Brother Christmasina tunnettu Ari Koponen aikoo tehdä uuden tutkintapyynnön Helsingin Sanomien uutisoinnista - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Brother Christmasina tunnettu Ari Koponen aikoo tehdä uuden tutkintapyynnön Helsingin Sanomien uutisoinnista

Julkaistu: 2.4.2019 13:04

Yhdistyksen toiminnasta nousi syytteitä rahankeräysrikoksista - vakavin rikosepäily törkeästä kirjanpitorikoksesta ei johtanut syytteeseen.

Brother Christmas -hyväntekeväisyyshahmona tunnettu Ari Koponen aikoo tehdä poliisille uuden tutkintapyynnön Helsingin Sanomien uutisoinnista, hänen tiedottajansa kertoi tiistaina. Koponen haluaa poliisin selvittävän, syyllistyikö lehti törkeään kunnianloukkaukseen, kun se kirjoitti viime vuoden helmikuussa epäillyistä epäselvyyksistä Brother Christmas -yhdistyksen toiminnassa.

Koponen teki asiasta ensimmäisen tutkintapyynnön viime vuoden puolella, ja helmikuussa poliisi päätti, ettei esitutkintaa aloiteta. Koposen tiedottajan mukaan tilanne on nyt kuitenkin muuttunut muun muassa syyttäjän syyttämättäjättämispäätösten takia.

Syyttäjä kertoi tiistaina, että yhdistyksen toiminnasta on nostettu syytteitä rahankeräysrikoksista, mutta vakavin rikosepäily törkeästä kirjanpitorikoksesta ei johtanut syytteeseen. Syyttäjä jätti syytteen nostamatta myös yhden rahankeräysrikosepäilyn osalta.

Koponen on tehnyt tutkintapyynnön myös Seuran uutisoinnista. Seura kirjoitti, että järjestön vuonna 2016 järjestettyyn joulukampanjaan kerätyistä rahoista vain osa meni perille. Koponen on kiistänyt väärinkäytökset eikä ole syytteessä asiasta.

Koponen: Syytteissä kyse "nippelitiedosta"

Aikanaan Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa käsiteltävässä rahankeräysrikosjutussa syytettyinä ovat Koponen ja kaksi muuta yhdistyksen hallituksen jäsentä. Lisäksi Koposta vastaan on nostettu erillinen rahankeräysrikossyyte hänen Ari Koponen Events -toiminimeensä liittyen.

Syytteet koskevat aikaa, jolloin Ari Koponen Eventsillä tai Brother Christmas -yhdistyksellä ei ole ollut rahankeräyslupaa. Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.

Syytteiden sisältö tulee julkiseksi, kun oikeuskäsittely alkaa. Syyttäjän mukaan ei ole viitteitä siitä, että yhdistyksen varoja olisi käytetty muuhun kuin yhdistyksen tarkoituksen mukaiseen toimintaan.

Koposen mukaan syytteissä on kyse "nippelitiedosta" ja "hiusten halkomisesta".

– Jäljelle jääneet kaksi syytettä ovat täydellisen mitättömiä verrattuna nyt kaatuneisiin raskaisiin rikosepäilyihin. Kyse on pelkästä rahankeräyslain nippelitiedosta ja arpajaishallinnon käynnistämästä hiusten halkomisesta, Koponen sanoi yhdistyksen tiedotteessa.

Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?