Kellojen siirtely loppuu 2021 – vai loppuuko sittenkään? Historiallinen muutos vaatii vielä merkittävän askeleen

Julkaistu:

EU-parlamentti päätti, että kellojen siirtely kesä- ja talviaikaan loppuu 2021. Mutta miten asia etenee käytännössä?
EU-parlamentti kannattaa luopumista kellojen siirtelystä vuodesta 2021 alkaen. Linjaus syntyi tänään vankoin luvuin, 410 puolesta ja 192 vastaan.
Parlamentin esityksen mukaan EU-jäsenmaat päättäisivät itse, kumpaan aikaan ne jäisivät.

Kesäaikaa suosivat maat siirtäisivät kellojaan viimeisen kerran maaliskuussa vuonna 2021 ja talviaikaan jäävät saman vuoden lokakuussa.

Asiassa on yhä muutama mutka, ennen kun kellojen siirtelyistä luovutaan käytännössä. IS haastatteli Liikenne- ja viestintäministeriön Tietoliikennetoiminnan yksilön johtajaa Maria Routavirtaa.

1. Miten asia etenee nyt käytännössä?

Routavirta sanoo, että kellojen siirtelyn lopettaminen voi edetä vasta, kun kaikki 27 jäsenmaata löytää yhteisymmärryksen. Näin ei näytä käyvän aivan heti, sillä asia ei tiettävästi ole juuri edennyt Romanian puheenjohtajakaudella. Kausi päättyy kesäkuussa. Suomen puheenjohtajakausi alkaa heinäkuun alusta.

– Tämä on prosessin mutkikkaampi osa. Meillä ei ole tietoa, milloin tämä asia on tänä keväänä asialistalla. Parlamentin näkemys on kuitenkin pohja, johon kunkin maan on helpompi oma kantansa suhteuttaa. Suomen puheenjohtajakaudella edistämme päätöksen syntymistä., Routavirta sanoo.
2. Mistä Suomen eduskunta päättää?

– EU:n neuvosto ja parlamentti päättävät yhteisesti kellojen siirtelystä luopumisesta. Suomen eduskunta päättää sen jälkeen direktiivin toimeenpanosta ja samalla pysyvästä aikavyöhykkeestä, Routavirta kertoo.


3. Voiko eduskunta säilyttää kellojen siirtämisen kesä- ja talviaikaan?

– Jos EU päättää luopua kaksi kertaa vuodessa tehtävästä kellojen siirtelystä, Suomi eli eduskunta ei voi jatkaa kellojen siirtelyä omalla päätöksellään, Routavirta sanoo.

4. Voiko tavallinen kansalainen sanoa vielä mielipiteensä ja vaikuttaa asiaan?

Euroopan komissio järjesti viime kesänä ennätyssuosion saavuttaneen kansalaiskyselyn kellojen siirtelystä. Komission kyselyyn vastasi 4,6 miljoonaa EU-kansalaista, joista 84 prosenttia kannatti kellojen siirtelyn lopettamista.

Myös Suomen hallitus pyysi syksyllä 2018 suomalaisia ottamaan kantaa kesä- ja talviajan puolesta verkkokyselyssä.
– Kansalaisia on tässä vaiheessa jo kuultu ja kuuleminen alkaa olla ohi. Tiedetään, että enemmistö haluaa kellojen siirtelystä luopua, Routavirta kertoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt