksuja, ja se on yksi meidän prioriteetti, että niitä pitää ehdottomasti vähentää, Rosenqvist sanoo.

Pori.­

Erityisesti vuosina 2016 ja 2017 korkokulut olivat koholla. Rosenqvistin mukaan selittävinä tekijöinä olivat kaupungin organisaatiomuutos sekä muutamat isot laskut, jotka maksettiin myöhässä. Niistä kertyi huomattavat viivästyskorkokulut.

Kuopio

Kuopion kaupungin lähes 70 000 euron kokonaissummaa selittää pitkälti vuosien 2017 ja 2018 tavanomaista isommat korkomenot, jotka se joutui maksamaan muutamista oikeudenkäynneistä.

Muuten kaupunki pitää vuosittaisia, muutamien tuhansien eurojen viivästyskorkomenoja vähäisinä.

Kuopio.­

– Se on todella pientä kaupungin kokonaismenoihin ja laskumäärään nähden, Kuopion talousjohtaja Pauliina Pietikäinen sanoo.

Jyväskylä

Jyväskylän kaupunki ei ole tyytyväinen vajaaseen 30 000 euron viivästyskorkomenoihin.

– Kaikki maksamisen viiveestä aiheutuneet kustannukset ovat turhia. Pyrkimyksenä on summan pienentäminen koko ajan, laskentapäällikkö Vesa Voutilainen sanoo.

Jyväskylä.­

Hänen mukaansa kaupunki kiinnittää asiaan erityistä huomiota.

– Ei ole mitään mahdollisuutta levätä laakereillaan. Pitää aktiivisesti seurata, kouluttaa ja perehdyttää ihmisiä siihen, että asiat hoituvat edelleen paljon paremmin, Voutilainen kertoo.

Turku

Turun kaupungin mukaan yli 105 000 euron kokonaissumma kestää päivänvalon, kun sen suhteuttaa siihen, että kaupungin vuosibudjetti on yli miljardi euroa.

– Mistään merkittävästä summasta ei ole kyse, kun puhutaan yli miljardin euron menoista vuodessa.

Turun kaupungin mukaan sen yli 100000 euron viivästyskorkomenot kestävät päivän valon.­

– Meillä on sopimuksessa yleensä 30 päivän laskuaika, että ehdimme käsittelemään laskut. Joskus laskuja tulee tätä lyhyemmällä maksuajalla, ja niitä ei ehditä käsittelemään. Eli laskujen tarkastaminen ja hyväksyminen vie aikaa, Turun kaupungin rahoituspäällikkö Kari Pentti selvittää syitä viivästyskorkomaksuille.

Oulu

Oulun kaupunki maksoi viivästyskorkoja yhteensä lähes 60 000 euroa.

Suurin syy tähän on vuosi 2017, jolloin se maksoi noin 38 000 euroa, josta lähes 30 000 euroa kertyi hävitystä oikeustaistelusta ja sen viivästyskoroista.

Oulu.­

– Oulun kaupungin viivästyskorot ovat hyvin hallinnassa, kun otetaan huomioon ostolaskujen määrä, mitä käsitellään, talouspäällikkö Armi Tauriainen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?