Jihadismitutkija yllättyi suomalaisen Fatiman keskeisestä roolista – ryhmä kokoontui Vuosaaressa: ”Henkilö vaikuttaa avainaktivistina” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Jihadismitutkija yllättyi suomalaisen Fatiman keskeisestä roolista – ryhmä kokoontui Vuosaaressa: ”Henkilö vaikuttaa avainaktivistina”

Radikaalia islamia levittävät Suomessa verkostot, jotka ovat muodostuneet avainaktivistin ympärille.

Jihadismiasiantuntija Juha Saarinen sanoo, ettei Fatiman ympärille muodostunut verkosto ole mitenkään ainutlaatuinen Suomessa. Sosiaalinen dynamiikka on samanlainen monessa tapauksessa.

30.3.2019 16:18

Jihadismiasiantuntijalle Juha Saariselle ovat tuttuja hahmoja Ilta-Sanomien esittelemät radikaaliin salafistiverkostoon kuuluvat naiset: Fatima, Halima, Sanna, Anna. Näistä henkilöistä vain Sanna esiintyy jutussa oikealla nimellään.

IS kertoi, miten Suomessa on vaikuttanut pitkään radikaalia islamia harjoittava verkosto, jossa keskeisessä roolissa ovat kantasuomalaiset muslimiksi kääntyneet naiset.

– Kun puhutaan jihadistisesta liikehdinnästä Suomessa, puhumme loppupeleissä sosiaalisesta ilmiöstä, jossa on aika paljon kaveriporukoita. Heillä on keskeinen rooli siinä, miten ilmiö on muodostunut Suomessa.

Yllättävä tieto IS:n artikkelissa on Saariselle, miten keskeinen hahmo on ollut Fatima.

Fatima on muslimiksi kääntynyt kantasuomalainen nainen. Hän kuuluu salafistien ryhmään, joka kokoontui yksityisasunnossa Itä-Helsingin Vuosaaressa.

Saarinen käyttää Fatimasta termiä avainaktivisti.

– Kyseinen henkilö vaikuttaa avainaktivistina, joka muodostaa yhteisöjä ja on keskeisessä roolissa.

Avainaktivisti onnistuu rakentamaan luottamukselliset suhteet kavereihinsa.

– Se on mekanismi, jolla jihadistinen liike on levinnyt Euroopassa.

Saarinen sanoo, ettei Fatiman ympärille muodostunut verkosto ole mitenkään ainutlaatuinen Suomessa. Sosiaalinen dynamiikka on samanlainen monessa tapauksessa.

Yksi verkosto toimi Helsingin Roihuvuoressa. Roihuvuoressa toimi kaveriporukka. Heistä osa lähti Syyriaan, Isis-joukkoihin.

Saarisen mukaan näytti siltä, että Roihuvuoressa yksi oli verkoston avainaktivisti. Hän oli puuhaamassa matkaa ja piti porukkaa yhdessä.

– Näillä kahdella verkostolla on kytköksiä, mutta ne näyttävät olevan eri verkostoja. On mahdollista, että samaan laajempaan sosiaaliseen miljööseen kuuluu muitakin vastaavanlaisia verkostoja.

Varsinais-Suomessa toimii omia verkostoja.

Vuosaaren verkostossa Fatima onnistui saamaan muut mukaansa. Verkostoon kuului Fatiman ystävä ja ikätoveri Sanna. Muslimiksi kääntynyt Sanna muutti perheineen neljä vuotta sitten Syyriaan.

Saarisen mukaan on monta tekijää, miksi avainaktivisti saa muut puolelleen.

– Ehkä hänellä on korostunut uskottavuus omassa yhteisössään. Hänellä on paljon kahdenvälistä luottamusta niiden parissa, jotka ajautuvat verkostoon mukaan. Ehkä hän on sen verran karismaattinen, että hän omalla persoonallaan vetää ihmisiä puoleensa.

Avainaktivistilla on kyky muodostaa verkostoja ja saada muut hyväksymään hänen tapansa tulkita maailmaa.

Ilta-Sanomat kertoi, miten Sanna ja Fatima ovat läheisiä avioliittojen kautta. Sanna erosi miehestään, joka meni naimisiin Fatiman kanssa. Heistä tuli sisarvaimoja.

– Se saattaa olla yleisempää joissakin käännynnäispiireissä kuin toisissa. Tässä saattaa olla elementti, joka kytkeytyy Suomessa salafistisiin islamin tulkintoihin.

Fatima kytkeytyy moneen henkilöön. Hän on omalla toiminnallaan pitänyt verkostoa koossa ja myös luonut sitä.

Hyvä kysymys Saarisen mielestä on, miten avainaktivisti on saanut ideologisen kääntymyksen.

Onko Fatima omaksunut islamin miehensä kautta.

– Vai onko hän itsenäisesti tullut ideologian piiriin, sekin on mahdollista. Uskoisin, että suomalaisten käännynnäisten keskuudessa on naisia, jotka ovat omaksuneet ideologian miehensä kautta. Osa on radikalisoitunut ihan itsenäisesti.

Ilman avainaktivisteja verkostoja ei muodostu eikä toiminta jatku.

Verkostojen toimintaan ja avainaktivisteihin kytkeytyy Saarisen mielestä turvallisuuspoliittinen ulottuvuus. Verkostot harjoittavat mahdollisesti myös väkivallatonta tukitoimintaa.

– On harjoitettu vertaisrekrytointeja, joka on johtanut siihen, että Suomesta on lähdetty konfliktialueille kannattamaan aseellista ryhmää tai osallistumaan sen toimintaa.

Vaikka naiset eivät ole osallistuneet varsinaisiin terroristisiin tekoihin, he ovat olleet näkyvässä roolissa. Heidän johdollaan verkostot levittävät propagandaa ja keräävät rahaa.

Saarinen arvioi, että konfliktialueelle on lähtenyt Suomesta yli 80 henkilöä. Heistä viidennes on naisia.

Konfliktialueille lähteneissä naisissa on vahvasti edustettuna suomalaiset käännynnäisnaiset ja somalit.

Suomeen on konfliktialueilta palanut parikymmentä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?