Selvitys paljastaa: Näin yritykset maksavat vaalirahaa poliitikoille – ja saavat sitten yritystukea verovaroilla

Yli 40 prosenttia poliitikoille vaalitukea antaneista yrityksistä on saanut verovaroista maksettavaa suoraa yritystukea 2010-luvulla.

5.4.2019 9:00

Vaalirahaa eduskunta- ja kuntavaaleissa on jakanut Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) tilastojen mukaan 2010-luvulla ainakin 409 yritystä. Firmojen kassoista livahti ehdokkaiden kampanjointiin yhteensä lähes miljoona: 827 000 euroa. Kaikesta Suomessa vuosikymmenen aikana jaetusta vaalirahasta yritysten osuus on IS:n selvityksen mukaan 16,3 prosenttia. Yritykset ovat IS:n selvityksen mukaan toiseksi suurin vaalirahoittajaryhmä puolueiden jälkeen. Puolueiden potti on lähes kaksi miljoonaa.

Selvitys ei ole totuus yritystenkään vaalirahoista.

Paljon jää pimentoon.

Jos mennään virallisten, VTV:n keräämien tilastojen mukaan, vaalitukea jakaneista yrityksistä 168 on saanut myös yritystukea ainakin jonain vuonna 2010-luvulla. Niiden osuus kaikista vaalitukea antaneista yrityksistä on 41,1 prosenttia. Yritystuettujen yhtiöiden osuus vaalirahoituksesta noin viiden miljoonan euron kokonaispaketista on noin seitsemän prosenttia, 355 000 euroa.

Ilta-Sanomien laajassa vaalirahoitusselvityksessä taulukoitiin ristiin kaksi tiedostoa: yritystukia saaneet yhtiöt sekä Valtiontalouden tarkastusvirastolle tehdyt tuki-ilmoitukset. Tiedostot kattavat 2010-luvulla käydyt eduskunta- ja kuntavaalit. Presidentinvaaleja ja eurovaaleja ei huomioitu. Huhtikuun 2019 vaalien vaalirahailmoitukset valmistuvat kesäkuussa.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Yli miljoona euroa yritystukea 2010-luvulla saaneista yhtiöistä ehdokkaiden kampanjointia ovat tukeneet Ouneva Oy, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Tulikivi ja Valio. Valiolta kerrotaan, että tuki on 95 prosenttisesti koulumaitotukea, joka menee siis maitotuotteita hankkiville kunnille. Eli Valio ainoastaan hallinnoi tätä julkisen sektorin asiakkaiden puolesta. Loppu noin 5 prosenttia on marjoille maksettua varastointitukea. 100 000 euroa yritystukea saaneiden joukossa ovat vaalirahoittajina Versowood Oy, Berner ja Teollisuuden Voima. Summat ovat pieniä, muutaman tuhat euroa yhteensä, paitsi Versowoodilla 21 500 euroa ja Via Consulting YVG:lla 14 200 euroa.

Versowoodin toimitusjohtaja Ville Kopra sanoi IS:ssa (4.4.) suoraan, että yhtiö pyrkii vaikuttamaan vaalituella saha- ja puutoimialan edunvalvontaan.

IS käytti vaalirahaselvityksessään Ylen MOT-ohjelman avointa dataa yritystuetuista yrityksistä. Lisäksi IS pyysi työ- ja elinkeinoministeriöstä (tem) tuoreimmat, vuoden 2018 tiedot.

Yritystukia saaneista yhtiöistä ja vaalirahaa antaneista yrityksistä valtaosa on saanut joko palkkatukea tai tutkimus- ja kehitystukea, sen sijaan on yllättävää, että kuljetustuki ei ole sellainen verotuki, joka saisi yrityksen jakamaan myös vaalitukea – maakunnissahan bisnes pyörii pyörillä.

Yritystuet ovat olleet viime päivinä myös vaalikeskustelujen vakiopalikoita. Kun poliitikoilta on kysytty moninaisten vaalilupausten rahoituksesta, aika moni on nostanut esiin miljardien eurojen suorat yritystuet: sieltä voidaan ottaa. Tosin ennusmerkit eivät ole kovin hyvät. Kansanedustaja Mauri Pekkarisen johtama parlamentaarinen työryhmä epäonnistui pahasti leikkausohjelman teossa vuosi sitten.

Poliittinen tahtotila puuttui ja yritystukiviidakko jäi perkaamatta – kaikilta puolueilta.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Artikkelia muokattu 5.3.2019 klo 15.13. Lisätty tieto, mitä Valion saama yritystuki on ja mihin sitä käytetään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?