IS Hartolassa: Kyläläiset kertovat 81-vuotiaasta teräsvaarista, joka pysäytti 4 ryöstäjää: ”Ajattelin, että hän ei päästä niitä poikia helpolla” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

IS Hartolassa: Kyläläiset kertovat 81-vuotiaasta teräsvaarista, joka pysäytti 4 ryöstäjää: ”Ajattelin, että hän ei päästä niitä poikia helpolla”

Kyläläisten mielipide on selvä: ikämiehellä oli oikeus puolustaa itseään ja kotiaan ryöstäjiltä.

Hartolalaisten mielestä ikämiehellä oli oikeus puolustaa itseään ja kotiaan ryöstäjiltä.

4.4.2019 21:23

Hartolan kirkonkylällä kevät on jo pitkällä. Tuulenpuuskat pöläyttävät hiekoitushiekkaa asvaltilta ja pankkikonttorin seinällä oleva lämpömittari näyttää yhtätoista astetta.

Lähes jokainen kylän keskustassa liikkuva on kuullut viime aikojen puhuttavimmasta uutisesta, 81-vuotiaan miehen kotiin hyökänneistä ryöstäjistä ja miehen aseellisesta vastarinnasta.

Ilta-Sanomien haastattelemien kyläläisten mielipiteet menevät yksiin. Vanhuksella oli oikeus puolustaa itseään ja kotiaan. Ryöstöstä epäiltyjä he vaativat vastuuseen.

Hanna Ihanajärvi sattui olemaan aitiopaikalla, kun poliisi etsi ryöstäjiä Hartolan keskustasta.

– Katsoin ensin, että mitäs ihmettä täällä tapahtuu. Sitten huomasin, että poliisi kopeloi aika tutun näköisiä poikia. Toivon, että he saavat kunnon tuomiot ja vanha mies taas ei saisi tuomiota. Muutenhan pojat elävät kuin elopellossa.

Ihanajärvi on vakaasti sitä mieltä, että kotiin saa puolustaa, vaikka ampumalla.

– Mitä vanha mies voi tehdä siinä vaiheessa, kun neljä nuorta miestä käy kimppuun? Siinä on keinot vähissä.

Ihanajärvi toteaa myös, että 81-vuotias mies on hänellekin jollakin tapaa tuttu, kuten monelle muullekin hartolalaiselle. Hartolalaismies on taitava muusikko ja seppä, sekä innokas metsästäjä.

– Hänet tuntien ajattelin, että hän ei varmasti päästä niitä poikia ihan helpolla.

Hanna Ihanajärvi.

Sysmässä asuva Arja Sankari on samoilla linjoilla Ihanajärven kanssa. Toivottavasti vanhaa miestä ei hirveästi syytetä, hän sanoo.

– Minun mielestäni kotiaan ja omaisuuttaan saa kyllä puolustaa.

Arja Sankari.

– Ihan varmasti, jos sinne on ryöstötarkoituksessa menty, Raimo Saarinen jatkaa.

Saarinenkin tietää 81-vuotiaan vuosikymmenen takaisesta hirviporukasta. Hän kertoo olleensa helpottunut kuullessaan, että mies selvisi ryöstöstä hengissä.

77-vuotias Raimo Salonen taas arvelee, että ryöstäjät yrittivät viedä vanhan miehen aseita.

– Puolustautua saa, varsinkin kun tullaan porukalla ryöstämään. Ikävä juttuhan tämä on, mutta jos ryöstäjiä suositaan oikeudessa, niin kyllä se minusta väärin on.

Raimo Salonen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?