Tuore tutkimus jihadistisesta verkkoviestinnästä Suomessa: ”Kuvasivat itseään usein Isisin mustan lipun ja aseiden kanssa”

Julkaistu:

Viestintä on siirtynyt salatuille alustoille, mutta vielä vuosina 2013–2014 Suomeen liittyvää jihadistista verkkoviestintää oli Twitterissä ja Facebookissa enemmän kuin koskaan.
Sisäministeriö julkisti torstaina ensimmäisen tutkimuksen Suomeen liittyvästä jihadistisesta verkkoviestinnästä. Tutkimuksessa kartoitettiin ja analysoitiin vuosina 2014–2018 avoimesti verkossa saatavilla ollutta jihadistista aineistoa

Suomeen liittyvällä verkkoviestinnällä tarkoitetaan Suomea käsittelevää, Suomessa asuvien tai asuneiden henkilöiden tuottamaa tai suomenkielistä aineistoa.

Jihadistinen verkkoviestintä on tutkijoiden mukaan viimeisen kolmen vuoden aikana siirtynyt Telegramiin ja muille salatuille alustoille, kun Facebookin kaltaiset teknologiayritykset ovat aktiivisesti poistaneet jihadistisia sisältöjä ja profiileja.

Useat Suomesta Syyriaan ja Irakiin lähteneet toimivat kuitenkin Syyrian konfliktin alkuvuosina 2013–2014 aktiivisesti sosiaalisessa mediassa, erityisesti Facebookissa ja Twitterissä. Tutkimuksen ajanjakson alkupuolella Suomeen liittyvää jihadistista verkkoviestintää olikin tutkijoiden mukaan enemmän kuin koskaan aiemmin.

Facebookissa Suomesta Syyriaan lähteneet taistelijat esiintyivät usein omilla nimillään, ja kuvasivat sotaa ja elämäänsä Isisin alaisuudessa. He saattoivat ilmoittaa suoraan profiileissaan muuttaneensa jo Syyriaan ja kuvasivat itseään usein Isisin mustan lipun ja aseiden kanssa.
Sosiaalisessa mediassa on esitetty myös uhkauksia. Yle uutisoi vuonna 2014 mahdollisesta suomalaisesta naisjihadistista, joka uhkaili Facebookissa shiiamuslimeita ja mahdollisesti myös suojelupoliisia. Hän on ladannut Facebookiin kuvan, jossa hän väittää poseeraavansa käsissään rynnäkkökivääri ja itsemurhapommi.Tutkimuksessa mainitaan esimerkkitapauksena myös Ylen artikkeleissa esiintynyt itäsuomalaisesta pikkukaupungista kotoisin oleva käännynnäinen ”Isis-Joni”, joka esiintyi sosiaalisessa mediassa nimellä Abu Ibrahim al-Finland.

Hän löysi Isisin ideologian pääasiassa verkossa tapahtuneen viestinnän ja vuorovaikutuksen kautta. Sittemmin hän matkusti Syyriaan taistelemaan ja oli erittäin aktiivinen pääasiassa Twitterissä.
Facebookin lisäksi aineistoa oli myös Ask.fm:n kaltaisilta keskustelualustoilla, joilla tapahtui suhteellisen paljon vuorovaikutusta taistelijoiden ja heidän elämästä kiinnostuneiden kesken.

Suomessa asuvat tai asuneet henkilöt ovat lisäksi levittäneet ja tuottaneet jihadistista aineistoa suomeksi. Suomenkielisen aineiston määrä on tutkijoiden mukaan ollut vaatimaton: suurin osa verkkosivuilla, blogeissa tai keskustelufoorumeilla suomeksi saatavilla olleesta aineistosta on ollut käännöksiä.

Selvin esimerkki suomenkielisestä avoimesti Isisiä tukevasta verkkomateriaalista on tutkijoiden mukaanvuosina 2016–2017 aktiivisena ollut An-Nida -blogi. Sivustolla julkaistiin muun muassa Isisin johtajan Abu Bakr Al-Baghdadin puheita sekä Isisin verkkolehtien artikkeleita suomeksi käännettynä.

Ylläpitäjistä ei ole täyttä varmuutta, kuten ei myöskään lukijamääristä. Sivusto suljettiin pian sen jälkeen, kun sen olemassaolo tuli laajemmin viranomaisten ja toimittajien tietoon.

Suomessa asuvat tai asuneet henkilöt ovat tuottaneet ja levittäneet kuitenkin jihadistista aineistoa muilla kielillä.

Kansainvälisesti näkyvyyttä sai aikoinaan esimerkiksi englanninkielinen Twitter-tili Mujahid4life.

Tiliä pitänyt Abdullah Al-Finlandiksi itseään kutsunut henkilö tuki Isisiä aktiivisesti varsinkin Syyrian konfliktin alkuvaiheessa vuosina 2013–2014, jolloin hän julkaisi uskonnollisia tekstejä ja uutisia taisteluista. Tuolloin hänellä oli parhaimmillaan 11 000 seuraajaa. Tili oli toisiksi seuratuin Isis-myönteisten kannattajien tili.

Tili suljettiin elokuussa 2014 ilmeisesti sen jälkeen, kun hän oli jakanut kuvia toimittaja James Foleyn mestauksesta. Nykyisin hän vastustaa aktiivisesti Isisin toimintaa ja on kertonut haastatteluissa aikaisemmasta roolistaan Isisin tukijana.

Merkittävimpänä tutkimuksessa esiin tulleena yksittäisenä seikkana tutkijat pitävät Suomen kannalta jihadistisen verkkoviestinnän välittämään Suomi-kuvaa: Jos Suomi oli miltei näkymätön ennen vuotta 2014, uutta aineistossa oli se, että Suomi on noussut osaksi Isisin vastustajien pitkää listaa ja mainittu myös pakanallisena maana, jossa oikeaoppisia muslimeja ei ymmärretä.

– Jos Suomi aletaan tämänkaltaisessa aineistossa nostaa erityisen voimakkaasti esiin vihollisena, se voi vaikuttaa erityisesti Suomeen kohdistuvien iskujen todennäköisyyteen, tutkimuksessa todetaan.

Tutkijat kuitenkin tähdentävät, että maininnat ovat olleet vähäisiä eivätkä ne muodosta Suomesta kuvaa tärkeänä kohteena.