Lasten raiskauksista ja huumaamisesta epäillyn ringin hallusta löytyi video, jossa tapetaan lapsi – KRP selvitti kuvausmaan, mutta ei ole saanut sieltä vastausta

Julkaistu:

Keskusrikospoliisin takavarikoima video lapsen surmaamisesta on kuvattu Euroopan ulkopuolella.
Keskusrikospoliisi (KRP) on poikkeuksellista hyväksikäyttö- ja seksuaalisen materiaalin jakelurinkiä tutkiessaan takavarikoinut valtavan määrän kuvia ja videoita, joilla lapsia hyväksikäytetään eri tavoin.

Ringin jäsenten epäillään tuottaneen materiaalia myös itse Suomessa. Valtaosa kuvamateriaalista on kuitenkin peräisin ulkomailta.

Osa aineistosta on erittäin väkivaltaista. Joukossa on video, jolla tapetaan alaikäinen lapsi. KRP:n tutkijoiden arvion mukaan video on aito.

– Meillä on tiedossa, missä maassa video on kuvattu. Heti kun löysimme videon, laitoimme kohdevaltioon ilmoituksen. Sieltä ei tähän päivään mennessä ole tullut mitään vastausta, kertoo tutkinnanjohtaja rikoskomisario Sanna Springare.

Ilmoitus tehtiin viime vuonna. Springaren mukaan surmavideolla esiintyy tunnistettavia henkilöitä.

Springare ei yksilöi valtiota, jossa video on tuotettu, mutta Euroopan ulkopuolisesta maasta on hänen mukaansa kyse. Siten EU:n sisäiset sopimukset oikeusavusta ja tutkintayhteistyöstä eivät päde.

Suomen viranomaisten mahdollisuudet tehdä asialle jotakin ovat hyvin rajalliset. Mahdollista toki on, että kohdevaltio on aloittanut tutkimukset videosta, mutta ei ole vain kertonut niistä Suomeen.
Ellei tutkimuksia kuitenkaan ole käynnistetty, Suomi ei voi niitä pakolla vaatia. Jos kyse on materiaalista, jonka ainoa kytkös Suomeen on se, että se on takavarikoitu täällä, niin toimivalta on yksin kohdevaltiolla.

Jos joku kytkös Suomeen on, niin valtakunnansyyttäjänvirasto voisi antaa määräyksen, että asiaa ruvetaan selvittelemään Suomessa.

– Tämä ei kuitenkaan vielä tarkoita kuin periaatepäätöstä, että asiaa voidaan selvitellä. Suomen poliisilla ei ole toimivaltaa vieraassa valtiossa, joten sinne lähetettäisiin oikeusapupyyntö, rikosylikomisario Tero Haapala kertoo.

Jos pyyntöön ei säällisessä ajassa vastattaisi, pyyntö voitaisiin toistaa.

– Jos edelleenkään ei vastausta kuulu ja kyse on vakavasta asiasta, niin asia voidaan siirtää diplomaattikanavia pitkin hoidettavaksi. Jos tämäkään ei tuota tulosta, niin siihen keinot käytännössä sitten loppuvat.

Lue lisää: KRP: Näin lasten huumaamisesta ja raiskaamisesta epäillyt pääsivät uhrien lähelle – olivat ”luotettavan oloisia”

KRP on lähettänyt kaiken tunnistamattoman kuvamateriaalin kansainvälisten poliisijärjestöjen Europolin ja Interpolin tietokantoihin. Ne yrittävät selvittää kuvien alkuperää omien tutkijoidensa ja verkostojensa avulla.

Surmavideon kaltaisen kuvamateriaalin levittäminen voi Suomessa täyttää rikoksen tunnusmerkit. Väkivaltakuvauksen levittämisestä voidaan tuomita sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

– Hallussapito ei kuitenkaan nykyään ole rikos, Springare sanoo.

Hän ei halua yksilöidä, kenen epäillyn hallusta surmavideo takavarikoitiin. Keskeisinä epäiltyinä vyyhdissä on viisi miestä.

Valtaosa hyväksikäyttövyyhdin esitutkintapöytäkirjoista on jo lähetetty syyttäjälle. Viimeisimmät tutkimukset valmistuvat ensi viikolla.