Kesäaika ja talviaika taistelevat, kumpi voittaa? Studiossa väittelivät THL:n Timo Partonen ja IS:n Katri Utula

EU-parlamentti esittää kellojen siirtelystä luopumista. Sitä ennen on tehtävä suuri valinta: kesä- vai talviaika.

28.3.2019 14:59 | Päivitetty 29.3.2019 15:19

Perjantaina on aika selvittää pysyvän talvi- ja kesäajan plussat ja miinukset. Kellojen siirtäminen on jäämässä historiaan, mutta sunnuntaina kelloja siirretään joka tapauksessa aamuyöllä kello 3 tunnilla eteenpäin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Timo Partonen ja Ilta-Sanomien toimittaja Katri Utula kävivät perjantaina noin kello 13.15 kiivaaseen keskusteluun talvi- ja kesäajasta sekä kellojen siirtämisestä.

Partonen on puhunut pysyvän talviajan puolesta. Utula on puolestaan pysyvän kesäajan kannattaja.

Keskustelun erotuomarina ja juontajana toimii IS:n toimittaja Lauri Silvander.

Pysyvä talviaika tarkoittaisi nykyistä valoisampia aamuja ja hämärämpiä iltoja maaliskuun lopulta lokakuun loppuun. Pysyvä kesäaika tarkoittaisi talviaikaan verrattuna samaan aikaan vuodesta valoisampia iltoja ja hämärämpiä aamuja.

Tutkimusprofessori Timo Partonen on esitellyt pysyvän talviajan perusteita Ilta-Sanomille ennenkin. Tutkimusprofessorin mukaan valoisat aamut ja hämärät illat auttavat tahdistamaan sisäistä kelloa.

Partosen mukaan pysyvän talviajan hämärä ilta auttaisi ihmistä nukahtamaan. Aamun valkeus herättäisi niin, että lopputuloksena olisivat entistä sikeämmät yöunet.

Toimittaja Katri Utulaa hämärä ilta ja aikainen aamuaurinko eivät ainoastaan lämmitä. Hän huomauttaa näkökulmassaan, että pysyvä talviaika lyhentää iltojen valoisaa vapaa-aikaa ja esimerkiksi heinäkuun valoisia mökki-iltoja.

Hämärät illat jättäisivät työssä käyville yhä vähemmän mahdollisuuksia liikuntaan. Aamuaurinko herättäisi liiankin aikaisin, Utula perustelee.

EU-parlamentti kannattaa kellojen siirtelystä luopumista niin, että viimeiset siirtelyt ajoittuisivat vuoteen 2021. Parlamentti teki linjauksensa vankoin luvuin: 410 puolesta ja 192 vastaan.

Parlamentti esittää, että EU-jäsenmaat päättävät itse, kumpaan aikaan ne haluavat jäädä. Kesäaikaa suosivat maat siirtäisivät kellojaan viimeisen kerran maaliskuussa vuonna 2021 ja talviaikaan jäävät saman vuoden lokakuussa.

Asiassa on vielä muutama mutka matkassa, mutta keskustelu on käynnissä.

Hyppää mukaan taisteluun aamujen ja iltojen tunneista!

Tarkista paljonko kello on nyt, jos käytössä on pysyvä talvi- tai kesäaika:

Alla muutama havainnollistava liukukuva siitä, miltä yhden tunnin ero näyttää aamulla Oulussa ja Helsingissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?