Miksi lapsia raiskanneen ringin epäillyt saavat kulkea vapaalla jalalla? Professorikin ihmetteli – ”Tavanomaisuudesta poikkeavaa”

Julkaistu:

Vyyhdissä epäillyt viisi miestä vapautettiin. Poliisin mukaan epäiltyjä ei ole ollut mahdollista pitää vangittuina tutkinnan pitkäkestoisuuden vuoksi.
Keskusrikospoliisi tiedotti keskiviikkona epäillystä lapsiin kohdistuneesta seksuaalirikosvyyhdistä, jossa suomalaislapsia huumattiin, raiskattiin ja kuvattiin.

Tutkinnanjohtajan mukaan epäiltyjen epäillään tuoneen Suomeen, jakaneen ja vastaanottaneen lasten hyväksikäyttöä kuvaavaa materiaalia, mutta lisäksi osaa epäillyistä epäillään lasten hyväksikäyttämisestä. Tätä hyväksikäyttöä on tutkinnan perusteella tallennettu ja jaettu eteenpäin.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sanna Springare kertoi eilen, että lievimmillään poliisin vyyhdissä haltuunsa saama materiaali on ollut alastoman lapsen poseerauskuvia. Tutkinnanjohtajan mukaan pahimmassa tapauksessa huumattua lasta on raiskattu kymmenen tuntia. KRP epäilee, että osalle uhreista on annettu metamfetamiinia tekojen aikana. Epäilyjen mukaan tekoja kuvattiin jopa suorana verkkoon.
Rikosvyyhdissä on epäiltynä viisi suomalaista miestä. Neljä viidestä epäillystä on ollut aiemmin esitutkinnan aikana vangittuna, mutta kaikki epäillyt ovat tällä hetkellä vapaana seksuaalirikosvyyhdin tutkintavankeudesta. Springaren mukaan heitä ei ole ollut mahdollista pitää vangittuina tutkinnan pitkäkestoisuuden vuoksi. Tutkinta käynnistyi jo syksyllä 2017.

Moni rikosvyyhdistä uutisointia seurannut on saattanut ihmetellä, miten lapsiin kohdistuneista teoista epäillyt miehet on saatettu päästää esitutkinnan aikana vapaalle jalalle.

Tutkinnanjohtaja Springare ei avaa, millä perusteella neljää epäillyistä esitettiin vangittavaksi ja myöhemmin vapautettavaksi.

– Poliisi esitti vapautettavaksi, mutta tässä on tehty syyttäjän kanssa yhteistyötä. Jossain vaiheessa tuli kohtuuttoman raja vastaan, kun tutkinta-aika oli pitkä.

– Pääepäilty oli meillä lähes vuoden tutkintavankeudessa. Muut (kolme epäiltyä) olivat lyhyemmän aikaa, Springare avaa.

Rikosoikeuden professori: ”Tavanomaisuudesta poikkeavaa näin vakavissa rikoksissa”

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen pitää epäiltyjen vapaalla jalalle pääsyä tapauksessa tavallisuudesta poikkeavana. Tolvanen ei tiedä poliisin perusteita epäiltyjen vapaaksi esittämiselle, vaan hän analysoi asiaa yleisellä tasolla.

– Sanotaan, että tämä on tavanomaisuudesta poikkeavaa toki näin vakavissa rikoksissa. Se on ainoastaan tämä tutkinnan pitkä kesto, mikä sitä nyt selittää. En minä mitään muuta keksi.

– Toisaalta, se (vapauttaminen) rauhoittaa osaltaan sitä tutkintaa. Että jos epäillyt eivät ole vangittuina, niin poliisilla on enemmän aikaa tehdä toimenpiteitä.

