Arto Koivuharjun mukaan hänen keksintönsä voisi korvata Trumpin himoitseman muurin – drooneja testataan Suomen ja Venäjän rajalla - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Arto Koivuharjun mukaan hänen keksintönsä voisi korvata Trumpin himoitseman muurin – drooneja testataan Suomen ja Venäjän rajalla

Imatralaisyrittäjä tarjoaa muurin tilalle lennokkiarmeijaa.

31.3.2019 10:45

Arto Koivuharju on perustanut Rovaniemelle Lordi-ravintolan ja työskennellyt portsarina Imatralla. Nyt hän haluaa myydä drooneja Meksikon ja USA:n rajalle.

Koivuharjun johtama Rumble Tools on kehittänyt järjestelmän, jossa rajavalvontaa hoidetaan miehittämättömien lennokkien avulla. Järjestelmää on kokeiltu puolen vuoden ajan Suomen kaakkoisrajalla.

Koivuharjun mukaan järjestelmästä on jo tehty ”parinsadantuhannen euron” kauppa Kaakkois-Aasiaan, ja neuvottelut Meksikossa ovat pitkällä. Seuraavaksi Koivuharju tähtää Rio Granden vastarannalle.

– Yritetään kovasti Jenkkilään. Trumpin ei tarvitse rakentaa muuriaan, Koivuharju murjaisee.

Arto Rajamäki uskoo autonomiseen lennokkivalvontajärjestelmäänsä. Suomen kaakkoisella rajalla testataan kuvassa näkyviä droneja.

Kuulostaa hurjalta. Palataan Koivuharjuun ja Rumble Toolsiin myöhemmin, ja käydään itärajalla katsomassa miten drooneja nykyisin käytetään rajavalvonnassa.

Lumen peittämän pellon takana erottuu kaksi rajapyykkiä: Suomen sinivalkoinen ja Venäjän punavihreä. Tieltä on valtakunnanrajalle vain pari sataa metriä. Niin kapea on rajavyöhyke Parikkalan Kolmikannassa.

Rajavartioston pakettiauto pysähtyy tienristeykseen, ja siitä nousee neljä rajavartijaa. Vanhempi rajavartija Risto Heikkinen ottaa repusta esiin valkoisen droonin, ja miehet laittavat sen yhdessä käyttökuntoon.

Heikkinen on yksi ensimmäisistä drooni-lentäjän koulutuksen saaneista rajavartijoista. Kurssi kestää kolme päivää. Tänään Heikkinen perehdyttää kolmea kollegaansa droonin käyttöön.

Drooni surisee kuin vihainen jättiläisampiainen, kun Heikkinen nostaa sen ilmaan tottunein ottein. Lennokki singahtaa nopeasti korkealle peltojen ylle. Sieltä se lähettää kuvaa Heikkisen ohjaimeen liitettyyn tablettitietokoneeseen.

Tällaisia kaupallisia drooneja Rajavartiolaitos on kokeillut nyt kahden vuoden ajan. Heikkisen käytössä olevan mallin voi kuka tahansa ostaa noin 1 500 eurolla.

Kokeilussa on myös isompia lennokkeja, joiden hinta kohoaa kymmeniin tuhansiin euroihin. Niissä on parempi varustelu, muun muassa lämpökamerat.

– Testien pääpainona on, minkälaisissa tehtävissä droonet antavat lisäarvoa, toimistoupseeri Tapani Pulkka Kaakkois-Suomen rajavartiostosta kertoo.

– Kaikkialta on kuulunut, että testit ovat sujuneet hyvin ja laitteille on tarvetta. Niillä voidaan tukea muuta rajavalvontaa.

Toimistoupseeri Tapani Pulkan mukaan dronet ovat hyödyllinen apuväline rajavartioinnissa.

Tällä hetkellä Suomen rajalla pörrää noin 50 droonia. Rajavartiolaitoksen on määrä päättää maaliskuun aikana lisähankinnoista. Tavoitteena on, että jokaisella tehtävässä olevalla partiolla on käytössään miehittämätön lennokki, kertoo rajaturvallisuus­asiantuntija Mika Sandström Rajavartiolaitoksen esikunnasta.

Partioiden käyttämiä drooneja käytetään niin, että lennättäjällä on koko ajan yhteys lennokkiin. Siksi niiden käyttö on hyvin erilaista kuin Rumble Toolsin kehittämän järjestelmän.

– Lennokkien käyttö edellyttää hyvin avointa maastoa. Peltoalueet, järvialueet, Pulkka kuvailee.

Droonin avulla rajavartijat voivat tarkkailla esimerkiksi alueita, jonne on ajoneuvolla mahdoton päästä. Lennokit todistivat jo hyötynsä marraskuussa, kun Pohjois-Karjalan rajavartioston drooni löysi kadonneen vanhuksen.

Telakointiasema osaa huoltaa robottikopterin. Ohjelmoija Erkko Puttonen esittelee Rumble Toolsin robottikopteria telakointiasemassaan.

