Katso, kuka antoi rahaa sinun kansanedustajallesi – IS:n jättiselvitys vaalitukien saajista

Julkaistu:

Katso tästä suurimmat vaalitukien saajat ja lahjoittajat 2010-luvun eduskunta- ja kuntavaaleissa.
Ilta-Sanomien suuri vaalirahaselvitys paljastaa, että eduskunta- ja kuntavaaleissa on kuluvalla vuosikymmenellä jaettu yksilöityjä vaalirahoitustukia yhteensä yli viidellä miljoonalla eurolla. Valtaosa rahoituksesta, yli 3,4 miljoonaa, on peräisin erilaisilta yhteisötukijoilta, loput yritys- ja yksityislahjoittajilta.

Yksilöidyillä vaalituilla tarkoitetaan esimerkiksi eduskuntavaaleissa läpimenneiden ja varasijalle päätyneiden ehdokkaiden virallisia, Valtiontalouden tarkastusvirastoon (VTV) tekemiä vaali-ilmoituksia. Viime vuosikymmenen lopun rajun vaalirahakohun jälkeen vaalirahoituslakia uusittiin, ja sittemmin ehdokkaiden on pitänyt nimetä eduskuntavaaleissa kaikki vähintään 1 500 euron ja kuntavaaleissa kaikki vähintään 800 euron lahjoittajat. Näitä pienemmät tukijat eivät pääosin ole kokonaispotissa mukana.

Kevään 2019 vaalit eivät ole mukana selvityksessä, koska vaali-ilmoitusten vastaanottoaika päättyy vasta kesäkuussa.
  • Alla olevasta hakukoneesta löydät tiedot 2010-luvulla vaalitukea saaneista. Tiedot on kerätty eduskuntavaalien 2011 ja 2015 sekä kuntavaalien 2012 ja 2017 osalta VTV:lle tehdyistä ilmoituksista.
Jos hakukone ei näy alla, pääset siihen täältä.Suurimmat henkilötukijat:

Jos grafiikka ei näy katso se tästä.Suurimmat tukijat:

Jos grafiikka ei näy katso se tästä.Eniten vaalitukea saaneet:

Jos grafiikka ei näy katso se tästä.Jutun ”Suurimmat tukijat” taulukkoa korjattu 5.4.2019 kello 9.08. Vaihdettu yhdistysrekisteriin merkitty puheenjohtaja Henry Wiklund pois ja korvattu nykyisellä puheenjohtajalla Johan Johanssonilla.

Näin tutkittiin

IS kävi läpi vaalirahoituksen 2010-luvulta. Mukaan otettiin sisäpoliittisesti vaikuttavimmat vaalit, eli kunta- ja eduskuntavaalit.

Tarkastelujaksolla pidettiin kuntavaalit 2012 ja 2017 sekä eduskuntavaalit 2011 ja 2015. Mukana ovat kaikki ilmoitusvelvollisten tekemät ilmoitukset, eli käytännössä varsinaiselle tai varasijalle vaaleissa valittujen julkistamat vaalituet.

Kevään 2019 vaalit eivät ole mukana selvityksessä, koska vaali-ilmoitusten vastaanottoaika päättyy vasta kesäkuussa. IS karsi vaalitukea antaneista ne yksityishenkilöt, joiden tukisumma oli vähäinen: kuntavaaleissa alle 800 euroa tai eduskuntavaaleissa alle 1 500 euroa.

Lähteet: Valtiontalouden tarkastusvirasto

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt