Keskusrikospoliisi järjestäytyneestä rikollisuudesta: Yön susien alajengin jäseniä eri puolilla Etelä-Suomea

Keskusrikospoliisin kertoo tiedotustilaisuudessa järjestäytyneestä rikollisuudesta. Suomeen on rantautunut venäläisen Yön susien alajengi RMI.

Europolin vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntakeskuksen johtaja Jari Liukku (vas) ja poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen poliisihallituksen tiedotustilaisuudessa järjestäytyneen rikollisuuden tilanteesta Euroopassa ja Suomessa.

29.3.2019 10:26 | Päivitetty 29.3.2019 11:36

Keskusrikospoliisi kertoo järjestäytyneestä rikollisuudesta lehdistötilaisuudessa perjantaina. Poliisin mukaan vakava järjestäytynyt rikollisuus kasvaa, kansainvälistyy ja kovenee lähivuosina Suomessa.

– Suomessa on 7 rikollisorganisaatiota, joissa 75 osastoa ja noin 800 jäsentä, rikosylikomisario Christer Ahlgren keskusrikospoliisista kertoi tilaisuudessa.

Nämä luvut koskevat tunnuksellisia vakiintuneita rikollisjengejä.

– Suomeen on rantautunut venäläisen Yön susien alajengi RMI. Siinä on alle 10 jäsentä eri puolilla Etelä-Suomea. Se on levinnyt muihinkin maihin, Ahlgren sanoi tilaisuudessa.

Yön susien alajengi ei ole asettunut Suomessa millekään tietylle paikkakunnalle. Jäsenet ovat asuinseuduillaan eri puolilla Etelä-Suomea.

Poliisi teki Yön susien kohdalla eron siinä, että ei nimittänyt heitä mukaan vakiintuneisiin rikollisjengeihin. Poliisi antoi ymmärtää, että Yön sudet kiinnostavat tiedustelumielessä ja ilmiönä.

Poliisi: Yön susien alajengi RMI ei syyllistynyt rikoksiin Suomessa

Poliisi korosti, että Yön susien alajärjestö tai heidän jäsenensä eivät ole syyllistyneet poliisin tietojen mukaan rikoksiin Suomessa

RMI:n tulo Suomeen on Ahlgrenin mukaan osa eurooppalaista kehitystä. Ryhmä on laajentumassa myös muun muassa Sveitsiin, Itävaltaan, Saksaan, Ranskaan, Romaniaan ja Kanadaan.

– Kuka tahansa voi joutua rikollisjengien uhriksi. Kiristystoimet ulottuvat usein uhrien lähipiirin, Ahlgren sanoi.

Poliisihallituksen Lausmaa: Eriarvoistuminen vaarana

– Perinteinen korruptio on matalalla tasolla Suomessa, mutta yhteiskunnan polarisoitumien ja eriarvoistuminen voi johtaa siihen, että yhä useampi joutuu yhteiskunnan ulkopuolelle, poliisiylitarkastaja Heikki Lausmaa poliisihallituksesta kertoo.

Tämä lisää hänen mukaansa järjestäytyneen rikollisuuden mahdollisuuksia toimia Suomessa.

Entistä väkivaltaisempia rikollisryhmiä

Ulkomailta saapuu entistä väkivaltaisempia rikollisryhmiä. Nämä organisaatiot eivät ole sitoutuneet yhteen rikostyyppiin. Huumausainekauppa ja omaisuusrikokset ovat tyypillisiä organisaatioiden rikostyyppejä.

Europolin vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntakeskuksen johtaja Jari Liukku kuvasi järjestäytyneen rikollisuuden tilannetta EU:ssa.

– EU:n jäsenmaat pyytävät apua toisiltaan apua laittoman maahantulon järjestämisen estämiseen. Uhka-arvion mukaan järjestäytyneen rikollisuuden organisaatioiden määrä kasvaa, Liukku sanoi.

Toimintaa pitää Liukun mukaan kohdentaa näiden organisaatioiden johtajiin ja heidän varoihinsa.

– Järjestäytynyt rikollisuus vaikuttaa yleiseen turvallisuuteen. Erityisesti Ruotsi, Alankomaat ja Belgia ovat tapahtumien pyörteissä rikollisryhmien välisissä yhteenotoissa, Liukku sanoi.

Saksassa räjäytellään pankkiautomaatteja. Tämä vaarantaa yleistä turvallisuutta. Anonyymissa verkossa kasvaa myös asekauppa.

Huumausainekauppa kasvussa

Hänen mukaansa korruptio on osa rikollisryhmien toimintaa. Huumausaineiden saatavuus on lisääntynyt ja sen myötä huumekuolemien määrä on lisääntynyt.

Järjestäytyneen rikollisuuden hankkimasta taloushyödystä valtaosa jää näiden ryhmien käyttöön.

Tiedonhankinta kohdistuu rikollisiin moottoripyöräjengeihin, Albanian rikollisten organisaatioihin ja Itä-Euroopan rikollisjärjestöihin.

Tästä on kyse

Keskusrikospoliisin ja Supon julkisuuteen ennen tiedotustilaisuutta antamissa lausunnoissa annettiin ymmärtää moottoripyöräkerho Yön susien kytkeytyvän jollain tavalla järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

– Olemme tyytyväisiä eduskunnan uudesta sääntelystä, poliisijohtaja Seppo Kolehmainen korosti perjantain tiedotustilaisuudessa.

Mitkä ovat Yön susien Suomi-kytkökset?

Jo ennen tilaisuuden alkua arvioitiin, että luvassa voi olla tietoa moottoripyöräkerho Yön susien Suomi-kytköksistä.

Keskusrikospoliisin ja Supon julkisuuteen antamissa lausunnoissa annetaan ymmärtää moottoripyöräkerhon kytkeytyvän jollain tavalla järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Yön susien johtaja Aleksandr Zaldostanov on sydämistynyt keskusrikospoliisin ja Supon julkisuuteen antamista lausunnoista, joissa venäläisen moottoripyöräkerhon annetaan ymmärtää kytkeytyvän jollain tavalla järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Zaldostanov kommentoi Suomen poliisin edesottamuksia venäläiselle Vzgljad-lehdelle ärtyneeseen sävyyn.

– Esittäkööt he ensin todisteita ja vaatimuksia. Mutta jos he eivät pysty millään tavalla vahvistamaan meidän yhteyksiämme järjestäytyneeseen rikollisuuteen, niin silloin me esitämme vaatimuksia heille liittyen herjauksiin ja valheisiin, joita meitä kohtaan esitetään, Zaldostanov sanoi Vzgljadille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?