IS paljastaa: Tämä mies on lapsia raiskanneen ja huumanneen ringin pääepäilty – 57-vuotiaan matkailualan yrittäjän epäillään organisoineen kammottavaa toimintaa

57-vuotiasta matkailualan yrittäjää epäillään muun muassa törkeästä raiskauksesta, jossa oli mukana toinenkin mies.

Hyväksikäyttöringin pääepäilty on 57-vuotias mies.

28.3.2019 11:55 | Päivitetty 28.3.2019 12:23

Keskusrikospoliisin (KRP) tutkiman lasten väkivaltaisen hyväksikäyttöringin pääepäilty on IS:n tietojen mukaan 57-vuotias mies, joka on pyörittänyt matkailualan yritystoimintaa Pohjois-Suomessa.

Miehen epäillään tuottaneen ja levittäneen väkivaltaista kuvamateriaalia lapsen hyväksikäytöstä. KRP:n mukaan Suomessa on tuotettu väkivaltaista kuvamateriaalia, jota on levitetty ulkomaille.

KRP:n tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sanna Springare kuvaili pääepäiltyä ringin organisoijaksi keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Poliisi ei ota kantaa epäiltyjen henkilöllisyyteen.

– Kyse on rinkimäisestä toiminnasta. Voisi puhua jopa järjestäytyneestä rikollisuudesta. Pääepäilty on toiminut useissa tapahtumissa organisoijana ja opastajana ja hankkinut ympärilleen samanhenkisiä ihmisiä näiden asioiden toteuttamiseen, Springare sanoi KRP:n tiedotustilaisuudessa.

Keskeisiä epäiltyjä on viisi. He ovat kaikki miehiä. Neljä heistä on noin 50-vuotiaita ja yksi nuorempi.

Hyväksikäyttö- ja raiskausrikosten uhreja on kuusi. He olivat tekoaikaan 6–15-vuotiaita poikia. KRP epäilee, että ainakin osa pojista oli huumattu metamfetamiinilla tekojen aikaan.

KRP:n päätekijäksi luonnehtima mies on epäiltynä useista törkeistä rikoksista. Häntä epäillään muun muassa elokuussa 2014 tehdystä törkeästä raiskauksesta, jossa oli mukana toinenkin mies.

57-vuotiaan osalta epäillyt rikokset tämän teon osalta ovat törkeä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, pahoinpitely ja törkeä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittäminen.

Miehen epäillään syyllistyneen myöhemmin myös törkeään kuvamateriaalin levittämiseen, sen hallussapitoon, huumausainerikokseen ja lapsia koskevien esitysten seuraamiseen. KRP:n mukaan kansainvälisessä ringissä lasten hyväksikäyttöä on paitsi tallennettu ja tallenteita levitetty, niin hyväksikäyttöä on myös lähetetty suorana nettiin katsottavaksi.

Elokuun 2014 törkeän raiskauksen rikoskumppaniksi KRP epäilee 43-vuotiasta pohjanmaalaista miestä. Hänen osaltaan nimikkeet ovat törkeä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja pahoinpitely.

Miestä epäillään myös toisesta huhtikuussa 2014 tehdystä törkeästä hyväksikäytöstä ja pahoinpitelystä.

Myös 57-vuotias pääepäilty asui aiemmin Pohjanmaalla, josta hän muutti pohjoiseen muutama vuosi sitten.

 Kyse on rinkimäisestä toiminnasta. Voisi puhua jopa järjestäytyneestä rikollisuudesta.

KRP tiedotti eilen keskiviikkona tutkivansa rikosvyyhtiä, jossa on tuotettu väkivaltaista lasten hyväksikäyttömateriaalia.

Tutkinnanjohtaja Sanna Springare sanoi tiedotustilaisuudessa, että materiaalia on takavarikoitu yhteensä 75 teratavun verran. Ringin pääepäillyllä oli hallussaan yhteensä 412 tuntia videota ja yli 4 000 kuvaa.

– Epäillyt eivät erotu joukostamme, vaan ovat työssäkäyviä ihmisiä, eivätkä esimerkiksi mitenkään syrjäytyneitä, Springare kuvaili.

Rikosten tutkinta alkoi syksyllä 2017, kun poliisi sai vihjeen viranomaisteitse ulkomailta. Vihjeen seurauksena poliisi käynnisti esitutkinnan ja teki useita etsintöjä, joiden avulla rikoskokonaisuus paljastui. Ensimmäiset etsinnät tehtiin sellaisen henkilön omaisuuteen, joka myöhemmin paljastui niin kutsutuksi pääepäillyksi.

 Epäillyt eivät erotu joukostamme, vaan ovat työssäkäyviä ihmisiä, eivätkä esimerkiksi mitenkään syrjäytyneitä.

Poliisin mukaan takavarikoidun omaisuuden määrä oli suuri jo ensimmäisten etsintöjen jälkeen. Aineiston perusteella poliisille paljastui 70 epäiltyä rikostapausta. Rikostutkinta kohdistuu yhteensä 17 maahan.

Epäillyt ovat tuoneet Suomeen, jakaneet ja vastaanottaneet lasten hyväksikäyttöä kuvaavaa materiaalia, mutta lisäksi osaa epäillyistä epäillään lasten hyväksikäyttämisestä. Tätä hyväksikäyttöä on tutkinnan perusteella tallennettu ja jaettu eteenpäin.

Springare kertoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa, että lievimmillään poliisin vyyhdissä haltuunsa saamat kuvat ovat olleet alastoman lapsen poseerauskuvia. Törkeimmissä tapauksissa kuvassa on ollut lapsen törkeää raiskaamista.

– Pahimmassa tapauksessa huumattua lasta on raiskattu kymmenen tuntia. On epäilys, että lapsi olisi huumattu metamfetamiinilla, Springare sanoi.

Kyseinen tapaus oli tapahtunut Suomessa.

Materiaalia on kuvattu myös suorana verkkoon. Myös osa suomalaisista uhreista on joutunut livelähetyksiin.

Ulkomailta peräisin olevassa materiaalissa on myös video, jossa lapsi surmataan. Tällaisen materiaalin levittäminen on Suomessa rikos.

Tutkinnanjohtaja sanoi myös, että vyyhdissä on ollut piirteitä saatananpalvonnasta, natsismista ja erilaisista fetisseistä, mutta ei voinut avata asiaa tarkemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?