32-vuotias mies kertoi löytäneensä vaimonsa itsemurhan tehneenä – oikeuslääkäri löysi naisesta jäljen, joka paljasti järkyttävän rikoksen

32-vuotias Mustafa Joma Al-Kenani tuomittiin elinkautiseen vankeuteen vaimonsa murhasta. Mies yritti lavastaa kuoleman itsemurhaksi.

Vaimonsa murhasta tuomittu Mustafa Al-Kenani ja hänen avustajansa Ilkka Ukkonen Helsingin käräjäoikeudessa viime helmikuussa.

4.4.2019 20:33

Helsingin käräjäoikeudessa alettiin helmikuun lopulla käsitellä tapausta, missä 32-vuotiasta Mustafa Joma Al-Kenania syytettiin vaimonsa murhasta.

Puolustuksen lähtökohta oli se, että Al-Kenanin vaimo teki itsemurhan hirttäytymällä.

Puolustuksen mukaan vaimo masentui vakavasti sen jälkeen, kun hänen isänsä kuoli väkivaltaisesti Irakissa vuonna 2012. Masennus johti itsetuhoisiin ajatuksiin ja lopulta itsemurhaan.

Kihlakunnansyyttäjä Mikko Larkian näkemys oli toisenlainen. Hänen mukaansa todisteet viittasivat siihen, että hirttäytyminen oli lavastettu ja Al-Kenani murhaaja.

Rikostapauksen taustoista lisää tässä ja tässä linkissä.

Helsingin käräjäoikeus päätyi 4. huhtikuuta antamassaan kansliatuomiossa syyttäjän kannalle.

Al-Kenani tuomittiin elinkautiseen vankeuteen murhasta ja hautarauhan rikkomisesta.

Oikeuslääkärin kertomus puhui itsemurhaa vastaan

Henkilötodistelu oli oikeudessa ristiriitaista. Al-Kenanin sukulaiset kertoivat nähneensä vaimon muistivihkon, jossa vaimo oli ilmaissut halunsa kuolla.

– Minä kuolen syyskuussa, oli vihkoon väitteiden mukaan kirjoitettu.

Vihkoa ei kuitenkaan löytynyt mistään. Oikeus piti muutoinkin kertomusta siitä epäuskottavana. Viitteitä masennuksesta ja itsetuhoisuudesta silti oli muitakin.

Keskeiseen rooliin oikeudenkäynnissä nousivat lopulta kuolemansyynlausunto ja oikeuslääkärin kertomus. Ne tukivat syyttäjän näkemystä asiassa.

Oli riidatonta, että nainen oli kuollut kaulan alueen puristukseen. Kuoleman yksityiskohdat eivät kuitenkaan täsmänneet Al-Kenanin kertomukseen tapahtuneesta.

Al-Kenani kertoi löytäneensä vaimonsa kodin makuuhuoneesta niin, että tämä roikkui hirttoköydessä koko painollaan ja jalat irti lattiasta.

Oikeuslääkäri piti tätä mahdottomana. Esimerkiksi köyden jättämä ura näkyi vain toisella puolella uhrin kaulaa. Jos asia olisi ollut niin kuin Al-Kenani väitti, jälki olisi kiertänyt kaulan ympäri.

Myös muut löydökset puhuivat itsemurhaa vastaan. Naisen leninkiä löydettiin köyden solmun sisältä, ja kuitututkimuksissa havaittiin, että köyteen oli hankautunut kiinni kuituja työhansikkaista.

Todennäköisempää oli, että Al-Kenani kuristi vaimonsa hansikkaat kädessä joko käsin tai köyttä käyttämällä. Tekonsa jälkeen Al-Kenani laittoi hirttoköyden kattoon ja asetteli vaimonsa siihen niin, että teko näyttäisi itsemurhalta.

Osti köyden ja hansikkaat kaksi päivää ennen henkirikosta

Oikeudessa pohdittiin myös sitä, oliko kyseessä tappo vai murha – murha edellyttää esimerkiksi suunnitelmallisuutta ja vakaata harkintaa.

Al-Kenani oli ostanut kahta päivää ennen murhaa hirttonaruna käytetyn kiinnitysköyden ja työhansikkaat.

Al-Kenani väitti ostaneensa köyden pyykkinaruksi ja hansikkaat autojen huoltoa varten, mutta oikeus piti näitä henkirikoksen ennakkovalmisteluina.

Lisäksi Al-Kenani oli ennen henkirikosta pantannut puolisoiden yhteistä omaisuutta, ottanut kaksi pikalainaa ja nostanut rahaa puolisoiden pankkitileiltä.

Motiivina vaimon halu erota?

Al-Kenanin sukulaisten mukaan mies huolehti vaimostaan esimerkillisesti ja rakasti tätä, mutta vaimon ystävät todistivat toista.

Ystävien mukaan Al-Kenani oli omistushaluinen, mustasukkainen ja väkivaltainen. He kertoivat nähneensä vaimolla mustelmia jaloissa, olkapäissä ja vartalossa. Vaimo oli kertonut Al-Kenanin aiheuttaneen ne.

Ystävän mukaan Al-Kenani oli kytännyt vaimoaan siinä uskossa, että tämä petti häntä.

Erään kerran vaimo oli joutunut lähettämään Al-Kenanille kännykällään kuvaa kuntosalilta todisteeksi siitä, että oli todella kuntoilemassa.

Vaimon oli jätettävä myös suomen kielen kurssi kesken, sillä Al-Kenani uskoi, että kurssilla vaimolla oli toinen mies.

Todistajan mukaan vaimo harkitsi eroa mustasukkaisesta ja kontrolloivasta Al-Kenanista.

Tätä arvioitiin murhan mahdollisena motiivina, mutta oikeus kuitenkin päätyi katsomaan, että teon motiivi jäi lopulta epäselväksi ja tarkemmin selvittämättä.

Vankeusrangaistuksen lisäksi Al-Kenanin on maksettava korvauksia naisen kuolemasta aiheutuneesta kärsimyksestä: 12 000 euroa lapsille ja 6 000 euroa naisen äidille.

Helsingin käräjäoikeuden antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?