IS selvitti: Lapsikaappauksesta tuomittu ”Fatima” on pyrkinyt levittämään Suomen vankiloihin salafistista materiaalia – radikaalin islamin riski kasvaa

”Isis-vaimo Sannan” sisar-vaimo kääntyi muslimiksi vuosituhannen vaihteessa. Hänestä tuli johtava naishahmo Helsingin Vuosaaressa kokoontuneessa salafistisessa yhteisössä.

”Fatima” on johtava naishahmo salafistisessa yhteisössä. Salafismi on hyvin konsevatiivinen islamin suuntaus.

6.4.2019 6:30

Suomen vankiloihin on pyritty levittämään ääri-islamilaista materiaalia. Rikosseuraamuslaitos torjui yrityksen viime vuonna.

Propagandapyrkimysten takana oli yhdistys, jonka puheenjohtajana on Ilta-Sanomien ”Fatimaksi” kutsuma henkilö.

– He ovat pyrkineet todella monen vankilan kanssa yhteistyöhön. Emme ole siihen lähteneet, kertoo rikosseuraamuslaitoksen erityisasiantuntija Annika Finnberg.

IS kertoi viikko sitten Fatiman keskeisestä asemasta suomalaisessa salafistiverkostossa. Hän oli islamilaisessa avioliitossa saman marokkolaismiehen kanssa kuin suomalainen Sanna, joka pakeni maaliskuun alussa Isisin viimeisestä tukikohdasta Syyrian Baghuzista.

Fatima on myös itse oleskellut lastensa kanssa Syyriassa. Hänet on tuomittu vankeusrangaistukseen lapsikaappauksesta.

Kantasuomalainen Fatima kääntyi muslimiksi vuosituhannen vaihteessa. Hänestä tuli johtava naishahmo Helsingin Vuosaaressa kokoontuneessa salafistisessa yhteisössä.

Salafismi on äärimmäisen konservatiivinen islamin suuntaus, jonka päämääränä on puhdistaa islam kaikesta maallisesta ja palauttaa uskonto sen alkulähteille.

Siihen liittyy myös väkivaltaista jihadia kannattava alasuuntaus.

Fatima levitti salafistista aatetta muun muassa ylläpitämällään internetin keskustelupalstalla sekä aktiivisella toiminnalla islamilaista kirjallisuutta julkaisevassa yhdistyksessä.

Yhdistys on toiminut vuodesta 2004, ja se on julkaissut yli kymmenen suomenkielistä kirjaa.

Fatima on yhdistyksen puheenjohtaja, ja yhdistys on rekisteröity häneen kotiinsa. Hallitukseen kuuluu hänen lisäkseen hänen täysikäinen tyttärensä ja toinen naishenkilö.

Rikosseuraamuslaitos linjasi viime syksynä, että suomalaisten vankiloiden ei tulisi tehdä yhteistyötä Fatiman yhdistyksen kanssa.

– Taustalla ovat syyt, jotka olemme ilmoittaneet yhdistykselle itselleenkin. Rikosseuraamuslaitoksen käsitys on, että salafistiset ja fundamentalistiset suuntaukset eivät ole yhteensopivia meidän arvojemme kanssa, Finnberg perustelee.

Arvio perustui yhdistyksen toimittamaan materiaaliin.

– Emme tietenkään tee näitä arvioita mutu-tuntumalla.

Ulkomaalaisten vankien määrän nousun myötä suomalaisissa vankiloissa on yhä enemmän islaminuskoisia. Heistä vain harva kannattaa väkivaltaista jihadia, mutta riski radikalisoitumiseen vankilassa on suuri.

Rikosseuraamuslaitos julkaisi viime vuonna raportin ilmiöön pureutuneesta projektista.

Raportin mukaan suomalaisissa vankiloissa tapahtuu myös paljon käännyttämistyötä radikaaliin islamiin ja niissä pidetään väkivaltaa ihannoivia saarnoja.

Lähes jokaisen terrori-iskun sattuessa jossain suomalaisessa vankilassa on havaittu vankien juhlivan iskua. Eräs vanki suoritti vankilassa pahoinpitelyn, jota hän perusteli uskonnolla. Häneltä löytyi sellitarkastuksessa salafistista materiaalia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?