Portinhoikassa 1944 suomalaisia odotti mutkan takana panssarihirviö, jolla oli ”aivan hirveä tykki” – näin Reino Lehväslaiho kertoi valtausiskusta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Portinhoikassa 1944 suomalaisia odotti mutkan takana panssarihirviö, jolla oli ”aivan hirveä tykki” – näin Reino Lehväslaiho kertoi valtausiskusta

Julkaistu: 27.3.2019 18:32

Erittäin tuottelias sotakirjailija ja sotaveteraani Reino Lehväslaiho on kuollut. Sota-aikana hän oli mukana rajuissa panssaritaisteluissa T-34-vaunussa.

Reino Lehväslaiho (1922–2019) palveli panssarijoukoissa koko jatkosodan ajan. Sodan jälkeen hänet tunnettiin yhtenä Suomen tuotteliaimmista sotakirjailijoista. Hänen tunnetuin teoksensa on vuonna 1958 ilmestynyt suomalaisen sotakirjallisuuden klassikko Panssarisotaa 1941–44. Viimeinen kirja Korven peura ilmestyi vuonna 2012.

Vuonna 2017 Lehväslaiho oli mukana Ilta-Sanomien 100 tarinaa sodasta -haastattelusarjassa. Siinä hän kertoi tarinan kesältä 1944, kun suomalaiset valtasivat puna-armeijalta valtavan ISU-152-rynnäkkötykin:

”Kersantti Matti Virtanen väänsi T-34:n eli tuttavallisemmin Sotkan ohjaussauvoja, ja venäläisiltä sotasaaliiksi saatu panssarivaunu kolisteli tuhottujen vihollisvaunujen ohi.

Sotkan ampuja kersantti Reino Lehväslaiho piti tähtäimen ristikkoa seuraavassa mutkassa.

Talin suurtaistelu oli alkanut 25.6.1944 venäläisvaunujen sisäänmurrolla. Panssaridivisioonan raskaat vaunut määrättiin vastaiskuun. Ei niitä ollut kuin neljä vanhaa sotasaalisvaunua (T-34, KV-1, kaksi T-28:aa), mutta raivokas vauhti yllätti venäläiset.

Lue lisää: Kuvasarja Ihantalasta 1944: näin tuhoisaa jälkeä panssarinyrkki sai aikaan

Lehväslaiho tuhosi edetessä vaunuja jopa 1 000 metrin matkalta. Uskomattomia osumia, joita todella nyt tarvittiin. Sitten edessä näkyi jotain yllättävää.

– Oikealla puolella oli mies käsi pystyssä, kun tultiin Portinhoikan lähelle. Mies sanoi, että älkää hyvät pojat menkö. Siellä on mutkan takana valtava panssarivaunu, oikea Isä Aurinkoinen, jolla on aivan hirveä tykki, Lehväslaiho kertoi.

– Kysyin kuinka pitkä matka. Mies sanoi, että 200–300 metriä.

Kymmeniä kirjoja kirjoittanut sotakamreeri Reino Lehväslaiho kuvasi tilanteen elävästi jo vuonna 1958 klassikkoteoksessaan Panssarisotaa 1941–1944. Lehväslaiho kertoo itse, miten hän lähti iskuryhmän mukaan tuhoamaan ISU-152-rynnäkkötykkiä, joka oli liikuntakyvyttömänä tiellä. Telaketju oli poikki.

Sotasaaliiksi saatu rynnäkkötykki ISU 152 Mikkelin asemalla matkalla korjattavaksi.

Se oli isoin vaunu, joita jyristeli Suomen rintamalla.

– Otettiin konepistoolit mukaan. Siellä oli mutkan takana Isä Aurinkoinen ja miehistö oli vielä sisällä. Ampuivat vaunun pikkuaukoista konepistooleilla.

– Aikamme katseltiin turvallisen matkan päästä.

Tuhoojaosasto päätti savustaa miehistön ulos. Vaunun alle heitettiin savurasioita. Savutus oli niin voimakas, että suomalaiset eivät heti huomanneetkaan, kun luukut aukesivat ja nahkakypäräisiä miehiä hyppäsi tielle.

Lue lisää: Kuva räjähtäneestä T-34-tankista on kuuluisin valokuva Tali-Ihantalasta 1944 – näin tapahtumat etenivät

Seurasi armotonta tulitusta puolin ja toisin. Venäläinen vaunumiehistö ei antautunut vaan kaatui juostessaan kohti Portinhoikkaa.

Arvokas vaunu saatiin vallattua ehjänä. Siihen piti vain tehdä telaremontti ja maalata hakaristit punatähtien tilalle. Nopeasti suomalaismiehistö pääsi vaunun kanssa sinuiksi, mutta se menetettiin pian Talin taisteluissa taas entisille omistajilleen.

Reino Lehväslaiho ei jäänyt puuhaamaan Isä Aurinkoisen kanssa vaan istui oman vaununsa tornissa. Pian tulikin jo käsky: ”Sotka liikkeelle.” Taistelu Talissa ei jatkunut hänen kohdallaan pitkään: luukusta konepistoolilla tulittanut Lehväslaiho haavoittui leukaan tulleesta luodista ja hänet vietiin sairaalaan 27.6.1944.”

Lue lisää: Neuvostoliiton 45 tonnin jättiläistankki nöyryytti suomalaisia 1941 - kiusasi pirullisesti vielä poltettunakin

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?