Asevelvollinen ällistyi, kun kutsuntakirjeestä vaadittiin 7,50 euron maksua ja moni myös maksoi – Puolustusvoimat: ”Näin asian ei pitäisi olla” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Asevelvollinen ällistyi, kun kutsuntakirjeestä vaadittiin 7,50 euron maksua ja moni myös maksoi – Puolustusvoimat: ”Näin asian ei pitäisi olla”

Asevelvollisten postitse saamat kutsuntakuulutukset oli merkitty maksullisiksi Hattulassa.

Nuoren miehen kirjeen noudon hinnaksi oli merkitty 7,50 euroa. Kutsuntakuulutuksen lisäksi kirjeessä on kyselylomake terveydentilan tutkimista varten ja ohjeet terveystarkastuksesta sekä varusmiesopas.

6.4.2019 19:49 | Päivitetty 6.4.2019 20:18

Hattulassa kaikille 2001 syntyneille osoitetut kutsuntakirjeet olivat muuttuneet maksullisiksi. Posti toi postilaatikkoon saapumisilmoituksen ja kirjeen noutaminen maksoi 7,50 euroa. Kirjeen saanut nuorimies ihmettelee asiaa. Hän kertoo Ilta-Sanomille, miten kaikki oikein kävi.

Asevelvolliset saavat postitse kutsuntakuulutuksen hyvissä ajoin ennen kutsuntapäivää kutsuntavuoden alkupuolella. Kuulutuksesta selviää kutsuntapäivämäärä ja -paikka. Samalla he saavat kyselylomakkeen varusmiespalvelusta ja terveydentilan tutkimista varten ja ohjeet terveystarkastuksesta sekä varusmiesoppaan.

– Sain kuulla kavereiltani, että kutsuntakirjeet ovat maksullisia. Totesin saman, kun sain saapumisilmoituksen kirjeestä. Menin Hattulan K-Supermarketiin, jossa postin toimipiste sijaitsee, kirjeen saanut 2001 vuonna syntynyt mies kertoo.

– Minulle kerrottiin ensin, että kirjettä ei luovuteta, jos en maksa vaadittua 7,50 euroa. Sanoin, ettei tämä näin voi olla. Ystävällinen virkailija alkoikin selvittää Postin asiakaspalvelusta, miten asian kuuluisi olla, hän kertoo.

– Pian selvisi, että kirjeen lähettäjä oli Hämeen aluetoimisto. Virkailijan mukaan tällaisen kirjeen ei kuuluisi olla saajalle maksullinen, vaan lähettäjä oli jo maksanut lähetyksen ja sainkin kirjeen lopulta maksamatta mitään, nuorimies sanoo.

Hän toivoo, että muutkin osaavat olla tiukkoja ja etteivät he suostuisi maksamaan summaa, koska sitä ei ole tarkoitettu maksettavaksi.

– Ikävä kyllä osa tuntemistani kirjeen noutaneista oli maksanut vaaditun 7,50 euroa ja osa oli maksanut vain 4,50 euroa. Pienempi hinta vastasi ilmeisesti kirjeen painoa. Minulla ei ole mitään armeijaa vastaan, mutta tämä on kyllä kohtuutonta, että joutuu maksamaan Puolustusvoimien kutsuntailmoituskirjeestä, hän sanoo.

Häntä ihmetyttää myös se, että osa maksoi vähemmän kuin toiset.

Puolustusvoimat: On tapahtunut virhe

IS kysyi Puolustusvoimista asiasta.

– Näin asian ei pitäisi olla. On tapahtunut virhe, Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen kertoo Ilta-Sanomille.

– Ne jotka ovat maksaneet, voisivat olla yhteydessä aluetoimistoonsa, jotta he saavat rahansa takaisin, hän sanoo.

Arhippaisen mukaan on hyvä, että Hattulassa virkailija oli ollut valppaana ja antanut kirjeen maksutta virheen huomanneelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?