Näin ay-liike on siirtänyt vaalirahaa vasemmistoehdokkaille

Ay-liike on rakentanut kaikessa hiljaisuudessa epävirallisen vaaliorganisaation tukemaan vasemmistoehdokkaiden kampanjoita, Kehittyvien maakuntien Suomen malliin.

5.4.2019 7:00

Vaalien suurimpien yhteisötukijoiden kärkipaikka menee ruotsinkieliselle järjestölle: Stiftelsen för det två språkiga Finland. 2010-luvulla jaetuista viiden miljoonan euron vaalituista järjestön ja Rkp:n yhteinen osuus on lähes puoli miljoonaa.

Ruotsinkielisten asemaa vaaleissa puolustetaan keskitetysti ja organisoidusti: omilla nettisivuillaan säätiö kertoo pyrkivänsä vahvistamaan perustuslaillista kaksikielisyyttä. Tuesta noin 90 prosenttia on kanavoitunut rkp:n ehdokkaille. Puolueen vaatimattomasta paikkamäärästä eduskunnassa voi päätellä, että panostus on tullut maksamaan maltaita.

Jos grafiikka ei näy alla, katso se tästä.

Vaikka 90 prosenttia tuesta on kanavoitunut Rkp:n ehdokkaille, mutta on rahaa riittänyt muillekin, muun muassa kokoomuksen Sari Sarkomaalle ja Petteri Orpolle sekä vihreiden Pekka Haavistolle 2015 eduskuntavaaleissa. Vasemmistoliiton Silvia Modig on saanut ruotsinkielistä rahaa kaksissa vaaleissa, 2015 eduskuntavaaleissa ja vuoden 2017 kuntavaaleissa.

Ay-liikkeen eli keskusjärjestöjen, liittojen ja osastojen tuki on sirpaleisempaa, mutta määrällisesti massiivista: yli 550 000 euroa 2010-luvun vaaleissa.

IS:n selvityksen mukaan raidealan edunvalvontajärjestö Raideammattilaiset JHL ry on tukenut Sdp:n ja vasemmistoliiton ehdokkaita lähes 90 000 eurolla. Järjestö on seitsemänneksi suurin vaalirahoittaja 2010-luvulla. Liiton ”mannekiineja” eduskunnassa ovat – vaalituen perusteella – Sdp:n Antti Lindtman (8 400 euroa), Antti Rinne (5 000 euroa) ja Lauri Ihalainen (7 900 euroa).

Ammattiliitto Pro on käyttänyt vaalitukeen noin 35 000 euroa.

Perinteisten vasemmistojärjestöjen avokätisen tuen lisäksi vaalirahoitusta hämmentää viime syksynä perustettu Vapaiden valtakunta -niminen yhdistys. Se puolustaa palkansaajien oikeuksia ja aktivoi äänestäjiä ja tukee palkansaajamyönteisten ehdokkaiden kampanjoita. Paljonko yhdistyksen kautta soljuu vaalirahaa ay-liikkeen ehdokkaille? Se nähdään kesäkuussa, jolloin huhtikuun eduskuntavaalien vaalirahailmoitukset tulevat julki.

Ay-liikkeen ja vaalirahoituksen suhdetta on vaikea hahmottaa.

Puolue- ja vaalirahaselvityksissä niistä toki näkyy osa. Sen lisäksi palkansaajien järjestöt antavat vaalitukea, joka ei näy missään. Ay-taustaisten ehdokkaiden vaalityö on monesti rakennettu järjestökentän ympärille. Vuoden 2011 vaaleissa SAK:n hallitus nimesi ohjausryhmän koordinoimaan kampanjoita, lisäksi alueilla oli vaalipiirikohtaisia työryhmiä. Tätä samaa koordinointia ilmeisesti tekee Vapaiden valtakunta -yhdistys näissä vaaleissa.

Katso alla hakukoneesta tietoja vaalitukien saajista ja antajista 2010-luvulla. Jos hakukone ei näy, pääset siihen täältä.

Vaalirahaan perehtynyt tutkija Tom Venho on kirjoittanut, että ay-liikkeen kampanjasta voidaan puhua puolueiden ja ehdokkaiden rinnalla toimivasta vaaliorganisaatiosta, joka on koordinoitu yhteen vasemmistopuolueiden kanssa.

Tämän epävirallisen vaalityön rahallista arvoa on vaikea mitata.

Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen jakamaa vaalirahaa pidettiin kymmenen vuotta sitten törkeänä, koska yhdistyksen arveltiin yrittävän ostaa poliitikoilta etuja rahoittamalla heidän kampanjoitaan. Yhdistyksen taustalla oli menestyneitä liikemiehiä kuten Toivo Sukari ja Kyösti Kakkonen.

Lue lisää Ilta-Sanomien suuresta vaalirahaselvityksestä päivän lehdestä täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?