Jari Aarnion puolustus: Hän tyhjensi rekisterin, koska muuten tietolähteet olisivat voineet joutua hengenvaaraan

Julkaistu:

Jari Aarnion puolustuksen mukaan sellaista virkavelvollisuutta ei ole ollut, jonka rikkomisesta Aarniota syytetään.
Helsingin huumepoliisin Jari Aarnion puolustus vaatii virkavelvollisuuden rikkomissyytteen hylkäämistä kokonaan.

– Syyte perustuu siihen, että Aarnio on tahallaan rikkonut virkavelvollisuutta. Sellaista virkavelvollisuutta ei ole ollut, jota Aarnion syytetään rikkoneen, sanoi loppulausunnon aluksi Aarnion asianajaja Mikko Ruuttunen.

Poliisijohdon virkarikoskäräjillä on selvitetty tietolähdetoimintaa Helsingin poliisissa. Aarnion johtama Helsingin huumepoliisi tuhosi tietolähteet rekisteristä viime vuosikymmenen vaihteessa, minkä jälkeen tietolähteet jätettiin vuosikausiksi rekisteröimättä.

Puolustus myöntää rekisterin putsaamisen ja sanoo, että siihen oli hyvä syy.

– Aarnio on poistanut merkinnät, se on riidatonta. Kyseessä on ollut vallitsevan lainsäädännön vaatima teko, kun rekisteröity on vaatinut poistamista, Ruuttunen sanoi.

Hänen mukaansa tietolähteet ovat vaatineet rekisteristä poistamista, sillä he ovat pelänneet olevansa hengenvaarassa, jos tieto poliisille puhumisesta paljastuu.

Vaaransiko rekisteröiminen tai sen laiminlyöminen tietolähteet?

Puolustus katsoo, että syyttäjillä on täysin väärä näkemys siitä, mihin rekisteröimättömyys on johtanut. Syyttäjien mukaan juuri rekisteröinnin laiminlyöminen on vaarantanut tietolähteiden turvallisuuden.

– Minä sanon, että rekisteröinti on historiallisten tapahtuminen valossa omiaan vaarantamaan tietolähteiden salassapidon ja turvallisuuden, Ruuttunen sanoi.

Hänen mukaansa rekisteröimättömyys ei ole heikentänyt poliisitoiminnan tehokkuutta.

– Poliisin toiminnan tehokkuus vaarantui tietolähdeasioissa siitä, että asiaa ei ollut selvästi säännelty, Ruuttunen sanoi.

Oikeudenkäynnissä yritetään selvittää, mitä kukakin tiesi tietolähteiden kirjaamisesta huumepoliisissa ja olisiko jonkun pitänyt puuttua asiaan.

Huumepoliisin ex-päällikön Aarnion loppulausunto alkoi puolenpäivän jälkeen. Sitä ennen kuultiin Helsingin hyllytettyä poliisipäällikköä Lasse Aapiota.

Syytettynä on Aapion ja Aarnion lisäksi kuusi muuta virkamiestä. Syyttäjän mukaan syytetyt tiesivät väärinkäytöksistä ja laiminlöivät tahallaan valvonnan. Kaikki kahdeksan kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.