Nuorisojengi murtautui kotiin – metsästystä harrastava 81-vuotias ”teräsvaari” puolustautui ampumalla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Nuorisojengi murtautui kotiin – metsästystä harrastava 81-vuotias ”teräsvaari” puolustautui ampumalla

Poliisi tutkii tapausta törkeänä ryöstönä ja tapon yrityksenä.

4.4.2019 11:50

Maaliskuun loppupuolella Hartolassa törkeän ryöstön uhriksi joutunut ja käsiaseella ampumalla puolustautunut 81-vuotias mies on monelle tuttu alle 3 000 hengen pikkukunnassa. IS haastatteli miehen tuntevia paikallisia.

Eräs hartolalainen kuvailee 81-vuotiasta todelliseksi teräsvaariksi. Hän tuntee miehen henkilökohtaisesti, mutta ei ole ollut vuosiin suoraan tekemisissä.

– Olen kyllä nähnyt häntä kirkonkylällä. Hän on hyvin omatoiminen ihminen ja varmasti hyvässä kunnossa. Oikein mukava mies.

81-vuotias mies on tottunut käsittelemään aseita, sillä hän on pitkän linjan metsästäjä, joka on käynyt metsästysmatkoilla muun muassa Afrikassa. Eräs toiseen metsästysseuraan kuuluva mies luonnehtii häntä yhdeksi oman hirviporukkansa kantavista voimista.

Metsästäjän mukaan Hartolassa on erittäin aktiiviset metsästyspiirit. Hirvijahdit hoidetaan yhteislupamenettelyllä hyvässä yhteistyössä, jonka myötä jokainen hirviporukka saa itselleen kaatolupia.

– Hän on käynyt hirvijahdeissa vuosittain ja uskoisin, että hän oli mukana viime syksynäkin. Ei hän varmaan malttaisi jäädä pois, jos kunto vaan kestää, metsästäjä arvioi.

Mies tunnetaan kunnassa laajalti, sillä hänestä on moneksi. Metsästyksen lisäksi 81-vuotias on musiikillisesti hyvin lahjakas. Hän on osallistunut aikoinaan paikalliseen pelimannitoimintaan.

81-vuotias on myös erittäin taitava seppä, joka valmistaa kotipajassaan muun muassa erilaisia koriste-esineitä. IS:n haastattelema mies tietää hänen nikkaroineen muun muassa kirkkojen kynttelikköjä.

– Ihan kaikkea hänen tuotantoaan en tunne, mutta hän osaa tehdä vaikka mitä. Hän on hyvin taitava ja nerokas.

Kaiken tämän lisäksi metsästäjä kuvailee 81-vuotiasta erittäin hyväksi seuramieheksi, joka on huumorintajuinen ja monella tavalla hauska.

– Hän ajattelee omilla aivoillaan ja hänellä on paljon hyviä ideoita ja visioita erilaisista asioista. Aikaansa seuraava henkilö, mies summaa. Aina kun olemme keskustelleet niin, hänellä on ollut hyviä esityksiä.

Sitä metsästäjä ei osaa arvioida, miksi 81-vuotias valikoitui ryöstön uhriksi. Hän kuitenkin veikkaa, että ehkä ryöstäjiä kiinnostivat vanhan miehen aseet.

– Tämä on kaikkiaan kamala homma. Nykynuorten pitäisi miettiä mitä menevät tekemään.

Rikoksesta epäillyt ovat syntyneet vuonna 1997, 1997, 1999 ja 2000. Poliisi epäilee heitä törkeästä ryöstöstä. Miehet pahoinpitelivät asunnon omistajan ja veivät hänen omaisuuttaan. 81-vuotias sai pahoinpitelyssä vaikean ruumiinvamman ja joutui hengenvaaraan.

81-vuotiasta miestä poliisi taas epäilee tapon yrityksestä, sillä hän torjui hyökkäyksen ampumalla yhtä kotiinsa tunkeutunutta rintaan. Ampumisen oikeutus hätävarjeluna ratkaistaan aikanaan oikeudessa.

– Poliisi ei voi ottaa kantaa, onko hätävarjelutilanne. Se on syyttäjä, joka arvioi näytön. Viime kädessä tuomioistuin ratkaisee, tutkinnanjohtaja Jari Kiiskinen selvittää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?