KRP: Suomalaisia lapsia huumattiin ja raiskattiin – tekoja kuvattiin suorana verkkoon - Kotimaa - Ilta-Sanomat

KRP: Suomalaisia lapsia huumattiin ja raiskattiin – tekoja kuvattiin suorana verkkoon

KRP epäilee, että osalle uhreista on annettu metamfetamiinia tekojen aikana.

KRP:n tutkinnanjohtaja rikoskomisario Sanna Springare tiedotustilaisuudessa KRP-talolla 27. maaliskuuta.

27.3.2019 13:13 | Päivitetty 27.3.2019 15:10

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sanna Springare kertoo, että rikosepäilyn mukaan Suomessa on tuotettu väkivaltaista lasten hyväksikäyttömateriaalia.

Springare kertoo, että materiaalia on takavarikoitu yhteensä 75 teratavun verran. Kokonaisuudessa on viisi epäiltyä, joista yksi on pääepäilty. Hänellä oli hallussaan yhteensä 412 tuntia videota ja yli 4 000 kuvaa.

– Epäillyt eivät erotu joukostamme, vaan ovat työssäkäyviä ihmisiä, eivätkä esimerkiksi mitenkään syrjäytyneitä, Springare sanoo.

Epäillyt ovat vapaana. Springaren mukaan heitä ei ole ollut mahdollista pitää vangittuina tutkinnan pitkäkestoisuuden vuoksi.

Vihje ulkomailta

Tutkinta alkoi syksyllä 2017, kun poliisi sai aiheesta rikosvihjeen viranomaisteitse ulkomailta. Vihjeen seurauksena poliisi käynnisti esitutkinnan ja teki useita etsintöjä, joiden avulla rikoskokonaisuus paljastui. Ensimmäiset etsinnät tehtiin sellaisen henkilön omaisuuteen, joka myöhemmin paljastui niin kutsutuksi pääepäillyksi, Springare sanoo.

Poliisin mukaan takavarikoidun omaisuuden määrä oli suuri jo ensimmäisten etsintöjen jälkeen. Aineiston perusteella poliisille paljastui 70 epäiltyä rikostapausta. Rikostutkinta kohdistuu yhteensä 17 maahan.

Tutkintakokonaisuus jakautuu karkeasti ottaen kahteen osaan. Epäillyt ovat tuoneet Suomeen, jakaneet ja vastaanottaneet lasten hyväksikäyttöä kuvaavaa materiaalia, mutta lisäksi osaa epäillyistä epäillään lasten hyväksikäyttämisestä. Tätä hyväksikäyttöä on tutkinnan perusteella tallennettu ja jaettu eteenpäin.

Epäily: Lapsi huumattu metamfetamiinilla

Epäiltyjä rikosnimikkeitä kokonaisuudessa ovat törkeät lasten seksuaaliset hyväksikäytöt, törkeät raiskaukset, törkeät sukupuolisiveellisyyttä loukkaavat lasta esittävän kuvan levittämiset, näiden lukuisten kuvien hallussapidot, huumausainerikokset ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävien esitysten seuraamiset.

Springare kertoo, että lievimmillään poliisin vyyhdissä haltuunsa saamat kuvat ovat olleet alastoman lapsen poseerauskuvia. Törkeimmissä tapauksissa kuvassa on ollut lapsen törkeää raiskaamista.

– Pahimmassa tapauksessa huumattua lasta on raiskattu kymmenen tuntia. On epäillys, että lapsi olisi huumattu metamfetamiinilla, Springare sanoo.

Kyseinen tapaus oli tapahtunut Suomessa.

Materiaalia on kuvattu myös suorana verkkoon. Myös osa suomalaisista uhreista on joutunut livelähetyksiin.

Ulkomailta peräisin olevassa materiaalissa on myös video, jossa lapsi surmataan. Tällaisen materiaalin levittäminen on Suomessa rikos.

Poliisin mukaan kyse on rinkimäisestä toiminnasta, jopa järjestäytyneestä rikollisuudesta, tutkinnanjohtaja kertoo. Hän toteaa myös, että vyyhdissä on ollut myös piirteitä saatananpalvonnasta, natsismista ja erilaisista fetisseistä, mutta ei voi avata asiaa tarkemmin.

Teot jatkuneet jopa yli vuosikymmenen

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2004–2018 ja kokonaisuuteen liittyy kuusi rikoksen uhria. Kaikki uhrit ja epäillyt ovat miespuolisia suomalaisia, mutta uhrien suojelemiseksi Krp ei kerro, millä paikkakunnilla epäillyt rikokset tapahtuivat. Nuorimmat uhreista olivat tapahtuma-aikaan alle kouluikäisiä, vanhimmat yläkouluikäisiä. He eivät ole epäiltyjen omia lapsia.

Springare kertoo, että pääepäillyn lisäksi kahden muun miehen epäillään olleen mukana ja yhtä epäiltyä hän kuvailee aloittavaksi tekijäksi. Lisäksi yhden epäillään tuoneen materiaalia Suomeen.

– Esitutkinnan perusteella kaikki epäillyt ovat linkittyneet pääepäiltyyn, joka on hallinnut isoa osaa tapahtuista ja verkostoitunut asiassa laajalle Suomessa ja ulkomailla, Springare sanoo.

Tutkintakokonaisuus siirtyy seuraavaksi syyttäjälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?