Pääministeri Sipilältä raju purkaus maahanmuutosta – viesti suoraan Halla-aholle: ”Sivistysvaltiossa ei kaikkia ulkomaalaisia leimata”

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä perää MTV:n vaalitentin alla, ettei Suomea rakennettaisi pelolla ja vihapuheella.

Pääministeri Juha Sipilä.

2.4.2019 19:35

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä alleviivaa lähettämässään tiedotteessa, ettei Suomea pidä rakentaa pelolla ja vihapuheella. Sipilä mainitsee tiedotteessaan puolueista ainoana niemeltä kannatuskyselyissä kolmanneksi nousseen perussuomalaiset.

– Meillä on poliitikkoja, jotka ruokkivat pelkoja ja kaunaa ulkomaalaisia kohtaan hyvin kyseenalaisin keinoin. Kaikki ulkomaalaiset leimataan lapsenraiskaajiksi ja sosiaalipummeiksi. Annetaan ymmärtää, että vanhusten huollon ja kantasuomalaisten työttömyyden ja syrjäytymisen ongelmat ratkeaisivat heittämällä ulos maahan vuonna 2015 saapuneet turvapaikanhakijat. Tällaista puhetta kuulemme usein Perussuomaisen puolueen johdosta ja johdon liepeiltä.

Sipilä myöntää turvapaikantekijöiden tekemiin rikoksiin liittyvät huolet, mutta perää sitä, ettei kaikkia ulkomaalaisia leimattaisi ja jätettäisi vaille apua.

– Kyllä, monet maahan turvapaikanhakijoina tulleet nuoret miehet ovat syyllistyneet kammottaviin rikoksiin. Ja kyllä, maahanmuuttajat ovat yliedustettuina raiskauksiin syyllistyneiden joukossa. Mutta kristillisiä arvoja kunnioittavassa sivistysvaltiossa ei kaikkia ulkomaalaisia leimata tämän takia, eikä hädänalaista jätetä pakkaseen kuolemaan. Autamme aidosti hädänalaista ja turvaa tarvitsevaa.

Sipilä painottaa, että ”tolkun kansakunnan” vastaus on rangaista törkeisiin rikoksiin syyllistyneet oikeusvaltion keinoin. Hän listaa keinovalikoimaan myös poliisin oikeuksien ja voimavarojen lisäämisen, lainsäädännön muuttamisen ja perusteettoman maahantulon ehkäisykeinoja kuten myös sitä, miten perusteetta tulleet palautetaan.

– Lisäksi on parannettava oikein perustein maahan tulleiden kykyä päästä työn syrjään kiinni sekä on toimittava yhdessä muiden maiden kanssa laittoman siirtolaisuuden ja ihmiskaupan torjumiseksi jo EU:n ulkorajoilla ja sen ulkopuolella.

Sipilän mukaan hallitus on tehnyt kaikkea hänen edellä listaamaansa ja käy tehtyjä toimia yksityiskohtaisesti läpi.

– On oikein tehdä selväksi, että Suomeen voi tulla vain lakejamme ja arvojamme kunnioittavat henkilöt. Täällä on kunnioitettava suomalaisia tapoja, normeja ja tasa-arvoa. Ei pidä hyysätä rikollisia. Mutta ei ole oikein pitää ulkomaalaisia lähtökohtaisesti rikollisina ja loiseläjinä, Sipilä kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että monien tutkimusten valossa maahanmuutto on hyödyttänyt Euroopan maita laajasti ja että hallittu maahanmuutto on Suomelle hyväksi.

– Se on itse asiassa välttämätöntä väestömme ikääntyessä Euroopan nopeinta vauhtia. Tarvitsemme työtä tekeviä ulkomaalaisia maatiloilla, puutarhoilla, rakennuksilla, terveyskeskuksissa, vanhustenhoidossa, pelifirmoissa, yliopistoissa.

Hän myös toteaa, ettei Suomi voi tarjota turvasatamaa kaikille maailman vainotuille, vaan tehdä vain osansa. Hän pitää kohtuuttomana samalla sitä, että kaikki maahanmuuttoa esille ottava puhe leimattaisiin muukalaisvihamielisyydeksi tai rasismiksi.

– Suomea ei pidä rakentaa pelottelun, vihapuheen ja vastakkainasettelun voimalla. Suomi on aina nojannut avoimuuteen ja kansainvälisyyteen, omia perinteitä ja arvoja kunnioittaen.

Sipilä alustaa purkaustaan käymällä läpi ääriajattelun esiin nousua Euroopassa, Ranskan keltaliivejä, Britannian brexit-tilannetta ja Yhdysvaltojen kahden puolueen jakautumista ”vihamielisiksi leireiksi”.

– Vastapuoleksi koetut leimataan moraalisesti ala-arvoisiksi isänmaan vihollisiksi.

Hän ei katso Suomen olevan Yhdysvaltojen, Britannian tai Ranskan kaltaisessa tilanteessa ja painottaa pitkän sopimisen ja koalitiohallitusten perinnettä.

– Yhteistyöhön on pyritty yli puoluerajojen. Olemme pääosin rauhallista sovintoa hakevaa väkeä. Sadan vuoden takaiset tapahtumat ovat olleet usealle sukupolvelle varoittava esimerkki vihankylvön seurauksista. Sotavuodet ja siirtolaisten asuttaminen antoivat lisäopetusta yhteen hiilen puhaltamisen tärkeydestä.

Sipilän mukaan Suomessa on kuitenkin eriseuraisuutta, jolla syventyessään voi olla tuhoisat seuraukset.

– Sosiaalisesta mediasta on tullut tärkeä toisten parjaamisen ja tahallisen väärinymmärtämisen paikka. Tämä vihanlietsonta koskee monta asiaa, mutta erityisesti maahanmuuttoa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?