Luontoa harrastava entinen kirkkovaltuutettu – tällainen on raiskausvyyhdin pääepäilty - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Luontoa harrastava entinen kirkkovaltuutettu – tällainen on raiskausvyyhdin pääepäilty

Lasten väkivaltaisesta hyväksikäytöstä epäilty 57-vuotias on toiminut seurakunnan lapsi- ja nuorisotyöryhmässä ja tuomittu huumerikoksesta.

KRP nosti tiedotustilaisuudessaan esiin, että hyväksikäyttövyyhdessä on ollut piirteitä myös saatananpalvonnasta, natsismista ja erilaisista fetisseistä.

28.3.2019 17:49

Luonnonystävä, matkailualan yrittäjä, entinen kirkkovaltuuston ja -neuvoston jäsen. Päällisin puolin 57-vuotias mies voisi olla mallikansalainen, mutta nyt hän on keskusrikospoliisin (KRP) tutkiman suuren hyväksikäyttövyyhdin pääepäilty.

KRP epäilee, että Suomessa on tuotettu väkivaltaisia hyväksikäyttövideoita kansainväliseen levityksen. Uhreina on kuusi poikaa, jotka tekoaikaan olivat 6–15-vuotiaita.

Jutussa on keskeisinä epäiltyinä viisi suomalaista miestä. Heistä kolme on KRP:n epäilyjen mukaan osallistunut lasten fyysiseen hyväksikäyttöön Suomessa. Neljännen osuus liittyy Springaren mukaan kuvamateriaalin maahantuontiin ja viides, muita nuorempi epäilty on ollut ”aloitteleva tekijä”, joka on osoittanut kiinnostusta hyväksikäyttöön.

– Suomessa tuotetut tallenteet ovat olleet pääsylippuja kansainväliseen hyväksikäyttömateriaalin jakelurinkiin, rikoskomisario Sanna Springare kertoo.

Springare ei ota kantaa epäiltyjen henkilöllisyyksiin. IS:n tietojen mukaan pääepäilty on 57-vuotias mies. KRP pitää häntä ringin organisoijana, joka on kerännyt ympärilleen samanhenkisten ihmisten verkoston.

IS kysyi asianajajan kautta pääepäillyn kommenttia rikosepäilyihin. Asianajajan mukaan mies ei tässä vaiheessa kommentoi asiaa.

57-vuotias asuu nykyään Pohjois-Suomessa, jossa hän on pyörittänyt matkailualan yritystä. Yrityksen toiminta on ollut katkolla viime aikoina, sillä hän oli noin vuoden tutkintavankeudessa KRP:n tutkinnan takia.

Epäilty on myös koiraharrastaja. Hän on sosiaalisessa mediassa jäsenenä useissa rotukoiraryhmissä ja on kiertänyt harrastuksen tiimoilta maailmalla. Koirien lisäksi mies harrastaa lintuja ja niiden havainnointia luonnossa.

Epäilty on takavuosina toiminut entisen kotipaikkakuntansa kirkkovaltuuston ja -neuvoston jäsenenä. Tieto on varmistettu seurakunnan tasekirjasta.

Hän oli mukana myös kyseisen seurakunnan lapsi- ja nuorisotyön vastuuryhmässä. IS:n tietojen mukaan hänen ei kuitenkaan epäillä löytäneen mahdollisten rikosten uhreja tätä kautta, vaan yhteys on syntynyt muutoin.

Luonnonystävänä tunnettu epäilty on jakanut sosiaalisessa mediassa lukuisia luontoaiheisia kuvia.

Kun hän pääsi tutkintavankeudesta vapaaksi, hänen tuttunsa kyselivät sosiaalisessa mediassa, missä mies oikein oli ollut.

– Ihmeellisellä etelän reissulla, kirjoitti mies vastaukseksi.

Torstain kuluessa mies sulki tai muutti salaiseksi ainakin osan sosiaalisen median tileistään.

Miehen elämään on kuulunut synkempiäkin sävyjä. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi hänet viime elokuussa vuoden ehdolliseen vankeuteen huumausainerikoksesta.

Käräjäoikeus katsoi hänen ostaneen jutun päätekijänä tuomitulta huumekauppiaalta yli 130 grammaa kristallina tunnettua vahvaa metamfetamiinia vuosina 2014–2018. Huumeet hän käytti osin itse ja osin luovutti eteenpäin. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Hänet otettiin huume-epäilyn takia kiinni Helsingissä jutun päätekijänä tuomitun huumekauppiaan asunnolla. Hän itse kertoi esitutkinnassa, että päätekijän oli tarkoitus luovuttaa hänelle kovalevyllinen pornografista materiaalia.

Mies ajoi humalassa pohjanmaalaisella paikkakunnalla vuoden 2014 syyskuussa. Mies sai rattijuopumuksesta 55 päiväsakkoa, joka nousi hänen tuloillaan peräti 5 500 euroon. Kolmea vuotta aiemmin hän sai 70 euron rikesakon liiallisesta ylinopeudesta.

KRP:n mukaan osassa tutkituista hyväksikäyttöjutuista uhrien epäillään olleen huumattuja metamfetamiinilla.

Epäillyllä on sidoksia pariin muuhunkin yritykseen kuin matkailuyhtiöönsä. Hän on hallituksen varajäsenenä yrityksessä, joka pyörittää vaatteiden verkkokauppaa. Hänellä on niin ikään hallituksen varajäsenyys eteläsuomalaisessa toimistotarvikeyrityksessä.

KRP nosti tiedotustilaisuudessaan esiin, että hyväksikäyttövyyhdessä on ollut piirteitä myös saatananpalvonnasta, natsismista ja erilaisista fetisseistä.

57-vuotias pääepäilty on seurannut sosiaalisen median videokanavilla muun muassa erään yhdysvaltalaisen okkultistin videoita. Kyseinen kanava on varsin suosittu. Useita okkultismia ja mustaa magiaa käsitteleviä kirjoja kirjoittanut mies esittelee lukuisilla videoillaan muun muassa erilaisia rituaaleja ja kertoo hengistä ja demoneista. Internetin okkultismiin keskittyvillä keskustelupalstoilla miestä tosin pidetään yleisesti huijarina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?