Rumble Toolsin järjestelmässä lentäjää ei tarvita. drooni lentää itse, ja robottitelakka huoltaa sen automaattisesti.

Sarjayrittäjä Koivuharju ajautui droonibisnekseen monen mutkan kautta. Mr. Lordin eli Tomi Putaansuun lapsuudenkaveri muutti Rovaniemeltä Imatralle 1998 Kotipizza-yrittäjäksi. Samoihin aikoihin hän perusti turvallisuusalan yrityksen, jonka kautta hänelle tulivat tutuksi Imatran kuppiloiden tuulikaapit.

Lordi-ravintola Rovaniemellä ei ollut menestys, mutta se ei Koivuharjua lannistanut. Hän perusti Fimatecin, jonka tavoitteena on rakentaa talo 3D-tulostuksella. Se projekti on vielä kesken, sillä betonin 3D-tulostus ei ole aivan yksinkertaista puuhaa.

Fimatecin sivutuotteena syntyi kuitenkin uusi bisnes. Koivuharju keksi, että suurten betonielementtien pinnan viimeistely olisi helpointa droonin avulla. Pian robottikopterien kehittäminen irrotettiin Fimatecistä omaksi yrityksekseen. Rumble Tools syntyi 2016.

Koska Koivuharjulla oli kokemusta vartiointialalta, hänelle oli luontevaa yhdistää se drooneihin.

– Luulin, että autonominen vartiointijärjestelmä olisi jo tehty, mutta ei ollut, Koivuharju sanoo.

Rumble Tools on kehittänyt tehtaiden vartiointijärjestelmää yhteistyössä Stora Enson kanssa. Järjestelmän perustana on telakointiasema, joka pystyy vaihtamaan lennokin akun.

Lennokki voi reagoida erilaisiin hälytyksiin tai kiertää ennalta ohjattuja reittejä. Se pystyy havaitsemaan esimerkiksi kaasuvuotoja ja tulipaloja.

Samalla konseptilla toimivat myös rajavartiointiin tarkoitetut droonit. Erona on vain niiden käyttämä hybridimoottori, joka mahdollistaa laajan toimintasäteen.

Koivuharjun arvion mukaan drooni-asema tarvittaisiin rajalle 30 kilometrin välein.

Lennokit on varustettu lämpökameralla, joten ne toimivat kaikkina vuorokauden aikoina ja myös sumussa. Sään osalta vain myrskytuuli asettaa haasteita. Telakointiasema lukee säätilaa ja päättää lentoonnoususta.

Rajavyöhykkeellä on liikkeen tunnistavia sensoreita, joiden antamaan hälytykseen drooni reagoi automaattisesti. Se voi käydä tunnistamassa, mikä hälytyksen on aiheuttanut. Nykyisin tähän tarvitaan ihmistyötä. Pääosa hälytyksistä on vääriä, esimerkiksi eläinten aiheuttamia.

– Tekniikan avulla väärät hälytykset voidaan sulkea pois, Rajavartiolaitoksen Sandström sanoo.

Rajavartiolaitos ei ole vielä tehnyt päätöksiä Rumble Toolsin kehittämän järjestelmän hankkimisesta Suomeen. Nyt menossa on arviointivaihe.

– Tuntuma on se, että sillä on hyvät mahdollisuudet onnistua, Sandström arvioi.

Suomella on itärajaa 1 340 kilometriä, mutta sen täyttäminen drooni-asemilla ei Koivuharjulle riitä.

Koivuharju haaveilee yhteistyöstä esimerkiksi Euroopan raja- ja merivartioston Frontexin kanssa. Ja sitten tietysti Yhdysvaltojen.

Yhdysvallat on ollut edelläkävijä miehittämättömien lennokkien käytössä rajavalvonnassa. Siellä asiaa on lähestytty täysin eri kulmasta kuin Suomessa.

Yhdysvaltojen raja-alueilla on lentänyt vuodesta 2006 lähtien MQ-9 Reaper -lennokkeja, joiden siipien kärkiväli on yli 20 metriä ja hinta yli 10 miljoonaa euroa. Yhdysvaltain ilmavoimat käyttää samoja laitteita aseistettuina taistelutehtävissä.

Yhdysvalloissa rajaa valvotaan jykevillä MQ9 Reaper -lennokeilla.

Lennokkeja on arvosteltu tehottomiksi. Liberaali Cato-instituutti julkaisi viime vuonna raportin, jonka mukaan droonit ovat olleet osallisina vain 0,5 prosenttiin kiinniotoista rajalla. Sen laskelmien mukaan jokainen droonin avustama kiinniotto on maksanut lähes 30 000 euroa.

Myös Yhdysvalloissa on testattu pienempiä lennokkeja, ja hankinnoista on tarkoitus päättää kevään aikana. Tälle kierrokselle suomalainen Rumble Tools ei ehdi, mutta Koivuharjun usko tuotteeseensa ei horju.

– Rajat eivät maailmasta lopu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?