Kommentti: Halla-aho ei halua hallitukseen – paluu lähivuosien haukutuimpaan ratkaisuun on lähellä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kommentti: Halla-aho ei halua hallitukseen – paluu lähivuosien haukutuimpaan ratkaisuun on lähellä

Erikoistoimittaja Seppo Varjus käy läpi vaihtoehdot hallituspohjaksi.

Pahinta mitä Halla-ahon perussuomalaisille voisi tapahtua olisi hallitukseen pääsy.­

1.4.2019 14:35

Aloitetaan epätodennäköisimmistä. Perussuomalaiset ottavat jytkyn, mikä ei suinkaan ole epätodennäköistä vaan päinvastoin.

Kokoomus pitää nykyisen mitatun kannatuksensa. Keskusta ei koe aivan ennustettua katastrofia.

Vaalien jälkeisenä aamuna Orpo ja Sipilä pohtivat, että olivat ne sittenkin mukavat neljä vuotta, menoa ja meininkiä. He haluavat pitää pilkulleen kiinni hallituskauden saavutuksista. Ne olivat mahdollisia Soinin perussuomalaisten ansiosta. Oliko sillä sittenkään kovin isoa eroa Halla-ahon perussuomalaisiin?

Orpo ja Sipilä päättävät kilauttaa Halla-aholle. Sitä puhelua tämä odottaa pelolla, sillä se merkitsisi todellista mahdollisuutta hallitukseen pääsystä. Se ei ole Halla-ahon tavoite, vaan näyttävä ulos jääminen hallituksesta.

Viime viikolla Ylen tentissä Halla-aho piti muiden puolueiden puhetta perussuomalaisten sulkemisesta hallituksesta ”vaalipuheena”. Se vasta vaalipuhetta olikin.

Pahinta mitä perussuomalaisille vaalien jälkeen voisi tapahtua olisi hallitukseen pääsy. Viime kerta johti epäonnistumiseen, joka nosti Halla-ahon valtaan puolueessa, joten eiköhän hän tämän muista.

Perussuomalaisia äänestään protestina kaikelle, erityisesti harjoitetulle hallituspolitiikalle, jota perussuomalaisten edellinen versio tosin oli tekemässä.

Toinen pettymys peräkkäin voisi viedä protestiäänet jo jonnekin muualle. Sen sijaan heittäytyminen marttyyriksi, jota muut sorsivat, on varma polku vielä isompaan jytkyyn eurovaaleissa.

Siksi perussuomalaisten, keskustan ja kokoomuksen hallituspohja ei ole mahdollinen. Ja koska isojen porvaripuolueiden saalis ei olisi edellisvaalien veroinen, siihen tarvittaisiin mukaan vielä ainakin rkp, joka tuskin tulisi.

Näinpä maanantainen yhteenotto Sipilän kanssa Oulun vaalitentissä sopi Halla-aholle mitä mainioimmin.

Vihreät, kokoomus, keskusta?

Rkp kyllä tulisi, jos porvarihallitusta alettaisiin muodostaa vihreiden kanssa. Se olisi mahdollista, jos vihreiden vaalivoitto olisi iso ja kokoomuksen ja keskustan tappiot kohtuullisia.

Nyt unettomia öitä viettäisi Haavisto, ei Halla-aho. Ideologiset syyt eivät estä vihreiden menoa hallitukseen pelkkien porvarien kanssa. Mutta puolue on neljä vuotta ollut punavihreän opposition halukas osa.

Siitä irtaantuminen olisi puolelle vihreiden äänestäjistä valtava pettymys. He karkaisivat vasemmistoliiton ja demarien taa. Oikean laidan vihreät taas voisivat hallituskauden aikana huomata, että kokoomus on liiankin houkutteleva vaihtoehto.

Liikaa vaaraa vihreille.

Six packia pukkaa

Siinä visiot, siirrytään todellisuuteen. Todellisuuden luonne on, että se on tylsä, harmaa ja arvattava.

Sdp on todennäköisin isoin puolue. Vaalitulos ei riitä punavihreän hallituksen muodostamiseen. Rinne joutuu valitsemaan kokoomuksen tai keskustan.

Paitsi ei joudu, jos keskustan vaalitulos on niin hirveä, että puolue jää vapaaehtoisesti oppositioon paikkailemaan itseään. Ongelma on myös Sipilän naama, joka on vasemmiston halveksiman porvarihallituksen kasvot. Se on iso este yhteistyölle, jos keskusta ei saa Sipilää äkkiä tappion jälkeen vaihtoon.

Orpo ei ärsytä ketään edes demareissa. Vihreät tulevat tietysti mukaan. Sitten nokitellaan.

Tasapainon vuoksi kokoomus haluaa mukaan rkp:n, joka toki tulee. Sdp haluaa vasemmistoliiton. Kokoomus haluaa vastapainoksi kristillisdemokraatit.

Ja siinä se on: Six pack 2.0. 2000-luvun hallituspohja on taas täällä. Joku voisi sanoa, että Katainen ja kumppanit yrittävät vuonna 2011 tehdä parhaansa pahassa paikassa, mutta niin monimutkaiseen ajatukseen harva taipuu.

Jälkikirjoitus: On toki mahdollista, että kokoomus olisi sittenkin vaaleissa demareita isompi. Silloin toteutuisi Orpon johdolla hallitus, jossa olisivat kokoomus, sdp, vihreät, rkp ja kd, mutta tuskin vasemmistoliittoa. Vaikka mistä sitä koskaan tietää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?