Tolvanen luettelee, että vangitsemisasioissa otetaan huomioon muun muassa rikoksen vakavuus, rikosten jatkamisvaara sekä todisteiden hävittämisvaara. Tolvanen ymmärtää ihmisten pelon siitä, että epäillyt mahdollisesti saattaisivat jatkaa toimintaansa vapaalla ollessaan.
– Ymmärrän kyllä, että tässä saattaa olla suurelle yleisölle huolta. Nämä teot, mistä nyt puhutaan ovat sellaisia, että jatkamisen vaarakin on hyvin ilmeinen. Jos voidaan luottaa siihen, että se toiminta on loppunut eikä tule jatkumaan, niin silloin tietysti tuo on ihan järkeenkäypä peruste vapauttamiselle, että se tutkinta kestää hyvin kauan.

– Nyt näyttäisi julkisuuteen tulleiden tietojen perusteella siltä, että tätä rikollisen toiminnan jatkamisen vaaraa ei tällä hetkellä ainakaan poliisin arvion mukaan ilmeisesti ole. Onkohan tässä ajateltu, että nämä epäillyt ovat nyt näistä rikosten uhreista erillään, etteivät he ainakaan samojen uhrien kanssa voi toimintaa jatkaa. Kun poliisin tietojen mukaan teot kohdistuivat näihin tiettyihin lapsiin.

Tolvanen myöntää ihmetelleensä epäiltyjen vapauttamispäätöstä ensi alkuun myös itse.

– Aina kun joudutaan arvioimaan, että miten henkilö jatkossa käyttäytyy, niin voi olla, että sitä vaaraa yliarvioidaan tai pahempihan se on jos sitä aliarvioidaan. Kun on noin vakavista rikoksista kyse, niin kyllähän siinä punnintatilanteessa vangitsemisen kannalle yleensä päädytään. Se on ihan aiheellinen kysymys, että miksi on vapautettu.

– Itsestäkin ensin tuntui, kun tästä luki, että miksi näin. Mutta kun olen sitä pohtinut, niin kyllä se ihan ymmärrettävä on se poliisin syy, miksi he eivät ole vangittuina.

Tolvasen mukaan myöskään todisteiden sotkemisesta ei näyttäisi julkisuudessa olleen tiedon mukaan olevan vaaraa.

– Kun poliisin antaman tiedon mukaan näyttää siltä, että näyttö perustuu netistä saatuihin reaalitodisteisiin ja takavarikkojen kautta saatuun näyttöön.

Rikosten vakavuuden huomioon ottaen epäiltyjä olisi Tolvasen mukaan ollut teoriassa mahdollista pitää vangittuina pitkän esitutkinnan loppuun saakka.

– Kyllä nämä ovat niin vakavia rikoksia, että vangitsemisen perusteet sinänsä ovat olemassa.

Tolvanen pitää KRP:n eilen julki tuomaa rikosvyyhtiä Suomen mittakaavassa poikkeuksellisena monella tapaa – ei ainoastaan raakuutensa vuoksi.

– Että tehdään tällaisia erittäin vakavia tekoja, ja sitten ne vielä kuvataan ja pistetään levitykseen kansainväliseen jakeluun. Tällaista vastaavaa en itse Suomesta muista.

– Siinäkin suhteessa tämä on aivan poikkeuksellista, että on huumattu ennen hyväksikäyttöä. Ainakin julki tulleissa jutuissa ovat äärimmäisen harvinaisia tällaiset, että lapsi on huumattu. Siinähän on hengenvaara jo sinällään, että lapsi pidetään huumattuna.

Epäiltyjä rikosnimikkeitä kokonaisuudessa ovat törkeät lasten seksuaaliset hyväksikäytöt, törkeät raiskaukset, törkeät sukupuolisiveellisyyttä loukkaavat lasta esittävän kuvan levittämiset, näiden lukuisten kuvien hallussapidot, huumausainerikokset ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävien esitysten seuraamiset.

Rikosvyyhdin uhreja on kuusi, ja kaikki ovat poikia. KRP:n mukaan uhrit olivat tekoaikana 6–15-vuotiaita.

Juttuun tarkennettu 29.3.2019 klo 7.10 epäiltyjen olevan vapaana seksuaalirikosvyyhdin tutkintavankeudesta.