Candy-koira lähti karkuteille heinäkuussa – saatiin vihdoin kiinni uskomattoman jahdin jälkeen

rac

Julkaistu:

Kuukausia etsijöiden loukkuja vältellyt koira selvisi pitkästä karkuretkestään yllättävän hyvissä voimin, koska sillä oli koko ajan tuttu tukikohta, jossa se sai ruokaa.
Sekarotuinen narttukoira Candy karkasi heinäkuun 17. päivänä omille teilleen, kun omistajaperhe oli lähdössä Pusulassa sijaitsevalta kesämökiltä kohti kotia.

Koiraa ei saatu heti kiinni ja elokuussa se havaittiin Vanjärvellä. Karkumatka ei suinkaan loppunut siihen, vaan edessä oli monien kuukausien jahti ennen kuin Candy saatiin lopulta kiinni tällä viikolla.

– 3. huhtikuuta kello 22.55 tapahtui se, minkä monikaan ei uskonut olevan mahdollista. Candy jäi silloin kiinni tassunaruun ja yhdeksän kuukauden kulkurin elämä oli ohi, kertoo vapaaehtoisena kuukausia sisarensa ja ystävänsä kanssa koiraa etsinyt Monna Tanninen Ilta-Sanomille.


Tanninen julkaisi Candyn seikkailusta Facebook-päivityksen, joka keräsi tuhansia tykkäyksiä.

– Tämä koira on selviytyjä, ja kiitän teitä kaikkia, että annoitte sille mahdollisuuden selvitä. Candy on turvassa!

Tanninen kertoo Candyn ottaneen karkuretken aikana tukikohdakseen Vanjärvellä asuvan pariskunnan pihan, jonne se löysi luultavasti kissojen ruoasta kantautuvan tuoksun perusteella. Tanninen ja kumppanit ryhtyivät viemään paikalle myös koiranruokaa ja -makkaraa karkurille.

– Näköhavaintoja Candysta tehtiin säännöllisesti koko karkumatkan ajan. Se kävi Vihdissä ja Läyliäisissä, mutta palasi Vanjärvelle, jossa se pyöri lähes koko tämä pitkän ajan. Sieltä se sitten saatiin kiinni.


Ennen tassunaruun jäämistään koira oli vältellyt sinnikkäästi loukkuja, joihin sitä oli yritetty pyydystää pitkään. Etsijät vetivät metsään myös hajujälkiä monin konstein. Lopulta koira jäi kiinni metsässä puron varressa, jossa Tanninen oli nähnyt sen jäljet viimeisen kerran ennen lumien sulamista.

– Näimme koiran edellisen kerran 17. maaliskuuta, kun se jolkotti vastaan. Luulimme jo sen vaihtaneen paikkaa, mutta niin se vaan tuli takaisin ja jäi heti kiinni, kertoo Tanninen, joka havaitsi tarinan saaneen onnellisen lopun tassunarun kanssa samaan paikkaan viritetyn riistakameran välityksellä.


– Oli uskomatonta, kun kamera alkoi lähettää kuvia. Siellä oli ensin supiveljekset paikalla ja sitten myös Candy. Se lähti hetkeksi pois, mutta tuli takaisin ja näin, että se napsahti kiinni, kertoo Tanninen, joka lähti siskonsa ja ystävänsä kanssa hakemaan välittömästi karkulaista maastosta.

Candy on Tannisen mukaan yllättävän hyvässä kunnossa sekä henkisesti että fyysisesti pitkään karkumatkaan nähden.

– Yllättävän reipas se on ollut. Tuntuu, että se tiesi, ketä me olemme, kun olimme kuukausia juosseet sen perässä.

Myös eläinlääkäri totesi, ettei koira ollut saanut pahempia fyysisiä vammoja retkellään.


– Tyttö kävi eläinlääkärissä ja vauriot ovat pieniä: vähäistä paleltumaa, nirhaumia ja hiertymää. Oikealta puolelta kulmahammas oli poikki. Kynnetkin leikattiin, eivätkä ne olleet kovin pitkiksi päässeet.

Toistaiseksi Candy on Tannisen luona Vihdissä hoidossa. Tannisella on vuosien kokemus rescue-koirista.

– Se on täällä alkuun. Annetaan tilanteen rauhoittua ja katsellaan, miten tilanne etenee.