HS: Nepalilaisissa ravintoloissa pyörii hämäräbisnes, jota johtaa tiivis sisäpiiri - Kotimaa - Ilta-Sanomat

HS: Nepalilaisissa ravintoloissa pyörii hämäräbisnes, jota johtaa tiivis sisäpiiri

Ihmiskauppaa, työehtojen polkemista, harmaata taloutta...

30.3.2019 10:12

Helsingin Sanomien lauantaina julkaiseman laajan selvityksen mukaan Suomessa toimivat keskeiset nepalilaisravintolat muodostavat omistajiensa kautta laajan epävirallisen verkoston, jonka avulla Nepalista saapuneiden työntekijöiden työehdot on pidetty tasolla, joka ei usein kestä päivänvaloa.

HS käyttää ilmausta ”synkkä puoli”.

Siihen liittyy työpaikasta maksaminen, että pääsee ylipäätään Suomeen, ylipitkiä työpäiviä ja epäilyksiä ihmiskaupasta. Kuopiolaisen nepalilaisravintolan omistaja tuomittiin viime joulukuussa kolmesta ihmiskaupasta ehdolliseen vankeuteen. Muita tapauksia on parhaillaan tutkinnassa.

HS:n selvityksen mukaan Suomessa on poikkeuksellisen paljon nepalilaisravintoloita, ja valtaosa niiden omistajista on kotoisin samalta köyhältä Gulmin alueelta Nepalissa. HS:n haastatteleman rikoskomisario Minna Suihkosen mukaan ravintoloiden omistajat ovat tiivis yhteisö, joka koordinoi tai ainakin keskustelee työntekijöiden kohtelusta ja siitä, mitä tietoja viranomaisille annetaan. Keskusrikospoliisin erikoistutkija Tuija Hirviniemi kommentoi HS:n selvityksen tuloksia lehdelle sanomalla olevan ”yleinen käsitys, että hyväksikäyttöä tapahtuu melkein joka nepalilaisessa ravintolassa”.

”Työntekijät maksavat huomattavia summia päästäkseen tänne. Sitten heitä pidetään tosi kurjissa oloissa ja heillä teetetään tolkuttomasti töitä. Uhrit eivät uskalla tästä kertoa”, Hietaniemi sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?